ΔΙΕΘΝΕΣ
19/08/2015 09:32 EEST | Updated 19/08/2015 10:35 EEST

Με 454 «ναι» υπερψηφίστηκε η ελληνική συμφωνία από την Μπούντεσταγκ

BERLIN, GERMANY - AUGUST 19:  German Chancellor Angela Merkel (CDU) casts her vote on a third bailout package for economically-troubled Eurozone member Greece as she attends a meeting of the German federal parliament, or Bundestag, on August 19, 2015 in Berlin, Germany. European governments vote on the issue this week. Merkel and the country's finance minister, Wolfgang Schaeuble, have encouraged German parliamentarians to support the latest plan, evaluated at 86 billion euros (USD 95.5 billion). Meanwhile the leaders praised the Greek government for accepting German prerequisites for the offer, and have assured that the International Monetary Fund (IMF) would participate in the latest bailout package.  (Photo by Adam Berry/Getty Images)
Adam Berry via Getty Images
BERLIN, GERMANY - AUGUST 19: German Chancellor Angela Merkel (CDU) casts her vote on a third bailout package for economically-troubled Eurozone member Greece as she attends a meeting of the German federal parliament, or Bundestag, on August 19, 2015 in Berlin, Germany. European governments vote on the issue this week. Merkel and the country's finance minister, Wolfgang Schaeuble, have encouraged German parliamentarians to support the latest plan, evaluated at 86 billion euros (USD 95.5 billion). Meanwhile the leaders praised the Greek government for accepting German prerequisites for the offer, and have assured that the International Monetary Fund (IMF) would participate in the latest bailout package. (Photo by Adam Berry/Getty Images)

Υπερψηφίστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης υπό τον ΕΜΣ και η εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ, από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας.

Πιο συγκεκριμένα, υπερψηφίστηκε με ψήφους 454 υπέρ, 113 κατά και 18 αποχές επί 585 ψηφισάντων.

H ψηφοφορία ξεκίνησε με εισήγηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος κάλεσε τους βουλευτές του γερμανικού Κοινοβουλίου να δώσουν στην Ελλάδα την ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα.

«Αν δεν δώσουμε αυτά τα χρήματα, η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να πάρει μπροστά», τόνισε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ανέφερε ότι η εκταμίευση της βοήθειας θα γίνει τμηματικά, με τη διαβεβαίωση της υλοποίησης των απαραίτητων δεσμεύσεων.

Ακόμα, απέκλεισε για μια ακόμα φορά το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, αλλά έκανε λόγο για περιθώρια που αφορούν την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων. Στην συνέχεια τόνισε την σημασία της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να αρθούν σταδιακά οι έλεγχοι κεφαλαίων και να λειτουργήσει η οικονομία, όσο και στο Ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων, για το χρονοδιάγραμμα και το πρόγραμμα του οποίου αναμένεται ελληνική πρόταση τον Οκτώβριο.

bundestag

«Δεν μπορεί να υπάρξει εγγύηση ότι όλα αυτά θα λειτουργήσουν με τον καλύτερο τρόπο», παραδέχθηκε ο κ. Σόιμπλε, αλλά τόνισε ότι εάν η Ελλάδα τηρήσει τις υποσχέσεις και υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα, τότε μόνο μπορεί η ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί. «Η ευκαιρία υπάρχει, ας ελπίσουμε ότι θα την αξιοποιήσουν», δήλωσε.

«Για πάρα πολλούς λόγους χρειαζόμαστε μία Ευρώπη που μπορεί να κινηθεί- και αυτό περιλαμβάνει το να επιδεικνύει και αλληλεγγύη. Δεν ήταν για μένα εύκολο να φθάσω σε αυτή την απόφαση. Γι' αυτό ακριβώς σας καλώ να υπερψηφίσετε», κατέληξε.

volker kauder

Την ημέρα της ψηφοφορίας ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιοανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), Φόλκερ Κάουντερ, χαρακτήρισε το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα «καλό συμβιβασμό».

Από την άλλη, το κόμμα της Αριστεράς, Die Linke, ξεκαθάρισε πως δεν συμφωνεί με το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας μας και πρότεινε να γίνουν επενδύσεις στην παιδεία, τον τουρισμό και την ηλιακή ενέργεια.

bundestag

Μιλώντας την Τετάρτη στην Ολομέλεια, ο επικεφαλής της ΚΟ της Linke Γκρέγκορ Γκίζι άσκησε κριτική στην συμφωνία η οποία επετεύχθη και τονίζοντας ότι αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα την αλληλεγγύη του κόμματός του προς τον ελληνικό λαό και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Από την πλευρά τους, οι Πράσινοι εμφανίστηκαν επίσης να ασκούν σκληρή κριτική στην στάση του Βερολίνου -και ιδιαίτερα στην «σκληρότητα και πυγμή» που θέλησε να δείξει η γερμανική κυβέρνηση, χωρίς όμως να υποστηρίζουν το «όχι».