Το «κατενάτσιο» Τσίπρα - Λαφαζάνη στον ΣΥΡΙΖΑ και οι εκλογές

Το «κατενάτσιο» στον ΣΥΡΙΖΑ και οι εκλογές
sooc

Παιχνίδι αναμονής –γνωστό στο ποδόσφαιρο ως «κατενάτσιο» – παίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ τόσο η μειοψηφία, όσο και η πλειοψηφία, ενόψει της κρισιμότατης ψηφοφορίας στη Βουλή για το μέλλον της χώρας. Ουσιαστικά η κάθε πλευρά αναμένει από την άλλη να κάνει το λάθος. Ωστόσο κάποια στιγμή ο πολιτικός σουρεαλισμός πρέπει να τελειώσει. Και αυτό είναι πρωτίστως δουλειά του Αλέξη Τσίπρα και δευτερευόντως του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ο τελευταίος -όπως και όσοι συμφωνούν μαζί του- από το βράδυ της Πέμπτης, μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, θα πρέπει να αποσαφηνίσει την στάση του, καθώς θα ανήκει σε ένα, κατά τα δικά του λεγόμενα, «μνημονιακό κόμμα». Η δημιουργία ενός «κόμματος της δραχμής» δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα – και δεν ακολουθούν σε αυτή την επιλογή όλα τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Π. Λαφαζάνης στις συζητήσεις που έχει με κυβερνητικούς παράγοντες με τους οποίους έχει πολυετή κοινή διαδρομή, υποστηρίζει ότι για εκείνον είναι πολύ βαρύ πολιτικό φορτίο να ψηφίσει μνημόνιο. Με τον τρόπο αυτό ο Π. Λαφαζάνης δεν εξηγεί απλώς την στάση του, αλλά ενδεχομένως επιχειρεί να καθησυχάσει και για τις προθέσεις του, για το ενδεχόμενο να υπηρετεί ένα δικό του πολιτικό σχέδιο και την σταθερότητα της κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο ότι συγκεκριμένα στελέχη της πλειοψηφίας διαρκώς επαναλαμβάνουν τη φράση «μία κυβέρνηση της Αριστεράς, πέφτει από βουλευτές της Αριστεράς» - είναι μία έκφραση που «κολλά» με αυτά που λέει ο Π. Λαφαζάνης…

Από την άλλη πλευρά ο Αλ. Τσίπρας βλέπει τα πράγματα διαφορετικά: από τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας. Το πρώτο που θα κάνει είναι να διασφαλίσει την συμφωνία και την χρηματοδότηση της χώρας. Στη συνέχεια πρέπει να κάνει τον σχεδιασμό της δύσκολης διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση του χρέους. Παράλληλα θα εξελιχθούν οι άλλες κυβερνητικές θεσμικές πρωτοβουλίες (π.χ. δημόσια έργα, μέσα ενημέρωσης, φοροδιαφυγή).

Μέχρι τότε θα έχει αποσαφηνιστεί τόσο το εσωκομματικό όσο και το πολιτικό πεδίο. Οι βασικές επιλογές της κυβέρνησης σχετίζονται με τις εκλογές και όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι κάλπες μπορούν να στηθούν είτε το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη είτε τον Νοέμβριο μετά την ρύθμιση του χρέους.

Δημοφιλή