ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13/08/2015 18:04 EEST | Updated 13/08/2015 22:08 EEST

Έγγραφο για την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους αναμένεται να καταθέσουν οι θεσμοί στο Εurogroup

ASSOCIATED PRESS
German Finance Minister Wolfgang Schaeuble, sitting center, goes over papers with members of his delegation during a round table meeting of eurogroup finance ministers at the EU Lex building in Brussels on Sunday, July 12, 2015. Greece has another chance Sunday to convince skeptical European creditors that it can be trusted to enact wide-ranging economic reforms which would safeguard its future in the common euro currency. (AP Photo/Virginia Mayo)

Ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους εκφράζουν σε έκθεσή τους οι θεσμοί- πέραν του ΔΝΤ- ενώ μέρος αυτής αποκαλύπτει η Wall Street Journal. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως το συγκεκριμένο έγγραφο θα κατατεθεί και στο Eurogroup της Παρασκευής και φυσικά «έρχεται» να στηρίξει και να ενισχύσει τις ήδη διατυπωμένες θέσεις του ΔΝΤ για το θέμα.

H εφημερίδα παρουσιάζει ένα έγγραφο τριών σελίδων που εστιάζει στο θέμα τους χρέους και τονίζεται πως εάν η Ελλάδα εφαρμόσει στο ακέραιο το τρίτο κατά σειρά μνημόνιο τότε το χρέος θα φτάσει στο 159,7% το 2022 ενώ με μια πιθανή μερική εφαρμογή του θα διαμορφωθεί επίσης το 2022 στο 173,7%.

Το ενδεχόμενο δε να περιοριστεί στο 148,2%, δηλαδή να πέσει κάτω από το 150% χαρακτηρίζεται ως το πλέον αισιόδοξο και μπορεί να επιτευχθεί μόνο στην περίπτωση που έχουμε το μάξιμουμ της αποδοτικότητας των μέτρων.

Κατόπιν όλων αυτών των προβλέψεων, οι συντάκτες της έκθεσης καταλήγουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα πως είναι αναγκαία η ελάφρυνση του χρέους μέσω ωριμάνσεων και μειώσεων επιτοκίων ώστε να μπορέσει να αποφευχθεί νέες οικονομικές ανάγκες στο μέλλον. Ωστόσο δεν γίνεται λόγος για «κούρεμα» τους χρέους...

Σύμφωνα δε με το Reuters η νέα ανάλυση του χρέους σε αναλογία προς το ΑΕΠ δείχνει ότι θα ξεπεράσει το 200% το 2016 για να φθάσει το 203 το 122%. Συγκεκριμένα για το το 2016 προβλέπεται να σκαρφαλώσει στο 201%, το 2020 το 175%, το 2022 το 160% και το 2030 το 122%!

Προετοιμασίες για το Eurogroup

Στο μεταξύ το κυβερνητικό επιτελείο ετοιμάζεται το Eurogroup της Παρασκευής και προκειμένου να διερευνήσει το κλίμα που υπάρχει για την Ελλάδα ο πρωθυπουργός είχε κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάννι Πιττέλα. .

Στις συνομιλίες τους με τον Αλέξη Τσίπρα και οι τρεις αναγνώρισαν ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει απολύτως όλα όσα συμφωνήθηκαν στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής των χωρών μελών του Eurogroup. Παράλληλα δεσμεύτηκαν ότι θα καταβάλλουν κάθε απαιτούμενη προσπάθεια, ώστε στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup να οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τους Θεσμούς για την χρηματοδότηση της χώρας από τον ESM.

Βέβαια το μεγάλο ερώτημα, είναι το τί θα πράξει ο γερμανός υποργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν, οι φοβούνται πως θα προσπαθήσει να προκρίνει το επιθυμητό για τον ίδιο σχέδιο της χορήγησης δανείου – γέφυρας , που θα φέρει και νέα προαπαιτούμενα και βάζοντας «φρένο» στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Αθήνα στο πνεύμα και όσων συμφωνήθηκαν σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής στις 12 Ιουλίου. Παράλληλα, εκτιμάται πως θα προσπαθήσει να φρενάρει και τη συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους αλλά και να εξασφαλίσει με κάθε τρόπο τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η στάση του ΔΝΤ

Πάντως το ΔΝΤ πιέζει την Ευρώπη να υποβάλλει πρόταση για ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας κάτι που αποτελεί όρο για να λάβει το ίδιο λάβει απόφαση συμμετοχής στο νέο ελληνικό πρόγραμμα. «Προσβλέπουμε στην συνεργασία μας με τις αρχές για να διαμορφώσουμε το (οικονομικό) τους πρόγραμμα πιο λεπτομερώς και για τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας να πάρουν αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους που θα επιτρέψουν στο χρέος της Ελλάδας να καταστεί βιώσιμο", δήλωσε η Ντέλια Βελκουλέσκου, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα και προσέθεσε: ««Το ΔΝΤ... θα προβεί σε εκτίμηση της συνδρομής του στην περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας μόλις έχουν γίνει τα βήματα σχετικά με το πρόγραμμα των αρχών και της ελάφρυνσης του χρέους».