ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Τεχνικής και όχι πολιτικής φύσεως οι εκκρεμότητες με τους θεσμούς

Eurokinissi

Την ανάγκη μέσα στην εβδομάδα να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το δεύτερο μέρος των επαφών που είχε σήμερα Τετάρτη με τους εκπροσώπους των θεσμών, σημειώνοντας πως «υπάρχουν 3- 4 σημεία που είναι ακόμη ανοικτά, σε τεχνικό και όχι σε πολιτικό επίπεδο».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το ένα από αυτά αφορά στο χρονοδιάγραμμα, «στο ποιες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν τώρα, ποιες τον Οκτώβριο, ποιες θα ακολουθήσουν και τι επίπτωση έχουν οι μεταρρυθμίσεις αυτές στα δημοσιονομικά και την ανάπτυξη».

Ο υπουργός έφερε ως παράδειγμα το αγροτικό, λέγοντας ότι «υπάρχουν πολλά για τους αγρότες, να δούμε ποια μπορούν να έρθουν πιο νωρίς και ποια μπορούν να πάνε πιο πίσω». Επίσης, το πώς θα λειτουργεί και ποια περιουσιακά στοιχεία θα ενταχθούν στο νέο Ταμείο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, δήλωσε ότι δεν τέθηκε το θέμα των «κόκκινων» δανείων, το οποίο βρίσκεται ακόμη στα τεχνικά κλιμάκια και που συζητείται συνολικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Πάντως, στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, «όλοι συμφωνούν -και εμείς και αυτοί- να τελειώσει έως το τέλος του χρόνου». Πρόσθεσε μάλιστα, ότι «κανείς δεν θέλει να επαναληφθεί το φαινόμενο της Κύπρου (σ.σ. «κούρεμα» καταθέσεων), που ούτε οι ξένοι θεωρούν επιτυχημένο».

Εκτιμάται ότι το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων θα συζητηθεί αύριο Πέμπτη στο νέο γύρο των συνομιλιών με τους θεσμούς και θεωρείται βέβαιο πως θα αποτελέσει ένα από τα βασικά ζητήματα συζήτησης στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής που συνεδριάζει το απόγευμα της Τετάρτης υπό τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου. Στη συνεδρίαση συμμετέχει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

Όσον αφορά στα εργασιακά κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι έχει συμφωνηθεί οι διαβουλεύσεις να ξεκινήσουν το φθινόπωρο.

Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά αφού στις 20 Αυγούστου η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογο ύψους 3.2 δισ. προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η κυβέρνηση επιθυμεί μια οριστική συμφωνία και την υπογραφή ενός μνημονίου καθώς απεύχεται ένα νέο δάνειο – γέφυρα.

«Μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στις 100 δόσεις»

Εν τω μεταξύ η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο τελικό κείμενο της συμφωνίας σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση παραμένει σε εγρήγορση μετά το σημερινό πέρας του πρώτου κύκλου των συνομιλιών και των διαπραγματεύσεων.

Αναφέρθηκε δε στη δήλωση του κ. Γιούνκερ, σύμφωνα με την οποία «είμαστε πραγματικά κοντά στο να έχουμε μια συμφωνία πριν από τις 20 Αυγούστου και οι διαπραγματεύσεις προχωρούν με πολύ ικανοποιητικό τρόπο».

Ερωτηθείσα αν είναι ικανοποιημένη από το υπό διαμόρφωση περιεχόμενο της συμφωνίας, είπε ότι «η συμφωνία η οποία συγγράφεται, το έχουμε πει και από την πρώτη στιγμή ότι είναι εκ μέρους μας μια υποχώρηση. Αναγκαία υποχώρηση, όμως, προκειμένου η χώρα να αποφύγει τα χειρότερα και την άτακτη χρεοκοπία. Επομένως, έχουμε υποχωρήσει και από το πρόγραμμά μας και από τις αρχές μας. Αυτό είναι δεδομένο και δεν έχουμε κανέναν λόγο να το κρύψουμε. Από κει μετά, όμως...»

Η κ. Γεροβασίλη κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συγγράψει μια συμφωνία η οποία δεν θα υλοποιηθεί, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι «δεν θα σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις, και μετά απ' αυτό το κείμενο θα έχουμε και εφαρμοστικούς νόμους, αλλά και σημεία στα οποία δεν θα έχει λήξει η διαπραγμάτευση, ακόμη και μέχρι το τέλος του έτους, όπως τα εργασιακά, τα κόκκινα δάνεια κλπ, τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά, κρίσιμα και καθοριστικά για την ελληνική πραγματικότητα και για το σπίτι του καθένα συμπολίτη μας».

Ερωτηθείσα για τις 100 δόσεις, είπε ότι «είναι ένα μέτρο το οποίο ξανασυζητείται, είναι η αλήθεια, και ενδεχομένως, (…) να δουν και κάποια κριτήρια αυτή τη φορά και να μην είναι όπως πριν».

(Και με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ)