ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
28/07/2015 09:49 EEST | Updated 28/07/2015 09:50 EEST

Διαψεύδει τα περί επέμβασης στα συστήματα της ΓΓΠΣ ο γενικός γραμματέας, Μιχάλης Χατζηθεοδώρου

Eurokinissi

Κατηγορηματικά διέψευσε τα δημοσιεύματα περί κάθε είδους επέμβασης στα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων & Διοικητικής Υποστήριξης, Μιχάλης Χατζηθεοδώρου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων & Διοικητικής Υποστήριξης και προσωπικά ο νυν Γενικός Γραμματέας, δεν έχουν σχεδιάσει, πόσο μάλλον επιχειρήσει, κανενός είδους επέμβαση στα συστήματά της. Τονίζεται επίσης, ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει θεσπίσει διαδικασίες αυστηρών προδιαγραφών που εγγυώνται την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και καθιστούν αδύνατες τέτοιου είδους επεμβάσεις από οποιονδήποτε».

Σημειώνεται ότι ο κ. Χατζηθεοδώρου είχε χαρακτηριστεί σε διάφορα δημοσιεύματα του Τύπου ως ο «άνθρωπος κλειδί» του Γιάνη Βαρουφάκη στο πλαίσιο του «Plan B» του πρώην υπουργού Οικονομικών, ο οποίος θα αναλάμβανε το δύσκολο τεχνικό κομμάτι του σχεδίου.

Ο κ. Βαρουφάκης κατά την παρουσίαση των νέων γενικών γραμματέων του υπουργείου τον Μάρτιο είχε αναφέρει για τον κ. Χατζηθεοδώρου ότι «αποτελεί ένα δείγμα γραφής των επιλογών μας να μην επιλέγουμε ανθρώπους του κομματικού σωλήνα, ανθρώπους οι οποίοι περνούν αυτές τις “περιστρεφόμενες πόρτες” που συνήθως χαρακτηρίζουν τους τρόπους των διορισμών. Είναι ένας άνθρωπος που δεν έχει εργαστεί ποτέ στο δημόσιο. Είναι ένας τεχνοκράτης και αναλαμβάνει τα πληροφοριακά συστήματα ως “πληροφορικάριος”».

Αναλυτικότερα, ο κ. Βαρουφάκης είχε πει τα εξής:

«Ο Μιχάλης Χατζηθεοδώρου είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών, επίσης στο Μαθηματικό Τμήμα. Το Διδακτορικό του είναι από το Πανεπιστήμιο Columbia των Ηνωμένων Πολιτειών σε Πληροφοριακά Συστήματα, σε Υπολογιστικά Συστήματα.  Γι αυτό είμαι ιδιαίτερα ευτυχής και ευγνώμων προς τον ίδιο, που δέχτηκε να αναλάβει τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων με στόχο την πραγματική ανάδειξη αυτής της Γραμματείας και των δυνατοτήτων της στο κατ’ εξοχήν αντικείμενό της.  Τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών αποτελούν τη “ραχοκοκαλιά” πάνω στην οποία θα χτιστεί, χτίζεται και θα χτιστεί ακόμη περισσότερο η δυνατότητα του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και γενικότερα του ελληνικού κράτους, να στηρίξει το φορολογικό του σύστημα, το σύστημα πληρωμών σε νέες τεχνολογικές δομές, οι οποίες θα αναπτύσσονται ενδογενώς μέσα από το Υπουργείο σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά χωρίς εξάρτηση από συγκεκριμένες εταιρείες και χωρίς να συνεχίζεται μια κατάσταση που παρατηρείται συχνά στο ελληνικό δημόσιο.  Οι υπηρεσιακοί παράγοντες των τεχνολογικών υπηρεσιών να βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα. Ο Μιχάλης αν θέλετε αποτελεί ένα δείγμα γραφής των επιλογών μας να μην επιλέγουμε ανθρώπους του κομματικού σωλήνα, ανθρώπους οι οποίοι περνούν αυτές τις “περιστρεφόμενες πόρτες” που συνήθως χαρακτηρίζουν τους τρόπους των διορισμών. Είναι ένας άνθρωπος που δεν έχει εργαστεί ποτέ στο δημόσιο. Είναι ένας τεχνοκράτης και αναλαμβάνει τα πληροφοριακά συστήματα ως “πληροφορικάριος”».