Γιατί θέλουν εκτός κυβέρνησης τον Πανούση. Η στήριξη Τσίπρα και η δύσκολη εξίσωση του «καθηγητή»

Γιατί θέλουν εκτός κυβέρνησης τον Πανούση. Η στήριξη Τσίπρα και η δύσκολη εξίσωση του «καθηγητή»
sooc

Σε τεντωμένο σχοινί ισορροπεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, καθώς κλιμακώνονται οι πιέσεις από έναν σκληρό πυρήνα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που απαιτεί την αποχώρησή του.Η τελευταία αφορμή που δόθηκε σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος για να του ασκήσουν δριμεία κριτική ήταν οι προσαγωγές δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ στο κέντρο της Αθήνας για εξακρίβωση στοιχείων.

Άνθρωποι από το περιβάλλον του υπουργού υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πρόσωπα που ψάχνουν αφορμή για να εγείρουν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θέμα παραμονής του στην κυβέρνηση.

Ενδεικτικό των πιέσεων που δέχεται ο «καθηγητής» είναι ότι το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε ολόκληρη ανακοίνωση για να απαντήσει στις επικρίσεις για τις προσαγωγές γράφοντας ότι «τα άτομα κινούνταν στην περιοχή του Συντάγματος, πλησίον φυλασσόμενων στόχων κυβερνητικού και οικονομικού ενδιαφέροντος. Έγινε εξακρίβωση των στοιχείων τους και αποχώρησαν».

Η επιχειρησιακή στάση της ΕΛ.ΑΣ. επί των ημερών Πανούση είναι ο ένας λόγος που ξεσηκώνει μέρος του εσωτερικού του ΣΥΡΙΖΑ που θα ήθελε μία πιο ήπια παρουσία της Αστυνομίας στις συγκεντρώσεις. Η δεύτερη αιτία είναι τα «πύρινα» άρθρα του που ασκούν σκληρή κριτική προς τη λαϊκίστικη Αριστερά. Οι… αντίπαλοί του θεωρούν ότι τα δημοσιεύματα έχουν ως μοναδικό αποδέκτη το εσωτερικό του κόμματος.

«Πρέπει να συνεννοηθούμε και ν' αφήσουμε στη μπάντα τα πιστοποιητικά αριστεροφροσύνης, τα οποία συνήθως εκδίδουν άνθρωποι ‘χωρίς πρόσωπο’ (…) Θα ήθελα να μάθω πώς νοούν οι ''καθαρόαιμοι'' την ''αριστερή Αστυνομία''. Να καίγονται οι αστυνόμοι από κουκουλοφόρους; Και αν ναι, ποιοι εκπροσωπούν τη Δημοκρατία και την Κοινωνία και από ποιον ελέγχονται;», αναρωτιόταν σε ένα από τα κείμενά του.

Το βράδυ της περασμένης Τρίτης ο πρώην υπεύθυνος οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μηλιός έγραψε στο Twitter: «Μαθαίνω ότι συλλέγονται υπογραφές κατά της συμμετοχής του κ. Πανούση στην κυβέρνηση». Λίγες ημέρες νωρίτερα η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, έστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό στην οποία κατηγορούσε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ως εκφραστή προσβλητικών προς το πρόσωπό της θέσεων.

Ερωτηματικό η στάση του

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι η στάση που θα κρατήσει από εδώ και πέρα ο κ. Πανούσης, ο οποίος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα.

Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι παρά τις εσωκομματικές πιέσεις που δέχτηκε ο πρωθυπουργός για να τον αποσύρει από τη λεωφόρο Κατεχάκη στον τελευταίο ανασχηματισμό κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Αντιθέτως ο «καθηγητής» φαίνεται δημοσκοπικά να είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς υπουργούς της κυβέρνησης χάρη στην απήχηση που έχει στο χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς.

Ερωτηθείς για το τι απαντά σε σχέση με τις τελευταίες επικρίσεις Μηλιού και Κωνσταντοπούλου σε βάρος του εκμυστηρεύεται στους συνεργάτες του ότι θα μιλήσει αφού πρώτα κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές.

Από το περιβάλλον του εκφράζεται η πεποίθηση ότι υπάρχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που χρησιμοποιούν την ΕΛ.ΑΣ. και κατ’ επέκταση το πρόσωπο του πολιτικού προϊσταμένου της ως «σάκο του μποξ» για να απορροφηθούν οι αναταράξεις που προκαλούνται στο εσωτερικό του κόμματος από δύσκολες αποφάσεις που αφορούν στα οικονομικά ζητήματα. Το σίγουρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, είναι ότι ο δρόμος που έχει μπροστά του είναι δύσκολος. Και αυτό γιατί πρέπει η Αστυνομία να τηρήσει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας λόγω της παρουσίας της τρόικα και ταυτόχρονα η «αστυνομοκρατία» να μην ενοχλήσει το ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοφιλή