ΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/07/2015 16:30 EEST | Updated 29/07/2015 16:31 EEST

Στέλεχος της ΕΥΠ και αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ ερευνώνται για διακίνηση λαθρομεταναστών

sooc

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο γραφείο του ανακριτή Διαφθοράς κ. Σαριώτη υπόθεση, που αφορά διώξεις για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, διακίνηση λαθρομεταναστών από κερδοσκοπία, καθώς και ενεργητική και παθητική δωροδοκία, όπου φέρονται να εμπλέκονται οκτώ κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων στέλεχος της ΕΥΠ, αξιωματικός της ΕΛΑΣ, που υπηρετούσε μέχρι πρότινος στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, δικηγόρος, αλλά και αλλοδαποί.

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη μετά από έρευνα, που διενεργήθηκε από την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., η οποία είχε ως αφορμή ανώνυμες καταγγελίες, ενώ δεν αποκλείεται να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης σε βάρος εμπλεκομένων.

Στη συνέχεια διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση, οποία κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος, ενώ αποκάλυψε κύκλωμα, το οποίο διακινούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα αριθμό λαθρομεταναστών προς και από την χώρα μας, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

Η δικογραφία της υπόθεσης προέκυψε μετά από συνένωση με παλιότερη υπόθεση, που εκκρεμούσε από το 2013.

Έγιναν καταγραφές τηλεφωνικών συνομιλιών, οι οποίες αποτελούν υλικό της κατηγορίας.

«Κατασκευασμένη υπόθεση» ισχυρίζεται η υπεράσπιση

Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων μιλάει για «στημένη» υπόθεση, που κατασκευάστηκε με «συρραφή» παλαιότερων υποθέσεων και «ανώνυμων καταγγελιών», προκειμένου να εξυπηρετηθούν προσωπικές έχθρες και υπηρεσιακές έριδες, με άρωμα έντονα πολιτικό και ουσιαστικά χωρίς αποδεικτικά στοιχεία ικανά να στηρίξουν την κατηγορία.

Ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ, που φέρεται να εμπλέκεται, υπηρετούσε για χρόνια στην Διεύθυνση Αλλοδαπών, αρμόδιος για την χορήγηση αδειών σε αλλοδαπούς προκειμένου να αποχωρήσουν οικειοθελώς από την χώρα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο αξιωματικός, μέσω αλλοδαπών, που εντόπιζαν άλλους αλλοδαπούς, οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν για να αποφυλακιστούν, έδινε οδηγίες για τα αναγκαία έγγραφα, που έπρεπε να προσκομιστούν και στη συνέχεια αφού τους άφηνε ελεύθερους χορηγώντας την σχετική άδεια, εισέπραττε τα χρήματα που κυμαίνονταν περίπου στα 1.500 ευρώ.