ΔΙΕΘΝΕΣ
29/07/2015 14:02 EEST | Updated 29/07/2015 14:03 EEST

Έχετε μόλις 12 ώρες μπροστά σας για να προφυλαχθείτε από μια ηλιακή καταιγίδα

NASA Goddard Photo and Video/Flickr
NASA video acquired August 1 - 2, 2010.Spectacular aurora lit the night sky from Europe to North America on August 3, 2010, thanks to a 12-hour long geomagnetic storm. The storm occurred as large clouds of charged particles from the Sun interacted with the magnetic field around Earth. As the particles zoomed along the magnetic field, they collided with and energized oxygen and nitrogen in the atmosphere. When the energized atoms relaxed, they emitted light, providing a brilliant show.To read mor

Τις επιπτώσεις μιας ηλιακής καταιγίδας λίγο πολύ τις ξέρουμε. Ηλεκτρικό ρεύμα και επικοινωνίες θα «νεκρώσουν» για μέρες. Αυτό που δεν ξέραμε όμως είναι ότι εάν χτυπούσε τη γη ηλιακή καταιγίδα θα το μαθαίναμε μόλις 12 ώρες πριν.

Αυτό μεταδίδει η βρετανική independent, επικαλούμενη μία νέα κυβερνητική αναφορά.

Ειδικότερα, αυτό προκύπτει από την έρευνα που δημοσίευσε το υπουργείο Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Δεξιοτήτων σχετικά με τους κινδύνους που θα αντιμετώπιζε το Ηνωμένο Βασίλειο από διαστημικά φαινόμενα όπως η ηλιακή καταιγίδα και οι καταιγίδες.

Σύμφωνα με την έρευνα, στην χειρότερη περίπτωση μία μαζική στεφανιαία εκτίναξη από τον ήλιο θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στο εθνικό δίκτυο, τα δορυφορικά συστήματα, τις επικοινωνίες αλλά και τις αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές.

Επικαλούμενο το γεγονός του 1859 στο Carrington, κατά το οποίο χρειάστηκε 18 ώρες να φτάσει στη γη και προκάλεσε μία από τις μεγαλύτερες γεωμαγνητικές καταιγίδες, το υπουργείο ανέφερε ότι σύμφωνα με τις χειρότερες προβλέψεις τους θα χρειαζόταν το λιγότερο 12 ώρες μεταξύ της παρατήρησης του φαινομένου και των επιπτώσεών του.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι θα έπρεπε να προετοιμαστούμε για τέτοιου είδους φαινόμενα με τον ίδιο τρόπου που θα προετοιμαζόμασταν για επίγειες καταστροφές όπως πλημμύρες ή καταιγίδες.

Τα καλά νέα βέβαια έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι οι ηλιακές καταιγίδες είναι σπάνιες. Οι ειδικοί μάλιστα εκτιμούν ότι οι μαζικές φωτοβολίδες συμβαίνουν μία φορά το χρόνο. Τα κακά νέα όμως ότι έχουν περάσει 156 χρόνια από την καταιγίδα του Carrington, κάτι που σημαίνει ότι η Γη είναι κοντά σε μια στεφανιαία μαζική έκρηξη σύντομα.

Sponsored Post