ΕΙΔΗΣΕΙΣ
19/08/2015 14:49 EEST | Updated 19/08/2015 16:09 EEST

Την πλήρη εμπλοκή του Ευρωκοινοβουλίου στις διαδικασίες αξιολόγησης ζήτησε ο Τσίπρας από τον Σουλτς

(Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images
(Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images)

Λίγες ώρες πριν συνεδριάσει στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας προκειμένου να αποφασίσει για το ελληνικό πρόγραμμα ο Αλέξης Τσίπρας καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εμπλακεί ως πέμπτος παράγοντας στην διαδικασία αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Δεν ήταν μία κίνηση εν αιθρία. Ο πρωθυπουργός στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ είχε ενημερώσει τους συντρόφους τους ότι θα αναλάβει την σχετική πρωτοβουλία.

Στο πλαίσιο αυτό είχε, σήμερα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, στον οποίο απέστειλε και επιστολή. Ο Μ. Σούλτς εκφράστηκε θετικά στο περιεχόμενο της επιστολής και δήλωσε ότι το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί αίτημα πολλών πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου. Το αίτημα του πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα τεθεί υπόψη των κοινοβουλευτικών ομάδων αμέσως μετά την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Μάρτιν Σούλτς, μέσω του λογαριασμού του στο twitter, αφού επιβεβαίωσε ότι έλαβε την επιστολή Τσίπρα, ανακοίνωσε ότι το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού θα συζητηθεί στην επόμενη Διάσκεψη Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η επιστολή Τσίπρα

Στην επιστολή του ο Αλ. Τσίπρας υπογραμμίζει την πολιτική σημασία που έχει η παρουσία του δημοκρατικά εκλεγμένου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τις συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι χρειάζεται ¨”ενισχυμένη εποπτεία”.

letter

Ολόκληρη η επιστολή Τσίπρα έχει ως εξής:

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Αγαπητέ Μάρτιν,

Σου αποστέλλω αυτήν την επιστολή για να ζητήσω την άμεση και πλήρη εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - ως πέμπτου παράγοντα στο πλαίσιο του λεγόμενου «κουαρτέτου των πιστωτών» - στην τακτική διαδικασία αξιολόγησης ως προς την εφαρμογή της δανειακής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελληνική Δημοκρατία και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τις συνοδευτικές προϋποθέσεις πολιτικών που δίνουν υπόσταση στη δήλωση του Euro Summit στις 12 Ιουλίου 2015.

Μια τέτοια εμπλοκή προβλέπεται θεσμικά στον Κανονισμό 472/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «για την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών μελών στη ζώνη του ευρώ τα οποία αντιμετωπίζουν ή απειλούνται με σοβαρές δυσκολίες αναφορικά με τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα» - ιδιαίτερα στο άρθρο 3 για την ενισχυμένη εποπτεία.

Επιπροσθέτως, θεωρώ πολιτικά επιτακτικό, ο μόνος ευρωπαϊκός θεσμός με άμεση λαϊκή εντολή, να λειτουργήσει ως ο έσχατος εγγυητής της δημοκρατικής λογοδοσίας και συμβατότητας της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη με το ευρωπαϊκό πολιτικό και κοινωνικό κεκτημένο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν η εφαρμοσμένη πολιτική αποτελεί μέρος μιας δεσμευτικής δανειακής συμφωνίας ανάμεσα σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και σε κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, η οποία έχει εκ των προτέρων κυρωθεί από εθνικά Κοινοβούλια.

Εν αναμονή της θετικής απάντησής σου,

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Αλέξης Τσίπρας

Sponsored Post