ΔΙΕΘΝΕΣ
30/07/2015 04:39 EEST | Updated 30/07/2015 04:39 EEST

Πώς Αμερικανοί και Βρετανοί τουρίστες «θερίζουν» τα λιοντάρια στην Αφρική. Πόσο κοστίζει η...εμπειρία

ASSOCIATED PRESS
In this undated photo provided by the Wildlife Conservation Research Unit, Cecil the lion rests in Hwange National Park, in Hwange, Zimbabwe. Two Zimbabweans arrested for illegally hunting a lion appeared in court Wednesday, July 29, 2015. The head of Zimbabwe’s safari association said the killing was unethical and that it couldn’t even be classified as a hunt, since the lion killed by an American dentist was lured into the kill zone. (Andy Loveridge/Wildlife Conservation Research Unit via AP)

Η είδηση του θανάτου του Σεσίλ, του λιονταριού της Ζιμπάμπουε, από τα πυρά Αμερικανού οδοντίατρου προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και θύελλα στο Ίντερνετ, με αποτέλεσμα ο Γουόλτερ Πάλμερ να αναγκαστεί να κλείσει το ιατρείο του στη Μινεσότα και να ζητήσει συγγνώμη από τους ασθενείς του- ενώ παράλληλα έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος δύο ανδρών στη Ζιμπάμπουε, και αναμένονται και σε βάρος του Πάλμερ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washington Post, ο Πάλμερ φέρεται να έκανε τον Σεσίλ το λιοντάρι να βγει από το εθνικό πάρκο όπου βρισκόταν με δόλωμα ένα νεκρό ζώο, το οποίο έσερνε πίσω από το αυτοκίνητό του το βράδυ- και στη συνέχεια του έριξε με βαλλίστρα. Το τραυματισμένο λιοντάρι διέφυγε και βρέθηκε ξανά από τον Πάλμερ και τους άλλους κυνηγούς μετά από 40 ώρες, οπότε και δόθηκε η χαριστική βολή με τυφέκιο.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της International Union for the Conservation of Nature, οπλισμένοι τουρίστες που επιζητούν τρόπαια σκοτώνουν περίπου 600 λιοντάρια κάθε χρόνο- και σύμφωνα με την Τζέιν Σμαρτ, διευθύντρια του Biodiversity Conservation Group της IUCN, ο πραγματικός αριθμός είναι μάλλον μεγαλύτερος. Δεδομένου του ότι έχουν μείνει 30.000 λιοντάρια στην Αφρική, γίνεται εύκολα αντιληπτό το ζήτημα- ειδικά από τη στιγμή που στοχεύονται κυρίως τα υγιή αρσενικά λιοντάρια.

Τη «μερίδα του λέοντος» έχουν πλούσιοι Αμερικανοί τουρίστες, οι οποίοι μεταξύ του 1999 και του 2008 έφεραν πίσω στα σπίτια τους τρόπαια από το 64% των λιονταριών που σκοτώθηκαν σε εκείνη την περίοδο. Το κυνήγι του αφρικανικού λιονταριού θεωρείται ως ένα από τα πιο «προκλητικά και επικίνδυνα» - ενώ σε ιστοσελίδες όπως το Safari Club International υπάρχει και ειδική κατάταξη, όπου παρατίθενται και «σκορ». Πρακτικά μιλώντας πάντως το κυνήγι του λιονταριού δεν φαίνεται να απαιτεί και πολλές ικανότητες, καθώς οι κυνηγοί-τουρίστες συνοδεύονται από ομάδες ντόπιων και επαγγελματιών, ενώ τα ενήλικα λιοντάρια δεν φοβούνται ιδιαίτερα τους ανθρώπους και περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους κοιμώμενα- κάτι που καθιστά εύκολο να προσεγγίσει κανείς κάποιο.

Ωστόσο, όλα είναι απόλυτα νόμιμα: Πέρυσι, η US Fish and Wildlife Service αρνήθηκε να χαρακτηρίσει τα αφρικανικά λιοντάρια ως «endangered», που θα είχε ως αποτέλεσμα την απαγόρευση της εισόδου τροπαίων στη χώρα- αντ'αυτού τα χαρακτήρισε «threatened», κάτι που επιτρέπει τη συνέχιση του κυνηγιού.

Ψηλά στην κατάταξη των κυνηγών-τουριστών είναι και οι Βρετανοί: όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Mirror, εκατοντάδες Βρετανοί τουρίστες σκοτώνουν λιοντάρια και ζέβρες ετησίως. Όσον αφορά στο κόστος, εκτιμάται ότι ο Πάλμερ πλήρωσε 55.000 δολάρια περίπου για το κυνήγι του. Σε άλλες περιπτώσεις το κόστος είναι χαμηλότερο: βρετανική εταιρεία χρεώνει 25.000 λίρες για ταξίδι στην Τανζανία, με κόστος 25.000 λίρες (35.000 ευρώ) υποσχόμενη ότι προτεραιότητα είναι ένα μεγάλο λιοντάρι. Στην ορολογία των κυνηγών τουριστών υπάρχουν τα «Big Five»: Λιοντάρια, ελέφαντες, λεοπαρδάλεις, βούβαλοι και ρινόκεροι. Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στην επίσης βρετανική Settlers Safaris, που παρέχει ένα «Lion Combo Special», για ένα αρσενικό και ένα θηλυκό λιοντάρι κατά τη διάρκεια ενός επταήμερου, all inclusive ταξιδιού στη Νότια Αφρική για 14.000 λίρες. Συνολικά, η αξία του τομέα υπολογίζεται στα 200 εκατ. δολάρια ετησίως.