ΔΙΕΘΝΕΣ
19/08/2015 05:49 EEST | Updated 19/08/2015 06:20 EEST

56 «όχι» στην ψηφοφορία της Μπούντεσταγκ για την ελληνική συμφωνία

ASSOCIATED PRESS
Lawmakers attend a debate on the Greek financial crisis, at the German parliament , the Bundestag , in Berlin, Wednesday, July 1, 2015. (AP Photo/Markus Schreiber)

Σε δοκιμαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη κατά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών ( CDU/CSU) της Γερμανίας, 56 βουλευτές δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν «όχι» στην αυριανή ψηφοφορία στο γερμανικό Κοινοβούλιο για την έγκριση του ελληνικού προγράμματος, ενώ τέσσερις δήλωσαν «αποχή».

Από την συνεδρίαση απουσίαζαν, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Frankfurter Allgemeine Zeitung, περίπου 20 βουλευτές και η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα. Τον λόγο πήραν η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Κλάους-Πέτερ Βιλς, ο οποίος ασκεί από την αρχή της κρίσης κριτική στην πολιτική ευρω - διάσωσης.

Επισημαίνεται ότι τον Ιούλιο, κατά την αντίστοιχη δοκιμαστική ψηφοφορία πριν από την συνεδρίαση της Bundestag για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, «όχι» είχαν ψηφίσει 47 βουλευτές και «αποχή» τρεις. Την επόμενη μέρα, στην Βουλή, υπέρ του «όχι» τάχθηκαν τελικά 60 βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης, ενώ πέντε απείχαν. Η Κ.Ο. της CDU/CSU κατέχει 311 από τις 631 έδρες του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής τους ομάδας Τόμας Όπερμαν, δήλωσε ότι αναμένει ευρεία στήριξη του προγράμματος από τους βουλευτές του και επισήμανε ότι αυτό το πρόγραμμα είναι καλύτερο από τα δύο προηγούμενα, καθώς περιλαμβάνει κίνητρα για κοινωνική δικαιοσύνη.

Το πρόγραμμα βοήθειας απορρίπτει το κόμμα «Η Αριστερά» (Die Linke), με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής του ομάδας, Γκρέγκορ Γκίζι, να δηλώνει ότι αν και το πακέτο περιλαμβάνει θετικά στοιχεία, «η καταστροφή είναι ότι ενισχύει την εξάρτηση από την τρόικα», αλλά και το γεγονός ότι θέτει ως προϋπόθεση για την βοήθεια, τις περικοπές συντάξεων και την αύξηση του ΦΠΑ.

Συνολικά θετικά, παρά την κριτική για επιμέρους ζητήματα, αξιολογούν το πρόγραμμα οι Πράσινοι. «Η εναλλακτική σε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας θα ήταν ένα Grexit», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, 'Αντον Χοφράιτερ και πρόσθεσε ότι το πακέτο δεν περιλαμβάνει αρκετές αναπτυξιακές ευκαιρίες - ενώ το ΔΝΤ και όλος ο κόσμος γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μακροπρόθεσμα το βάρος του χρέους.

Από ώρα σε ώρα η ψηφοφορία

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως με την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αρχίζει σήμερα, Τετάρτη, στις 10:00 (ώρα Ελλάδος) η έκτακτη συνεδρίαση του γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για την έγκριση του τρίτου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας υπό τον ESM και την εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις των κομμάτων και πληροφορίες από τις χθεσινές συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τους, εκτιμάται ότι η εισήγηση θα εγκριθεί με ευρεία πλειοψηφία. Εν τω μεταξύ, αναμένονται περί τις 60 «διαρροές» από τις τάξεις των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), ενώ υπέρ της συμφωνίας υπολογίζεται ότι θα ψηφίσουν, στο σύνολό τους, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Πράσινοι. Την καταψήφιση της εισήγησης έχει αποφασίσει η ΚΟ της Αριστεράς (Die Linke).

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)