Τσίπρας στη Βουλή: Θέλουμε να αποφύγουμε το Grexit -Προαπαιτούμενο κάποιοι να μην το αναφέρουν

Τσίπρας στη Βουλή: Θέλουμε να αποφύγουμε το Grexit -Προαπαιτούμενο κάποιοι να μην το αναφέρουν

«Δεν θα γίνουμε ούτε δειλοί, ούτε ριψάσπιδες, ούτε απολογητές χαμένων αγώνων. Οι χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν δόθηκαν ποτέ». Αυτό επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για το δεύτερο «πακέτο» των προαπαιτούμενων μέτρων, μιλώντας για την αναγκαιότητα της .

Παραδέχτηκε ότι η διαδικασία που ακολουθείται στη Βουλή δεν είναι μια ομαλή κοινοβουλευτική διαδικασία, αλλά δεν είναι ομαλές και οι συνθήκες.

Ζήτησε δε από όσους αντιδρούν πολιτικά επιχειρήματα και ότι να στηρίζεται στο γράμμα της διαδικασίας.

Επανέλαβε ότι η συμφωνία έγινε σε δυσμενείς συνθήκες καθώς επίσης ότι έγιναν λάθη. «Λάθη δεν κάνουν μόνο αυτοί που δεν προσπαθούν», είπε. Αλλά δεν μετανιώνει. «Όχι μόνο δεν μετανιώνω, αλλά είμαι υπερήφανος» είπε, προσθέτοντας: «Χαμένοι είναι μόνο οι αγώνες που δεν δίνονται». Σηκώσαμε ανάστημα διεκδίκησης , είπε, γέμισαν ελληνικές σημαίες οι πόλεις στην Ευρώπη. «Αυτός ο αγώνας δεν θα πάει χαμένος», τόνισε.

Η Ευρώπη αλλάζει

«Παρομοιάστηκα με έναν ξεροκέφαλο που χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο, αλλά έκανα ρωγμές στον τοίχο» , τόνισε ο πρωθυπουργός και εκτίμησε ότι η Ευρώπη δεν θα είναι ίδια την επόμενη ημέρα. Ήδη δεν είναι ίδια μετά τη 12η Ιουλίου.

Έχουν χάσει την αίσθηση της παντοδυναμίας τους οι συντηρητικές δυνάμεις, εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μετά από έξι μήνες κανείς δεν μπορεί να πει ότι η έμπνευση και η ιδιοκτησία του προγράμματος ανήκει σε εμάς» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Κάναμε δύσκολες επιλογές ευθύνης και βεβαίως σήμερα όλοι μας πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις δυνατότητες παρέμβασης στα νέα δεδομένα», τόνισε ενώ αναφέρθηκε εκ νέου στο σχέδιο του κ. Σόιμπλε ότι ήταν μια συναινετική έξοδος από το ευρώ με ανοιχτό το ενδεχόμενο την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. «Η άλλη επιλογή ήταν αυτή της άτακτης χρεοκοπίας κάτι που δεν θα γινόταν αποδεκτό από κανέναν», πρόσθεσε.

Η διεκδίκηση δεν τελειώνει εδώ

Η σκληρή διαδικασία διεκδίκησης δεν τελειώνει εδώ, επεσήμανε ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι «μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων είμαστε αναγκασμένοι με την ίδια μαχητικότητα να διαπραγματευτούμε ξανά για τους όρους της επόμενης μέρας. Να προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε τις ρωγμές, τις πολιτικές συμμαχίες στην Ευρώπη, να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε το κείμενο της συμφωνίας».

Σε κάποιος δεν έχει φύγει από το μυαλό το Grexit

Παραδέχτηκε ότι σε κάποιους από τους εταίρους δεν έχει φύγει η ιδέα του Grexit και ότι υπάρχει ακόμη στο στο τραπέζι.

Μάλιστα όπως αποκάλυψε στη συνάντηση του υπουργοί Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τέθηκε πάλι από την Γερμανία το όλο θέμα περί Grexit. Η σημερινή συμφωνία δίνει τη δυναμική να τερματίσει την κινδυνολογία του Grexit, είπε ο πρωθυπουργός. Και τόνισε με νόημα: Προαπαιτούμενο κάποιοι να μην το αναφέρουν.

Υπενθύμισε επίσης ότι με τη συμφωνία «που ξεκινάμε από αύριο να διαπραγματευόμαστε περιέχει τη δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους».

Κυβερνητική πολιτική σε 4 άξονες

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η κυβερνητική πολιτική σε επικεντρώνεται σε άξονες:

-η καταπολέμηση διαφθοράς-διαπλοκής με το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

-φοροδιαφυγή μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού

-διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα

Αναστολή πλειστηριασμών α' κατοικίας

Παράλληλα τόνισε ότι το φθινόπωρο θα έρθει το νομοσχέδιο που θα αφορά στην αναστολή πλειστηριασμών α' κατοικίας και τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων. «Κανένας άνεργος, κανένας σε φτωχές γειτονιές δεν θα χάσει σπίτι», υποσχέθηκε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η ύπαρξη μας αν δεν προστατεύουμε τους πιο αδύναμους απέναντι στην κρίση, δεν υφίσταται πολιτικά» είπε.

Δημοφιλή