ΕΙΔΗΣΕΙΣ
10/08/2015 09:55 EEST | Updated 10/08/2015 12:43 EEST

Τα αγκάθια προς τις κάλπες. Τα σενάρια διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, το μπλόκο της Κεντρικής Επιτροπής και η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ

Anadolu Agency via Getty Images
(Photo by Ayhan Mehmet/Anadolu Agency/Getty Images)

25η Οκτωβρίου ή αιφνιδιασμός τον Σεπτέμβρη; Αυτά είναι τα δύο σενάρια που επεξεργάζονται, οι επιτελείς του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ο κύβος ερρίφθη και ο πρωθυπουργός πλέον αντιλαμβανόμενος, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται σε τροχιά διάσπασης χωρίς επιστροφή και θεωρώντας δεδομένο ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, θα προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος εξ αριστερών με αντιμνημονιακή ρητορική, ετοιμάζεται να σηκώσει το γάντι, προκηρύσσοντας εκλογές με λίστα και αφήνοντας εκτός όσους καταψήφισαν προαπαιτούμενα και θα καταψηφίζουν τη συμφωνία με την Ευρώπη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου συζητείται αυτές τις ημέρες το χρονοδιάγραμμα των εκλογών , καθώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά ότι αυτές θα πρέπει να γίνουν προς τα τέλη Οκτώβριου ή τις πρώτες ημέρες του Νοέμβρη, όταν θα έχει πλέον επικυρωθεί η συμφωνία με τους δανειστές, θα έχει γίνει η πρώτη αξιολόγηση, θα προχωρά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και πλέον στο τραπέζι των Βρυξελλών θα έχει μπει το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι στη συγκεκριμένη φάση το πολιτικό κλίμα θα έχει αλλάξει, θα φανούν τα αποτελέσματα της ελληνικής διαπραγμάτευσης - και όχι μόνο οι κυβερνητικές υποχωρήσεις - και η δυναμική του πρωθυπουργού, θα είναι στο ζενίθ.

Υπάρχει όμως και η αντίθετη άποψη στους διαδρόμους του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς άλλα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν, ότι με δεδομένη τη διάσπαση στο ΣΥΡΙΖΑ, το προγραμματισμένο συνέδριο του Σεπτεμβρίου, δεν έχει αντικείμενο και θα πρέπει αμέσως μετά τη ψήφιση της συμφωνίας να προκηρυχθούν εκλογές, προς αιφνιδιασμό όλων και πριν ψηφιστούν οι εφαρμοστικοί νόμοι του 3ου μνημονίου και έρθουν οι δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ και οι αλλαγές στη φορολογία και την εργατική νομοθεσία - οπότε και η κοινωνική δυσαρέσκεια θα ενταθεί.

Τα αγκάθια προς την κάλπη

Ο πρωθυπουργός αυτή τη στιγμή, «ζυγίζει όλα τα δεδομένα»: Έχει θέσει σε συναγερμό τους βουλευτές του κόμματος του και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αποφασίσει τι θα πράξει. Η προσφυγή στις κάλπες μπορεί να αποτελεί διέξοδο για την αντιμετώπιση της εσωκομματικής ρήξης, αλλά προκαλεί άλλα πολλά προβλήματα και η όποια απόφαση είναι δύσκολη.

Αν και γερμανικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το Βερολίνο θα επιθυμούσε η προσφυγή στις κάλπες να γινόταν το Νοέμβριο, ώστε να ψηφιστούν όλα τα προαπαιτούμενα και να υπάρχει φθορά στη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια κυβέρνηση συνεργασίας που θα αποτελούσε εγγύηση (με την ευρύτερη πλειοψηφία), ότι θα ψηφιστούν όλα τα συμφωνηθέντα, άλλες ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι στις Βρυξέλλες δεν καλοβλέπουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, στην Ελλάδα.

Αν και η δυνατότητα επίσημης παρέμβασης στα εσωτερικά της Ελλάδας δεν υπάρχει, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι το κουαρτέτο των θεσμών, θα «κοστολογήσει» μια πρόωρη προσφυγή , καθώς θα κάνει λόγο για νέα αβεβαιότητα και ύφεση στην ελληνική οικονομία, που για να αντισταθμιστεί στην επόμενη αξιολόγηση, θα χρειαστεί να παρθούν και νέα ισοδύναμα μέτρα.

Πρόβλημα και με τους ΑΝΕΛ

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες στο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες αντιδρούν βουλευτές και στελέχη και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Στα κομματικά όργανα και στον εσωκομματικό διάλογο έχουν εκφραστεί ανησυχίες ότι η ψήφιση των προαπαιτουμένων και της συμφωνίας θα προκαλέσει φθορά και όπως εκτιμούν υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπουν (οι ΑΝΕΛ) στην Βουλή, όταν μάλιστα εξ αριστερών θα υπάρχει και νέο κόμμα με αντιμνημνονιακή ρητορική.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες σε αυτό το ζήτημα έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων ακόμα και η αναστολή λειτουργίας του κόμματος με την κάθοδο βουλευτών στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και με την εκλογή 10 ή περισσότερων βουλευτών να συγκροτηθεί εκ νέου η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ.

Το «μπλόκο» της ΚΕ

Όλες οι αποφάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ εγκρίνονται από την ΚΕ. Άρα μπορεί η λίστα των υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να συνταχθεί από τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του, όμως τον τελικό λόγο θα έχει η κεντρική επιτροπή που θα αποφασίσει ότι στα ψηφοδέλτια δεν θα συμμετάσχουν όσοι καταψηφίσουν το μνημόνιο. Εσωκομματικοί κύκλοι αναφέρουν ότι αποτελεί πρόβλημα να βρεθεί πλειοψηφία στην ΚΕ η οποία θα ψηφίσει να μην είναι υποψήφιοι το 40% του κόμματος, ενώ εκτιμούν ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μπορεί να περιμένει ώστε μετά να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ για να μην χρεωθεί την διάσπαση.

Ακόμη πιο δύσκολα είναι τα πράγματα σε επίπεδο ΚΕ, για την ενσωμάτωση βουλευτών των ΑΝΕΛ. Σύμφωνα με κομματικά στελέχη εκφράζεται ο προβληματισμός πως « η ίδια ΚΕ θα κληθεί να ψηφίσει να φύγει ο Λαφαζάνης και να έρθει ο Καμμένος».

Επίσης πολλοί από τους «53» βουλευτές που με προβληματισμό στηρίζουν τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα, δίνοντας προτεραίοτητα στη διαφύλαξη της ενότητας, δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν να έρθουν οι δεξιοί, ομοφοβικοί κ.λπ. καθιστώντας σχεδόν ανέφικτη τη δημιουργία πλειοψηφίας. Επισημαίνεται πως αναγκαστικά τα θέματα αυτά θα πάνε πακέτο αν ισχύσει το σενάριο των εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Μετρήσεις και περιοδείες οι αντιμνημονιακοί στο ΣΥΡΙΖΑ

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, με ομιλίες, περιοδείες και καταγγέλοντας το 3ο μνημόνιο, ουσιαστικά οδεύει εκτός ΣΥΡΙΖΑ και στη δημιουργία κόμματος. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν παραγγελθεί και μετρήσεις ώστε να διαπιστωθεί η δυναμική του όλου εγχειρήματος. Όπως αναφέρουν στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, αν σε αυτό το εγχείρημα συνεργαστούν όλες οι αντιμνημονιακές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, ( Ζωή Κωνσταντοπούλου, ΚΟΕ κ.α) , μπορεί το νέο κόμμα να προκαλέσει την έκπληξη των πρόωρων εκλογών αν αυτές διεξαχθούν. Πάντως μέχρι στιγμής η Ζωή Κωνσταντοπούλου αν και έχει εκφραστεί θετικά για τη στάση των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας δεν έχει εκφραστεί καθόλου για το ποια θα ήταν η στάση της σε ενδεχόμενη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα μιλά για την ανάγκης διαφύλαξης της ενότητας και της πολυφωνίας του κόμματος.

Οι διαφωνούντες στην Αριστερή Πλατφόρμα

Όμως διαφωνίες υπάρχουν και εντός της Αριστερής Πλατφόρμας. Είναι άλλο να μένεις στον ΣΥΡΙΖΑ διαφωνώντας και στην μειοψηφία και άλλο να φύγεις και να κάνεις άλλο κόμμα. Στη δεύτερη επιλογή η Πλατφόρμα δεν είναι ενιαία και αρκετοί βλέπουν ότι ακολουθήθηκε γραμμή που εξυπηρετεί την ρήξη μέσα στο κόμμα. Άρα δεν είναι δεδομένο ότι θα ακολουθήσουν τον Παναγιώτη Λαφαζάνη σε νέο κόμμα

Στους διαφωνούντες που δεν θέλουν να φύγουν φέρονται να είναι οι Αλέκος Καλύβης, Θάνος Βασιλόπουλος, Γιώργος Γαβρίλης, Ζώης Πεππές. Είχαν διαφωνήσει και με την πρόταση για διαρκές συνέδριο. Μάλιστα ο Καλύβης δεν είχε παραστεί στη συνεδρίαση της ΠΓ που οι άλλοι 3 της Πλατφόρμας (Νταβανέλος, Λεουτσάκος, Παπαδόγιαννη) είχαν προτείνει εγγράφως την αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Κακές σχέσεις με τον Λαφαζάνη έχει και ο Βασίλης Πριμηκύρης.

Όλγα Γεροβασίλη. «Σκέψη για εκλογές δεν υπάρχει»

«Η εκλογολογία που καλλιεργείται τις τελευταίες ημέρες, ούτε ωφέλιμη είναι, ούτε στην πραγματικότητα ανταποκρίνεται», αναφέρει σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

«Στο επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδιασμού βρίσκεται, αυτή τη στιγμή, η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους θεσμούς, αλλά και η επόμενη ημέρα, με πρώτο και βασικό στόχο την υλοποίηση της δέσμευσης της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης, σχετικά με το χρέος. Σκέψη για εκλογές δεν υπάρχει», υποστηρίζει η κ. Γεροβασίλη και καταλήγει:

«Παράλληλα η κυβέρνηση σχεδιάζει το πλέγμα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών που θα απαιτηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομία, να αποκατασταθεί το αίσθημα ηρεμίας και κανονικότητας στην κοινωνία και να προωθηθούν επιτέλους οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα και τη λειτουργία τους κράτους».

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post