ΚΟΙΝΩΝΙΑ
23/08/2015 12:51 EEST | Updated 23/08/2015 12:51 EEST

Μαθήματα αγάπης από τον Άνθιμο για τους μετανάστες: «Τους αγαπάμε, αλλά δεν χωράμε...»

Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Η θρησκεία και η πίστη μας μαθαίνει να αγαπάμε τους συνανθρώπους μας και να τους βοηθάμε. Αρκεί να... χωράμε, κατά τον Μητροπολίτη Άνθιμο.

Μιλώντας στους πιστούς κατά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, όπως μεταδίδει το thestival, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, αναφέρθηκε στους μετανάστες που φτάνουν στη χώρα λέγοντας:

«Εύχομαι μέσα στους κινδύνους που έχουμε και δεν μπορούμε να κατασταλάξουμε κάπου και να τελειώνουμε με το ποιος και πώς θα κυβερνά την πατρίδα μας, μέσα από τους κινδύνους που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και μέσα από τις κινήσεις ανθρώπων ξένης θρησκείας που έχουν αναστατώσει τον κόσμο και απειλούν την υπόσταση και την ακεραιότητα κρατών όπως είναι η Συρία και το Ιράκ ακόμη και η Τουρκία, να βάλει ο Θεός το χέρι του να γαληνέψει ο κόσμος, για να υπάρξει ειρήνη και αλληλεγγύη.

Στη Θεσσαλονίκη ερχόταν ένα πλοίο με 2.000 μετανάστες και είπαμε πως δεν χωράμε άλλους. Τους αγαπάμε, αλλά δεν χωράμε. Μετά ακούσαμε ότι ένα άλλο πλοίο από τη Λιβύη με 3.000 μετανάστες έρχεται στην Ιταλία ή την Ελλάδα. Δεν χωράμε. Τους αγαπάμε, μπορούμε για λίγο να τους βοηθήσουμε και ό,τι μπορούμε κάνουμε και ως Εκκλησία με τα συσσίτια».

Σχολίασε επίσης τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα: «Να ανατείλει κι ένας καθαρός ήλιος με ανθρώπους που θα πιστεύουν στον Θεό και στην Εκκλησία, γιατί η Ελλάδα χωρίς αυτά δεν μπορεί να σταθεί. Αυτό είναι εμπειρία 2.000 χρόνων. Να μπορέσουμε ενωμένοι να είμαστε δημιουργικοί στην πατρίδα μας και να πιστεύουμε στον Θεό. Α και Ω της ζωής μας είναι ο Χριστός, και η Πατρίδα μας η Ελλάδα».