ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
24/07/2015 17:09 EEST | Updated 24/07/2015 17:24 EEST

Εστάλη η επιστολή στο ΔΝΤ - Νέο δάνειο ζητά η Αθήνα

GEORGES GOBET via Getty Images
French Finance Minister Christine Lagarde (L) reviews notes while her Portuguese counterpart Fernando Teixeira dos Santos (R) phones before an extraordinary EU Economy and Finance Council meeting on May 9, 2010 at EU headquarters in Brussels. Sources said that ministers were examining a series of elements as part of plans to establish common bailout funds for troubled members hit by a debt crisis triggered in Greece, but which has since spread to other countries. AFP PHOTO / GEORGES GOBET (Phot

Με επιστολή η οποία απεστάλη νωρίς το βράδυ της Παρασκευής η ελληνική κυβέρνηση αιτείται νέου δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Νωρίτερα, είχε παγώσει η άφιξη της αντιπροσώπου του ΔΝΤ ενώ ήταν προγραμματισμένο να άρχιζαν από το Σάββατο οι διαπραγματεύσεις αφού ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα για τις 20 Αυγούστου.

Ειδικότερα, με την τρόικα να είναι πλέον... κουαρτέτο, καθώς ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας συμμετέχει στη διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση και το 3ετες πρόγραμμα, η ελληνική κυβέρνηση τρέχει να προλάβει τη νέα εμπλοκή η οποία δημιουργήθηκε όταν η Αθήνα δεν απέστειλε ξεχωριστή επιστολή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητώντας επισήμως την επιστροφή των στελεχών του στην Αθήνα αλλά κοινή σε όλους τους εμπλεκόμενους θεσμούς. Ως αποτέλεσμα, πάγωσε η άφιξη της Ντέλια Βελκουλέσκου, της αντιπροσώπου του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις και οι αφίξεις των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών οδηγήθηκαν προς μετάθεση...

Το αίτημα τελικώς εστάλη με το Μαξίμου να ελπίζει να ξεμπλοκάρει το συντομότερο δυνατόν η άφιξη των εκπροσώπων, αφού η συμφωνία και η σύνταξη του τελικού κειμένου θα πρέπει να κλείσουν έως τις 12 Αυγούστου - οκτώ ημέρες δηλαδή πριν την αποπληρωμή ομολόγου που διακρατά η ΕΚΤ ύψους 3,2 εκατ. ευρώ.

Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις να έχουν ψηφιστεί ήδη την Ολομέλεια της Βουλής, ενώ θα πρέπει να γίνουν δεκτά και από τα απαραίτητα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι «με βάση τα παραπάνω και με στόχο να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις, έχουμε αιτηθεί μίας νέας τριετούς δανειακής σύμβασης, η οποία έχει ήδη γίνει κατ’ αρχήν δεκτή, και οι όροι της οποίας είναι σήμερα υπό διαπραγμάτευση».

«Ως εκ τούτου, και κατ’ εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου 2015, σας ενημερώνουμε ότι αιτούμεθα μίας νέας δανειακής διευκόλυνσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Προσδοκούμε τη συνέχιση της συνεργασίας μας με το Ταμείο», καταλήγει στην επιστολή ο υπουργός Οικονομικών.

Διαβάστε την επιστολή προς το ΔΝΤμε την οποία η ελληνική κυβέρνηση αιτείται νέας δανειακής διευκόλυνσης από το Ταμείο