ΕΙΔΗΣΕΙΣ
23/08/2015 19:19 EEST | Updated 23/08/2015 19:49 EEST

Σχεδόν μόνη η Κωνσταντοπούλου στη Διάσκεψη των Προέδρων – Δεν πήγαν τα κόμματα πλην της Λαϊκής Ενότητας

Eurokinissi

Τόσο το Σάββατο όσο και το βράδυ της Κυριακής, η Διάσκεψη των Προέδρων που είχε ζητήσει η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, έγινε ουσιαστικά χωρίς προέδρους. Αυτό γιατί δεν παρέστη κανένα από τα κόμματα της Βουλής, πλην της νέας Κ.Ο. της Λαϊκής Ενότητας, του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Το Σάββατο αναβλήθηκε η διαδικασία αλλά την Κυριακή έγινε κανονικά, καθώς η πρόεδρος διαπίστωσε απαρτία, επικαλούμενη διάταξη του Κανονισμού της Βουλής σύμφωνα με την οποία αρκεί το 1/4 του συνολικού αριθμού των βουλευτών για να θεωρηθεί έγκυρη μια συνεδρίαση Ολομέλειας (υποστήριξε ότι το ίδιο ισχύει και για τις Επιτροπές, άρα και για τη Διάσκεψη των Προέδρων).

Εκτακτες συνεδριάσεις της Ολομέλειας

Παράλληλα, δεδομένου ότι η Βουλή δεν θα διαλυθεί όσο διαρκούν οι διερευνητικές εντολές (από Δευτέρα θα βρίσκεται στα χέρια του κ. Λαφαζάνη) η απερχόμενη Πρόεδρος μεταξύ άλλων ανακοίνωσε δύο έκτακτες συνεδριάσεις της Ολομέλειας: Μία την Τρίτη για το θέμα των Γερμανικών Αποζημιώσεων και μια την Τετάρτη για το προκαταρκτικό πόρισμα της Επιτροπής για το Χρέος.

Σχολιάζοντας την απουσία των κομμάτων, είπε ότι πρόκειται για «συμπαιγνία με στόχο να τορπιλλιστούν οι δημοκρατικές διαδικασίες». Από τα πυρά της δεν έλλειπε και η κυβέρνηση για την οποία ανέφερε ότι αυτοί που υπέγραψαν το μνημόνιο, «υπέγραψαν και συμβόλαιο πολιτικού θανάτου του ΣΥΡΙΖΑ».

Αιχμηρή όμως ήταν και προς τον κ. Στουρνάρα προειδοποιώντας ότι «δεν θα κλείσει αυτή η Βουλή χωρίς να προσέλθει ο κ. Στουρνάρας. Η Επιτροπή αυτή έχει ανακριτικές αρμοδιότητες και πρέπει να προσέλθει και πιστεύω να μην επαληθευτούν οι διαροές ότι είναι σε διακοπές».

ΣΥΡΙΖΑ: Η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία ορισμένους τους ενοχλεί

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Μαντά, αναφερόμενος στη Διάσκεψη Προέδρων, με τη μονοκομματική σύνθεση είπε ότι «αγνοεί επιδεικτικά την πραγματικότητα που δεν είναι άλλη από το ότι η χώρα βρίσκεται ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο». Και συνεχίζει: «Ο ορισμός ολομελειών και επιτροπών με συγκεκριμένη θεματολογία εξυπηρετεί προφανείς σκοπιμότητες. Όμως είναι να απορεί κανείς γιατί η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία ορισμένους τους ενοχλεί τόσο πολύ και κάνουν ότι μπορούν για να την καθυστερήσουν ή για να δημιουργήσουν εντυπώσεις παλαιοκομματικής κοπής».

Sponsored Post