ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
03/08/2015 06:53 EEST | Updated 03/08/2015 14:23 EEST

Ελεύθερη πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Eurokinissi

Σοκαριστική θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η σημερινή πρώτη ημέρα της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών έπειτα από ύστερα από πέντε εβδομάδες αργίας που έμεινε κλειστό λόγω των capital controls. Η χρηματιστηριακή αγορά κατέγραψε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από το 1987 και τη «Μαύρη Δευτέρα» της 7ης Δεκεμβρίου 1987 (-15,03%).

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 668,06 μονάδες, με δραματική πτώση 16,23%, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2012, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίησης της αγοράς μειώθηκε σήμερα κατά 8,4 δισ. ευρώ. Στο άνοιγμα

κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 22,81%.

Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σ. Λαζαρίδης χαρακτήρισε, μιλώντας στο Bloomberg, αναμενόμενη τη σημερινή πτώση των τιμών των μετοχών μετά από πέντε εβδομάδες αργίας, ενώ τόνισε ότι το ζητούμενο είναι η εξισορρόπηση της αγοράς αφού αφομοιώσει το όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο μήνα.

Βουτιά σημείωσε και ο τραπεζικός κλάδος

Ειδικότερα στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν οι τράπεζες με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει πτώση 23,34% με τις τραπεζικές μετοχές να είναι κλειδωμένες στο limit Down.

«Ένα χρηματιστήριο που είναι κλειστό ένα μήνα θα δεχθεί πίεση και κυρίως οι τράπεζες, οι οποίες αντιμετωπίζουν μία επιπλέον δυσκολία ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης», ανέφερε λίγο πριν από το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου μιλώντας στο Σκάι ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος.

Το βέβαιο είναι ότι η επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι μια δοκιμή όπου θα φανεί το είδος και η κλίμακα των πιέσεων που θα ασκηθούν, ενώ στα αποτελέσματά του θα αποτυπώνεται και η βλάβη που έχει υποστεί η οικονομία της χώρας.

Ο κ. Μποτόπουλος είπε πως η ιδιάζουσα κατάσταση στην οικονομία δεν μπορεί να μην επηρεάζει και το Χρηματιστήριο, ενώ αν και εκτίμησε ότι η πολυήμερη αργία λόγω τον capital control θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει σταδιακή ομαλοποίηση και επάνοδος στην κανονική του λειτουργία. «Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα παρέμβει για ότι χρειαστεί και το Χρηματιστήριο θα λειτουργήσει με κανονικούς ρυθμούς εάν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις από το εξωτερικό» είπε.

Ενδοσυνεδριακά ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε χαμηλότερη τιμή στις 615,22 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση έως και 22,88%, η οποία περιορίστηκε μερικώς στη συνέχεια.

Κλειδωμένος στο κατώτατο όριο διακύμανσης έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης με το ανεκτέλεστο υπόλοιπο πωλήσεων για τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες να ξεπερνά τα 500 εκατ. μετοχές.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 67,660 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 16,37%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 16,03%.

Πτωτικά κινήθηκαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (-29,92%), της Υγείας (-28,48%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-24,62%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-19,42%).

Ανοδικά κινήθηκαν 9 μετοχές, 90 πτωτικά και 3 παρέμειναν σταθερές.

Με άνοδο έκλεισαν οι μετοχές: Δρομέας+28,95%, Γ. Ε. Δημητρίου +20,00%, Αττικές Εκδόσεις +9,98%, Έλαστρον +9,79%, Αφοί Κορδέλλου +4,76%, Ευρωσύμβουλοι +2,78%,Κανάκης +2,16%), Ηρακλής +1,67% και Γαλαξίδι +0,18%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Εθνική -30,00%, Πειραιώς -30,00%, Attica Bank -30,00%, J&P Αβαξ -30,00% και Ελλάκτωρ -29,95%.

Εν τω μεταξύ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράςαπαγόρευσε τις ανοικτές πωλήσεις επί των μετοχών.

Η αγορά λειτουργεί πλέον με σημαντικούς περιορισμούς για τους Έλληνες επενδυτές, ενώ οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι κατέχουν το 58,41% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου και πραγματοποιούν σχεδόν το 60% του ημερήσιου τζίρου, μπορούν να κάνουν συναλλαγές χωρίς κανέναν περιορισμό.

Τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν η Παρασκευή 26 Ιουνίου με την αγορά να κλείνει με κέρδη 2,03% και την εβδομάδα με άνοδο 16,03%, προεξοφλώντας τότε την επίτευξη συμφωνία. Από εκείνη την ημέρα και μετά "πάγωσαν" κεφάλαια ύψους 49 δισ. ευρώ, όση είναι η χρηματιστηριακή αξία των ελληνικών μετοχών με βάση το κλείσιμο της 26ης Ιουνίου.

Οι Έλληνες επενδυτές ουσιαστικά θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν κατά κύριο λόγο «νέο» χρήμα για να αγοράσουν μετοχές.

Ως νέα κεφάλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αγορές μετοχών και άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων από Έλληνες επενδυτές θεωρούνται:

  

 -Τα εμβάσματα από το εξωτερικό,

   -Τα μετρητά που κατατίθενται στις χρηματιστηριακές

   -Τα πιστωτικά υπόλοιπα επενδυτών που βρίσκονται ελεύθερα στους κωδικούς τους

   -τα κεφάλαια από πώληση υφιστάμενων μετοχών, ομολόγων αλλά όχι τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων.

   -Τ α κεφάλαια που προέρχονται από επιστροφή ασφαλειών (margin),

   - Τα χρήματα από πληρωμές τοκομεριδίων, μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου κ.α

   -κεφάλαια από πιστώσεις προερχόμενες από θέσεις σε παράγωγα (ΣΜΕ, swaps, προθεσμιακές συμβάσεις επιτοκίου κ.α).