ΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/07/2015 04:34 EEST | Updated 29/07/2015 05:49 EEST

Το «λεξιλόγιο» της μαφίας όπλων: Τα «μήλα», τα «μεγάλα καλάμια» και οι «σπόροι και τα μαρούλια». Τι αποκάλυψε η εξάρθρωση κυκλωμάτων

Αυστηρούς κανόνες συνωμοτικότητας τηρούσαν τα μέλη των κυκλωμάτων εμπορίας όπλων που εξαρθρώθηκαν από τις Αρχές με τους αστυνομικούς να προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν το «λεξιλόγιο» της μαφίας.

«Όταν έρθουν τα μεγάλα καλάμια και τα μήλα θα σε ειδοποιήσω για το ξεφόρτωμα». Αυτή είναι μία από τις κωδικοποιημένες φράσεις που έλεγαν οι «αρχηγοί» στους συνεργούς τους, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους για την εξέλιξη της μεταφοράς εκατοντάδων παράνομων όπλων που θα πλημμύριζαν τη μαύρη αγορά της Αθήνας και της Πελοποννήσου.

Η Αστυνομία εξάρθρωσε δύο κυκλώματα που συνεργάζονταν μεταξύ τους με τη μέθοδο των «συγκοινωνούντων δοχείων», καθώς αντάλλαζαν όπλα και πυρομαχικά μεταξύ τους ανάλογα με τις ανάγκες τους. Συνολικά συνελήφθησαν 11 άτομα και σχηματίστηκε δικογραφία για ακόμα 20. Οι έρευνες έγιναν σε Αττική, Αχαΐα, Ηλεία και Κόρινθο, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τουλάχιστον 100 όπλα.

elas

Τη δράση των συμμοριών συντόνιζαν οι δύο αρχηγοί, ένας 45χρονος και ένας 34χρονος, οι οποίοι είχαν έδρα την Αχαΐα και πολλές διασυνδέσεις στην Αθήνα. Αυτοί είναι που, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, είχαν φτιάξει αυστηρούς κανόνες στην επικοινωνία μεταξύ των μελών της μαφίας. Όλοι τους είχαν προμηθευτεί «πακιστανικά» κινητά τηλέφωνα που ανήκουν σε «αχυράνθρωπους» (κυρίως αλλοδαπούς) και είχαν μάθει το «λεξιλόγιο» τύπου «Κόζα Νόστρα» για να μη γίνονται αντιληπτοί σε περίπτωση που τους ακούει ο κοριός της ΕΛ.ΑΣ.

Αρμόδια στελέχη που κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στις επικοινωνίες τους αποκρυπτογράφησαν τα όσα άκουγαν μετά από αρκετή παρακολούθηση. Όταν οι δράστες έλεγαν «έρχονται τα μήλα» εννοούσαν τα περίστροφα. Με τη λέξη «βίδες» εννοούσαν τα φυσίγγια, με τους «σπόρους για μαρούλια» εννοούσαν τις σφαίρες, με τη φράση «μεγάλο καλάμι» εννοούσαν τα καλάσνικοφ, με τη λέξη «μαρούλια» τα χρήματα.

Το μεγαλύτερο μέρος του οπλισμού ήταν καλά κρυμμένο σε καταπακτή όμοια με αυτές που χρησιμοποιεί ο Στρατός για την αποθήκευση οπλισμού, σε αγροτική περιοχή στον Κάτω Αλισσό Αχαΐας. Εκεί ο 34χρονος αρχηγός έβγαζε πυκνές φυλλωσιές, άνοιγε την καταπακτή και αποθήκευε κάτω από το έδαφος περίστροφα, πιστόλια, καλάσνικοφ και χιλιάδες σφαίρες. Εντυπωσιακό είναι είχε τοποθετήσει σύγχρονο σύστημα εκροής θερμού αέρα για να μην σκουριάζουν τα όπλα από την υγρασία. Το καθένα από τα όπλα πωλούνταν έναντι 4.000-5.000 ευρώ, γεγονός που κάνει τους αστυνομικούς να εκτιμούν ότι η αξία μόνο των κατασχεθέντων της μίας συμμορίας ξεπερνά τις 250.000 ευρώ.

elas

Ο αρχηγός, όμως, δεν περιοριζόταν στις παράνομες αγοραπωλησίες όπλων (είχε πραγματοποιήσει 90 συναλλαγές μόνο το τελευταίο 5μηνο), καθώς φέρεται να είχε στήσει με μία δική του «κλειστή» ομάδα ατόμων κύκλωμα ναρκωτικών. Μαζί με έναν 36χρονο και έναν 40χρονο καλλιεργούσε και διακινούσε ναρκωτικά, τα οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν από άνδρες της Ασφάλειας.

Ο δεύτερος «εγκέφαλος» -ο 45χρονος- δρούσε παράλληλα με δικούς του ανθρώπους και ειδικευόταν στις μετατροπές όπλων κρότου-λάμψης σε πιστόλια και οπλοπολυβόλα. Για το σκοπό αυτό είχε «προσλάβει» τον καλύτερο του είδους. Πρόκειται για έναν 29χρονο που είχε την ιδιότητα του «συντηρητή-τεχνικού μεταποίησης» και ο οποίος συνελήφθη.

Ο 45χρονος ήταν υπεύθυνος σε κατάστημα εμπορίας κυνηγετικών και αεροβόλων όπλων -ανταλλακτικών στην Πάτρα, μαγαζί το οποίο ήταν γραμμένο στο όνομα της γυναίκας του και το χρησιμοποιούσε ως «βιτρίνα» για τις μπίζνες της οργάνωσης. Κατάφερνε να κάνει παραγγελίες πιστολιών κρότου-λάμψης και ανταλλακτικών και στη συνέχεια οι συνεργοί του πραγματοποιούσαν εργασίες τροποποίησης σε πυροβόλα όπλα στο χώρο του καταστήματος.

Στον ίδιο χώρο πραγματοποιούνταν και οι συναντήσεις των μελών της οργάνωσης και των υποψήφιων αγοραστών όπλων. Ο αρχηγός συνεργάζονταν στενά με έναν 56χρονο, έναν 60χρονο και έναν 65χρονο που αποτελούσαν τους εισαγωγείς των πιστολιών κρότου-λάμψης από τη Βουλγαρία, ενώ άλλα δύο άτομα λειτουργούσαν ως πωλητές. Από τη μέχρι τώρα έρευνα προέκυψε ότι οι δράστες πούλησαν παράνομα τροποποιημένα όπλα σε τουλάχιστον 50 αγοραστές μόνο το τελευταίο πεντάμηνο. Το καθένα από αυτά κόστιζε στους πελάτες από 600 έως 800 ευρώ.

elas

Το σύνολο των όπλων που βρέθηκαν εστάλησαν χθες μαζικά στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών στη λεωφόρο Αθηνών στην Αθήνα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε εγκληματικές ενέργειες. Ανώτατος αξιωματικός της Ασφάλειας που χειρίστηκε την υπόθεση αναφέρει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει σχέση του κυκλώματος με άτομα από το χώρο της τρομοκρατίας. Σχεδόν βέβαιο θεωρείται, όμως, ότι κάποιοι από τους αγοραστές ανήκουν σε συμμορίες νονών της νύχτας που λυμαίνονται μαγαζιά σε Αττική και Πελοπόννησο.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της παράνομης εισαγωγής, μεταφοράς, κατοχής, διακίνησης, πώλησης, αγοράς, κατασκευής και τροποποίησης όπλων και φυσιγγίων και της κατοχής ναρκωτικών. Συνολικά εκτός από τα δεκάδες πιστόλια και τα περίστροφα κατασχέθηκαν πέντε καλάσνικοφ, 156 πυροκροτητές, 10.500 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, 12.000 καψύλια φυσιγγίων, τρία κιλά χάλυβα που χρησιμοποιείται για κατασκευή βολίδων, 650 κάλυκες διαφόρων διαμετρημάτων, 27.555 ευρώ, 35 γραμμάρια κάνναβης, 15 σπρέι πιπεριού και δύο συσκευές εκκένωσης (tazer).

Sponsored Post