ΕΙΔΗΣΕΙΣ
06/08/2015 19:01 EEST | Updated 06/08/2015 19:02 EEST

Γιατί οι άνθρωποι κλέβουν; Ιδού μια επιστημονική απάντηση στο ερώτημα

BERLIN, GERMANY - JUNE 27:  Posed scene of a man opening a door with gloves and flashlight  on June 27, 2014, in Berlin, Germany. The photo symbolizes the increasing risk of burglary in Germany. (Photo by Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images)
Thomas Trutschel via Getty Images
BERLIN, GERMANY - JUNE 27: Posed scene of a man opening a door with gloves and flashlight on June 27, 2014, in Berlin, Germany. The photo symbolizes the increasing risk of burglary in Germany. (Photo by Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images)

Γιατί οι άνθρωποι τελικά κλέβουν; Στο ερώτημα αυτό ήρθε να δώσει απάντηση μία νέα.

Όπως μεταδίδει η Independent, μία έρευνα έδειξε ότι οι ορμονικές αντιδράσεις μπορεί να είναι η αιτία που οδηγεί τους ανθρώπους στο να κλέψουν ή να διαπράξουν απάτη σε βάρος συνεργατών τους.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Psychology, εξέτασε τα βιολογικά χαρακτηριστικά όσων αναπτύσσουν ανήθικη συμπεριφορά, ώστε να εξετάσουν την απάτη σαν μια υπόθεση που έχει να κάνει με τη μείωση του στρες.

Σύμφωνα με την έρευνα η υπόθεση έχει να κάνει με την ιδέα ότι το σώμα αυξάνει την παραγωγή τεστοστερόνης ώστε να εξισορροπήσει τις επιδράσεις της κορτιζόλης, της ορμόνης του σεξ.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Τέξας και του Χαρβάρντ διαπίστωσαν ότι όχι μόνο τα υψηλά επίπεδα των δύο αυτών ορμονών σημαίνουν ότι ένα άτομο είναι πιο πιθανό να εμπλακεί σε μια παράνομη δραστηριότητα όπως η απάτη, αλλά και το ενδοκρινικό σύστημα ρύθμισης του σώματος ενισχύει την κακή συμπεριφορά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα υποκείμενα του πειράματος έδωσαν τεστ μαθηματικών, στα οποία ανέφεραν σε πόσες απαντήσεις είχαν πάρει ως βαθμολογία «σωστό». Ωστόσο, αυτό που τους είπαν είναι ότι όσο πιο πολλά «σωστά» έπαιρναν, τόσο μεγαλύτερη θα ήταν η χρηματικά αμοιβή.

Τα δείγμα σάλιου που ελέγχθησαν πριν αλλά και μετά το τεστ, έδειξαν ότι οι άνθρωποι με αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης είχαν υπερεκτιμήσει σε πόσες απαντήσεις είχαν απαντήσει σωστά.

«Η αυξημένη τεστοστερόνη μειώνει το φόβο της τιμωρίας, αυξάνοντας παράλληλα την ευαισθησία στην ανταμοιβή. Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης συνδέονται με μια δυσάρεστη κατάσταση χρόνιου στρες που μπορεί να είναι εξαιρετικά εξουθενωτική. Η τεστοστερόνη προσκομίζει το θάρρος της κλοπής και τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης παρέχουν ένα λόγο για απάτη», σημειώνει ο Δρ Robert Josephs του πανεπιστημίου του Τέξας.

Sponsored Post