ΚΟΙΝΩΝΙΑ
30/07/2015 17:11 EEST | Updated 30/07/2015 17:11 EEST

«Βράζει» η Ελλάδα: Υψηλές θερμοκρασίες και την Παρασκευή

sooc

«Καμίνι» θύμιζε και σήμερα Πέμπτη ολόκληρη η Ελλάδα εξαιτίας του σφοδρού κύματος καύσωνα που πλήττει τη χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες περιοχές της χώρας η κατάσταση ήταν αποπνιχτική, όπως για παράδειγμα το κέντρο της Αθήνας. Αν και η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 38 βαθμούς, ωστόσο η κατάσταση ήταν αφόρητη εξαιτίας της υγρασίας.

Υψηλές όμως αναμένεται να είναι οι θερμοκρασίες και αύριο Παρασκευή με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι κάτι παραπάνω από αποπνικτική. Ειδικότερα σε ορισμένες περιοχές της χώρας η θερμοκρασία μπορεί να αγγίξει ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ η ζέστη θα αρχίσει σταδιακά να αποκλιμακώνεται από το βράδυ της Παρασκευής.

Μέτρα πρόληψης καύσωνα

Να σημειωθεί ότι για την προστασία από τον καύσωνα η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, έχει εκδώσει σχετική εγκύκλιο.

Ειδικότερα στην εγκύκλιο, συστήνεται μεταξύ άλλων η αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως, η αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, η πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών, η αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών, συχνά μπάνια και ντους, τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά, ενώ συστήνεται υψηλότερη προσοχή στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Διαβάστε αναλυτικά την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας.

Υψηλά επίπεδα όζοντος

Υψηλά ήταν όμως σήμερα Πέμπτη και τα επίπεδα του όζοντος στην ατμόσφαιρα της Αττικής. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Αθήνας, υπήρξε υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης (180 μg/m3) για το όζον σε έναν σταθμό μέτρησης. Συγκεκριμένα μέχρι τις 17:00 σημειώθηκε μέγιστη Ωριαία Τιμή Ο3 192 μg/m3 στο Σταθμό Μέτρησης Θρακομακεδόνων.

Για το λόγο αυτό σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες για την προφύλαξη του πληθυσμού: 

«Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον.  Επίσης συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».