ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12/08/2015 11:36 EEST | Updated 12/08/2015 12:12 EEST

Τσίπρας: Θα κερδίσουμε το στοίχημα της επιστροφής στην ανάπτυξη. Οι Κασσάνδρες θα διαψευσθούν

Eurokinissi

Παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που είχαμε όλο αυτό το διάστημα, παρά τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές που ορισμένοι επιχειρούν να βάλουμε ακόμη και στο και πέντε, είμαι αισιόδοξος ότι θα φτάσουμε στη συμφωνία και τη δανειακή στήριξη από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, που θα δώσει τέλος στην αβεβαιότητα τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί και όσοι έχουν σκοπό να αναδιατάξουν την Ευρωζώνη η Ελλάδα δεν θα τους δώσει το δικαίωμα και θα διαψευσθούν.

«Οι Κασσάνδρες θα διαψευσθούν»

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες και θα είναι στο χέρι μας να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για μια διαδικασία ανάκαμψης και ανοικοδόμησης της χώρας». «Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εξόδου από την κρίση», συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα γίνει «αλλάζοντας και εμείς», ανατρέποντας όλα όσα έφεραν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση, με τη μάχη ενάντια στην εκτεταμένη διαφθορά και τα δίκτυα διαπλοκής. Αυτά, είπε, είναι οι λόγοι που οδήγησαν τη χώρα να χτυπηθεί τόσο σκληρά από την κρίση και πως όλα αυτά όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκαν τα τελευταία 5 χρόνια από τα προγράμματα διάσωσης αλλά εντάθηκαν. Η δική μας πολιτική κατεύθυνση είναι να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση σταδιακά με σχέδιο και καθημερινούς αγώνες.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια διευρύνθηκε η διαφθορά στην Ελλάδα και πως οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν στις δύο παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων, την Ιόνια οδό και τον Ε-65, έγιναν σε συνθήκες εγκλωβισμού και ομηρίας του ελληνικού δημοσίου, από τις υπάρχουσες συμβάσεις.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για σταδιακή ανατροπή της νοσηρής κατάστασης, υπό το δεδομένο ευρωπαϊκό πλαίσιο, με στόχο την καθιέρωση ενός αποτελεσματικού και διαφανούς συστήματος, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις. Ποτέ δεν υλοποιούνταν έργα χρήσιμα για τον ελληνικό λαό, αλλά μόνον για την εξυπηρέτηση συμφερόντων

Η στρατηγική της κυβέρνησης για τα μεγάλα δημόσια έργα

Αναφερόμενος στα δημόσια έργα προανήγγειλε σειρά μέτρων που θα έχουν ως γνώμονα την ανάπτυξη και στην έξοδο από την κρίση και θα βασίζονται στη διαφάνεια.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τη στρατηγική της κυβέρνησης για τα μεγάλα δημόσια έργα και τις υποδομές, με τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας στο επίκεντρο της.

Ανακοίνωσε ότι τις επόμενες πέντε μέρες θα δοθεί προς διαβούλευση σχέδιο νόμου που θα αλλάζει ολόκληρο το θεσμικό πλαίσιο παραγωγής δημοσίων έργων και το οποίο θα δίνει τη σφραγίδα της σημερινής κυβέρνησης.

Στόχος του σχεδίου νόμου είναι, όπως είπε, να βάλει τάξη στα κακώς κείμενα και να αντιμετωπίσει τα δίκτυα της διαφθοράς που επεκτάθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια και φορτώθηκαν όλα τα βάρη στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Οι τρεις άξονες του νομοσχεδίου

Οι τρεις άξονες του νομοσχεδίου είναι:

Α) η δημιουργία δομής στρατηγικού σχεδιασμού και δημοσίων υποδομών. Στο πλαίσιο αυτό συστήνεται στο υπουργείο νέα Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού Δημοσίων Υποδομών, ενώ έχει ήδη συσταθεί στο πλαίσιο της κυβέρνησης επιτροπή συντονισμού ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων.

Β) θεσμικές αλλαγές δημοσίων υποδομών

Γ) αλλαγές στο σύστημα δημοπράτησης των δημόσιων έργων και εκτέλεσης των έργων. Όπως είπε ο πρωθυπουργός θα δημιουργηθεί κεντρικό σύστημα αδειοδοτήσεων, αλλά και καθορισμός σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου τομέα των απαραίτητων προϋποθέσεων διαχείρισης των έργων. Οι επιτροπές δημοπράτησης θα ορίζονται με ηλεκτρονική κλήρωση.

Τα έργα αυτά όπως είπε θα έχουν ανταποδοτικά οφέλη και εκτίμησε πως για κάθε 100 ευρώ από τη χρηματοδότηση των δημόσιων έργων θα εισρέουν 55 ευρώ στα δημόσια ταμεία.

«Θα κερδίσουμε το στοίχημα» είπε και σημείωσε πως όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε ιεράρχηση λόγω έλλειψης σχεδιασμού και για το λόγο αυτό δεν υπήρξε ανάπτυξη στα χρόνια της κρίσης.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για πολλά έργα που πρόκειται να γίνουν όπως το αεροδρόμιο στο Καστέλι,οι επεκτάσεις του προαστιακού προς τα λιμάνια της Αττικής, σιδηροδρομικά έργα, οι επεκτάσεις του μετρό και πολλά άλλα όπως ο ίδιος επεσήμανε.΄

Τέλος στη διαπλοκή

Μίλησε με έμφαση για τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές και δράσεις που πρέπει να γίνουν για την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος και τη διαφάνεια και υπογράμμισε πως σε περιπτώσεις διαφθοράς και διαπλοκής οι ποινές θα είναι εξαιρετικά αυστηρές.

«Τέλος στη διαιώνιση της διαπλοκής» είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε την ομιλία του κάνοντας λόγο για την ανάγκη δημιουργίας σύγχρονων συστημάτων και μηχανισμών ελέγχων «που θα σέβονται και το τελευταίο ευρώ του πολίτη και θα βάζουν τέλος στις υπερκοστολογήσεις, στο αλισβερίσι και τη διαπλοκή που ζήσαμε αυτά τα χρόνια».

Στόχος, τόνισε ο κ. Τσίπρας είναι να συντάξουμε ένα νέο κώδικα αξιών που ζητάει η ελληνική κοινωνία.

Χρειάζεται πολιτική βούληση, συνέχισε ο Πρωθυπουργός και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει τις ικανότητες, την πολιτική βούληση, τη στελέχωση και τη διάθεση για δουλειά στοιχεία που θα φέρουν αποτελέσματα και σε συνδυασμό με έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό θα μπουν τα θεμέλια για μια νέα Ελλάδα που από τη φάση της θεμελίωσης θα περάσει στη φάση της ανοικοδόμησης.

Sponsored Post