ΔΙΕΘΝΕΣ
29/07/2015 13:05 EEST | Updated 29/07/2015 15:28 EEST

Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν επιβεβαιώνει το θάνατο του Μουλά Ομάρ

In this image released by the FBI, Mullah Omar is seen in a wanted poster. The reclusive Afghan Taliban leader has backed peace talks with the Kabul government, saying in a rare message distributed to media Wednesday, July 15, 2015 that the goal of these efforts is an "end to occupation" by foreign forces. (FBI via AP)
ASSOCIATED PRESS
In this image released by the FBI, Mullah Omar is seen in a wanted poster. The reclusive Afghan Taliban leader has backed peace talks with the Kabul government, saying in a rare message distributed to media Wednesday, July 15, 2015 that the goal of these efforts is an "end to occupation" by foreign forces. (FBI via AP)

Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν επιβεβαίωσε τελικά ότι ο ηγέτης των Ταλιμπάν, Μουλ΄Ομάρ πέθανε στο Πακιστάν εδώ και πάνω από δύο χρόνια, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Guardian.

Η ανακοίνωσε βασίστηκε σε «αξιόπιστες πληροφορίες», όπως είπε ο εκπρόσωπος του προέδρου της χώρας σε δήλωσή του την Τετάρτη χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν πιστεύει ότι οι λόγοι για τις ειρηνευτικές συνομιλίες του Αφγανιστάν είναι πιο πλακόστρωτοι σε σχέση με πριν και ως εκ τούτου καλεί όλες τις ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης να αδράξουν την ευκαιρία και να συμμετάσχουν στην ειρηνευτική διαδικασία», ανέφερε στη δήλωση του ο εκπρόσωπος του Προέδρου της χώρας.

Ένας Πακιστανός αξιωματούχος ο οποίος μίλησε στην Guardian, ανέφερε ότι γνώριζε για το θάνατο του Ομάρ από το Γενάρη του 2014, με βάση τις πληροφορίες που είχε λάβει από «στενούς συνεργάτες» των επικεφαλής των αγωνιστών και της οικογένειας. Ωστόσο οι Ταλιμπάν διαψεύδουν. Ειδικότερα, ένας εκπρόσωπος, των Ταλιμπάν ο Κάρι Γιούσεφ Αχμαντί δήλωσε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ότι διαθέτει πληροφορίες βάση των οποίων ο «Μουλάς Όμαρ είναι ζωντανός και ηγείται του κινήματος».

Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν ενημερώθηκε μετά τις πρόσφατες ειρηνευτικές συζητήσεις με εκπροσώπους των Ταλιμπάν και την κυβέρνηση της Καμπούλ έξω από την πακιστανική πρωτεύουσα. «Από τη στιγμή που θα πρέπει να το αποκαλύψουμε, θα το κάνουμε τώρα», είπε και συμπλήρωσε «Ο Ομάρ είναι νεκρός και αυτό δεν είναι κάτι το οποίο συνέβη τώρα ή στο πρόσφατο παρελθόν».

Οι φήμες για τον θάνατο του ηγέτη των Ταλιμπάν είναι διαδεδομένες εδώ και χρόνια, ωστόσο ποτέ δεν είχε δηλωθεί επίσημα νεκρός από την κυβέρνηση. Ο Ομάρ ο οποίος είναι επικεφαλής των Ταλιμπάν από το 1996, δεν έχει εμφανιστεί ξανά δημόσια από το 2001 που η συμμαχία με την Αμερική ανέτρεψε την κυβέρνησή του.

Η επιβεβαίωση του θανάτου του Ομάρ έρχεται σε μια περίοδο που οι διχόνοιες στο εσωτερικό των Ταλιμπάν έχουν οξυνθεί.

Πρόσφατα ορισμένοι διοικητές είχαν αρχίσει να αμφισβητούν ανοικτά εάν ο Ομάρ ήταν ζωντανός. Ο θάνατος του πάντως θα ανοίξει στο εσωτερικό των Ταλιμπάν διαδικασίες για την διαδοχή του.

Να σημειωθεί ότι η επιβεβαίωση του θανάτου του Ομάρ έρχεται σε μια περίοδο που ο αφγανός πρόεδρος Ashraf Ghani, προσπαθεί να επανεκκινήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους αντάρτες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ένας ανώτερος διπλωμάτης που συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης κατόπιν διαπραγματεύσεων δήλωσε ότι ο θάνατος του Ομάρ θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά τις ειρηνευτικές προσπάθειες.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του εκπροσώπου της αφγανικής κυβέρνησης:

Sponsored Post