ΕΙΔΗΣΕΙΣ
24/07/2015 10:43 EEST | Updated 24/07/2015 14:24 EEST

Την αποφυγή εκλογικού αιφνιδιασμού ζήτησαν από τον Τσίπρα οι πολιτικοί αρχηγοί

sooc

«Σταθήκατε στο ύψος των περιστάσεων παρά τις όποιες διαφορές σας και αυτό σας το αναγνωρίζει ο ελληνικός λαός» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απευθυνόμενος προς τους πολιτικούς αρχηγούς τους οποίους είχε προσκαλέσει σε γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο με την ευκαιρία των 41 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στο γεύμα των πολιτικών αρχηγών, το οποίο διεξήχθη σε καλό κλίμα και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 15:30, οι πολιτικοί αρχηγοί έθεσαν στον πρωθυπουργό το ζήτημα να μην γίνουν εσπευσμένα εκλογές, αν δεν θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος και δεν ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τη διαμόρφωση οδικού χάρτη για την ρύθμιση του χρέους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε.

Επίσης στον κ. Τσίπρα επισημάνθηκε πώς μπορεί να αξιοποιήσει τη μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 230 βουλευτών για να ψηφιστούν νομοσχέδια σημαντικών μεταρρυθμίσεων και να μην αιφνιδιάσει η κυβέρνηση με επίμαχα νομοσχέδια, όπως το αναμενόμενο για τη Παιδεία.

Επιπλέον κατά την διάρκεια του γεύματος εθίγη και το ζήτημα με τη στάση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου με ενθάρρυνση προς τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε σχετικές πρωτοβουλίες.

Έγινε ακόμη γνωστό ότι η κ. Γεννηματά ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να εκλείψουν πλήρως γεγονότα στοχοποίησης από κυβερνητικά στελέχη προς την αντιπολίτευση.

Όλγα Γεροβασίλη: Δεν θα υπάρξει εκλογικός αιφνιδιασμός

«Δεν πρόκειται να υπάρξει αιφνιδιασμός εκ μέρους του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στον ρ/σ ΣΚΑΙ αναφερόμενη στο ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες.

Πρόσθεσε δε πως «αν συνολικά υπάρχουν αιφνιδιασμοί εν μέσω αυτής της σκληρής και δύσκολης και τελικής ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, αυτό δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να το προεξοφλήσει η ελληνική κυβέρνηση -δεν θα είναι από την πλευρά της».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι η τελική συμφωνία θα έλθει προς έγκριση στη Βουλή.

Ακόμη η κ. Γεροβασίλη, αναφέρθηκε και στην κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου λέγοντας ότι όταν έλθει προς κύρωση η συμφωνία στην Βουλή «προφανώς» θα είναι πρόεδρος η Ζωή Κωνσταντοπούλου, με την ίδια την Πρόεδρο της Βουλής να αποφασίζει αν θα προεδρεύσει εκείνη την ημέρα.

Ερωτηθείσα για την άποψη περί ύπαρξης θεσμικής δυσαρμονίας, είπε ότι «η θεσμική δυσαρμονία είναι ορατή, γι' αυτό και έγινε και η συζήτηση, και διατυπώθηκε μεταξύ του πρωθυπουργού και της προέδρου, με την έννοια ότι είναι σεβαστές οι πολιτικές επιλογές του καθενός. Από την άλλη, όμως, χρειάζεται και ένα κυβερνητικό έργο και μια νομοθέτηση, η οποία να υποβοηθά το στόχο της κυβέρνησης. Σ' αυτό πρέπει να βρεθεί η ισορροπία».

Το γεύμα με τον Πρόεδρο

Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα ήταν αρκετά καλό.

Πρώτος έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο, λίγα λεπτά πριν τις 14.00, ο κ. Αθανάσιος Παφίλης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και Κοινονοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, λόγω της απουσίας του ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα σε περιοδεία στη Σύρο, ο οποίος μιλώντας με δημοσιογράφους δήλωσε ότι προσήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο αποκλειστικά για την Επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν υπογράψαμε, δεν συμφωνούμε και δεν θεωρούμε ότι υπάρχει λόγος νέας σύσκεψης Πολιτικών Αρχηγών».

Αμέσως μετά στις 14.00 προσήλθε στην αίθουσα του Προεδρικού Μεγάρου, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Αρχηγός της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, και ακολούθως ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος, ο οποίος είχε και μια ενδιαφέρουσα στοιχομυθία με τον κ. Μεϊμαράκη, στον οποίο ανέφερε ότι «μαζί σου υπάρχει καλύτερο επίπεδο επικοινωνίας».

Στη συνέχεια εισήλθε στην αίθουσα και ο Επικεφαλής του Κόμματος «το Ποτάμι» κ. Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος σε σύντομη συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους του Προεδρικού ρεπορτάζ υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «η κ.Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει αυτοκαθαιρεθεί» και τόνισε ότι αναμένουμε από τον Πρωθυπουργό πρωτοβουλίες και κινήσεις σχετικά με το θέμα της Προέδρου της Βουλής.

Ακολούθως έφθασε στο Προεδρικό η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά, η οποία και κάθισε ανάμεσα στους κυρίους Μεϊμαράκη και Παφίλη.

Χιούμορ από τον πρωθυπουργό

Στα επόμενα λεπτά έφθασε και ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αφού χαιρέτησε τους Πολιτικούς Αρχηγούς και τον κ. Παφίλη στράφηκε προς τον κ. Θεοδωράκη αναφερόμενος στο μαύρισμά του, για να λάβει την απάντηση από εκείνον ότι «είναι από το σκούτερ». "«Αρα είναι το μαύρισμα της οικοδομής» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Τελευταίος, στην αίθουσα εισήλθε σύμφωνα με το Πρωτόκολλο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μενού του γεύματος ήταν λιτό και καλοκαιρινό και περιελάμβανε χταπόδι ξυδάτο, λαυράκι, τούρτα παγωτό και λευκό κρασί.

Οι αποχωρήσεις

Πρώτος αποχώρησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας δίχως όμως να κάνει δηλώσεις.

Στη συνέχεια ακολούθησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά:«

Υπήρξε διάθεση συνεννόησης σε κάποια θέματα που υπήρχαν ως εκκρεμότητες Ήταν μια αφορμή να μετατραπεί αυτό το γεύμα σε γεύμα εργασίας» και συμπλήρωσε: «Με βάση τα πρόσφατα αποτελέσματα η συμφωνία είναι ένας εφικτός στόχος στις 18 με 19 Αυγούστου».

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά δήλωσε εξερχόμενη του Προεδρικού Μέγαρου:

«Σήμερα στην επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας το μήνυμα είναι ένα: την κρίση θα την ξεπεράσουμε με εθνική συνεννόηση» και υπογράμμισε πως «θα πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς πολώσεις και διχαστικά διλήμματα».