Goliath: Ο τηλεκατευθυνόμενος καταστροφέας των Ναζί

Goliath: Ο τηλεκατευθυνόμενος καταστροφέας των Ναζί

Πήρε το παρατσούκλι "doodlebugs" από τους Συμμάχους. Ο Goliath – πλήρες όνομα στα Γερμανικά Leichter Ladungsträger Goliath ήταν ένας τηλεκατευθυνόμενος καταστροφέας.

Αναπτύχθηκε από την Βέρμαχτ κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Με αυτά μετέφεραν βόμβες βάρους 165 κιλών που είχαν στόχο άρματα, σχηματισμούς πεζικού, γέφυρες και κτήρια.

Παράχθηκαν πάνω από 7.500 τέτοιες συσκευές, συμπεριλαμβανομένου και ενός μοντέλου που μπορούσε να μεταφέρει βόμβα βάρους 220 κιλών.

Το πρωτότυπο είχε σχεδιαστεί από τον Γάλλο Adolphe Kégresse ωστόσο η Βέρμαχτ ζήτησε από την Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Carl F.W. Borgward να αναπτύξει ένα παρόμοιο όχημα.

Το όχημα κατευθυνόταν εξ αποστάσεως μέσω ενός κιβωτίου ελέγχου joystick.Το κουτί ελέγχου συνδεόταν με ένα καλώδιο συνδεδεμένο με το πίσω μέρος του οχήματος.

Χρησιμοποιήθηκαν σε όλα τα μέτωπα από ειδικευμένες μηχανικές μονάδες. Έγιναν ευρεώς γνωστά στις μάχες του Anzio στην Ιταλία τον Απρίλιο του 1944 αλλά και κατά την διάρκεια την εξέγερσης της Βαρσοβίας. Τέλος ένα μικρό αριθμό Goliath αντιμετώπισαν τα συμμαχικά στρατεύματα στις Άλπεις τον Αύγουστο του 1944.

The Nazis' Goliath

Δημοφιλή