Το έγκλημα πάει... διακοπές: Πλούσια δράση συμμοριών σε Μύκονο, Μήλο, Σαντορίνη, Ζάκυνθο και Πάρο

Το έγκλημα πάει... διακοπές: Πλούσια δράση συμμοριών σε Μύκονο, Μήλο, Σαντορίνη, Ζάκυνθο και Πάρο
Eurokinissi

Στην… παραλία «μετακόμισε» το έγκλημα ακολουθώντας και φέτος τους Έλληνες και ξένους τουρίστες που κάνουν διακοπές στα ελληνικά νησιά.

Προορισμοί, όπως η Μύκονος, η Μήλος, η Σαντορίνη, η Ζάκυνθος και η Πάρος, που το καλοκαίρι δεκαπλασιάζουν τον πληθυσμό τους, αντιμετωπίζουν πρόβλημα εγκληματικότητας από συμμορίες διαρρηκτών και ληστών που κάνουν… διακοπές.

Στο στόχαστρο μπαίνουν από πολυτελή ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και παραλίες, έως διαμερίσματα μόνιμων κατοίκων, τα οποία μπορεί να έχουν μετρητά στα «σεντούκια» λόγω capital control.

Στη Μύκονο των 100.000 επισκεπτών στο στόχαστρο μπαίνουν ακόμα και πολυτελή ξενοδοχεία. «Κάθε καλοκαίρι σεσημασμένοι εγκληματίες αφήνουν τα αστικά κέντρα και μεταβαίνουν σε τουριστικούς προορισμούς, καθώς όπου υπάρχει υπερπληθυσμός ανθεί η παραβατικότητα. Πέρυσι ο αριθμός των ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ. στα νησιά κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα και κάτι ανάλογο ευελπιστούμε να γίνει και φέτος. Η αύξηση του εγκλήματος τη θερινή περίοδο σε σχέση με το χειμώνα διαφέρει ανά περιοχή και υπολογίζουμε ότι κυμαίνεται από 20 έως 50%», επισημαίνει ανώτερος αξιωματικός της Ασφάλειας. «Πρωταγωνιστές» στις κλοπές στις παραλίες είναι Αλβανοί και Ιταλοί, ενώ στις επιθέσεις στα δωμάτια, στα σπίτια και τα ξενοδοχεία «κυριαρχούν» οι Ρουμάνοι.

Μόλις χθες Παρασκευή ανακοινώθηκε από την Αστυνομία η εξάρθρωση σπείρας που έμπαινε αθόρυβα σε σπίτια στη Μήλο. Οι διαρρήκτες συνελήφθησαν και περιγράφονται από τους αστυνομικούς ως «μετρ» του είδους. Παραβίαζαν σε χρόνο ρεκόρ πόρτες και παράθυρα με εργαλεία που έκρυβαν σε αυτοσχέδιες κρύπτες στο αυτοκίνητό τους και έψαχναν όλους τους χώρους για να βρουν κρυμμένα κοσμήματα και χρήματα. Οι αστυνομικοί βρήκαν μεγάλο μέρος των κλοπιμαίων που επεστράφησαν σε εφτά διαφορετικά θύματα, τα περισσότερα εκ των οποίων την ώρα της επίθεσης απουσίαζαν. Σε βάρος του ενός εκ των δραστών, ηλικίας 29 ετών εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Ναυπλίου για κλοπές και ληστείες. Ο 29χρονος θεωρείται από τους αστυνομικούς σεσημασμένος και εκτιμάται ότι πήγε στη Μήλο γιατί έκρινε με το συνεργό του ότι λόγω καλοκαιριού θα συγκεντρωθεί εκεί χρήμα.

Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι την 1η Αυγούστου 2015 στόχος έγινε υπερπολυτελές ξενοδοχείο στην περιοχή του Ορνού στη Μύκονο. Θύμα γνωστός επιχειρηματίας και η σύζυγός του. Οι διαρρήκτες μπήκαν την ώρα που κοιμόντουσαν και πήραν πανάκριβα κοσμήματα και ρολόγια αξίας 30.000 ευρώ.

Στην Κρήτη στο στόχαστρο μπήκε μεγάλο ξενοδοχείο στο Δήμο Χερσονήσου. Ένας 21χρονος Έλληνας μαζί με συνομήλικό του κατάφεραν να μπουν στην οργανωμένη ξενοδοχειακή εγκατάσταση, να «τρυπώσουν» σε δωμάτιο τουρίστα και να αρπάξουν δολάρια Αμερικής, έναν υπολογιστή και χρυσαφικά αξίας 15.000 ευρώ. Αυτό που έκανε εντύπωση στους αστυνομικούς είναι ότι οι νεαροί στο τέλος πήραν ακόμα και τα τσιγάρα και τα ποτά από το δωμάτιο του τουρίστα, μάλλον για να… γιορτάσουν την επιτυχία τους που δεν κράτησε για πολύ.

Οι αστυνομικοί που τους συνέλαβαν διαπίστωσαν ότι οι δράστες βρίσκονται πίσω από εφτά συνολικά επιθέσεις. Στις 2 Αυγούστου 2015 είχαν εισβάλλει σε κατάστημα ενοικιάσεως αυτοκινήτων στο Ηράκλειο αφαιρώντας 35 κλειδιά οχημάτων. Από αυτά χρησιμοποίησαν ένα προκειμένου να κλέψουν ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο με το οποίο «χτυπούσαν» στόχους σε τουριστικά σημεία. Η Ασφάλεια Ηρακλείου σχημάτισε σε βάρος του δικογραφία, ενώ αναζητούνται και άλλα θύματά τους για να τους αποδοθούν τα κλοπιμαία που βρέθηκαν στην κατοχή τους και κατασχέθηκαν από τις Αρχές.

Συμβουλές της Αστυνομίας για ασφαλείς διακοπές:

Πριν φύγετε από το κλεινόν άστυ:

  • -Ενημερώστε για την απουσία σας μόνο συγγενικά σας πρόσωπα ή τους γείτονες που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας και αν υπάρχουν σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.
  • -Μην αφήνετε σημειώματα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε.
  • -Το σπίτι ή το διαμέρισμα σας να μην δείχνει «εντελώς κλειστό».
  • -Τοποθετήστε, εάν είναι δυνατό, χρονοδιακόπτη αυτόματου φωτισμού.

Στην παραλία

Στην παραλία, μην αφήνετε ποτέ ανεπιτήρητα τα προσωπικά σας αντικείμενα (πορτοφόλι, γυαλιά ηλίου, κινητό, φωτογραφική μηχανή, κλειδιά, ρούχα). Προσοχή στις πιστωτικές κάρτες. Σπείρες τις αρπάζουν και προχωρούν αμέσως σε ακριβές αγορές πριν προλάβει ο κάτοχος να δηλώσει κλοπή στην τράπεζα.

Στη διασκέδαση

Σε κέντρα, Bar, καφετέριες, εστιατόρια, υπαίθριους χώρους εκδηλώσεων, μην αφήνετε ποτέ το πορτοφόλι, τα γυαλιά ηλίου, το κινητό, τα κλειδιά σας έκθετα επάνω σε τραπέζι, καθώς και τη ζακέτα ή το σακάκι σας, τη τσάντα ή το τσαντάκι μέσης επάνω σε διπλανά καθίσματα ή κρεμασμένα σε αυτά.

Δημοφιλή