Οι σκληρότεροι cowboys που πέρασαν από την οθόνη

Οι σκληρότεροι cowboys που πέρασαν από την οθόνη
Dioboss/Flickr

Τα γουέστερν αποτελούν ένα πολύ ιδιαίτερο κεφάλαιο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Άλλοτε ένδοξο είδος, το οποίο είδε λαμπρές ημέρες κατά τις δεκαετίες του κλασικού σινεμά, έχασε έδαφος με το πέρασμα των χρόνων, λαμβάνοντας τον χαρακτήρα- αλλά και την αίγλη- του παλιομοδίτικου. Δεν υπάρχει τηλεθεατής ή σινεφίλ που κάποια στιγμή δεν έχει δει γουέστερν στη ζωή του- από τα κλασικά αμερικάνικα παλιά γουέστερν μέχρι τα «σπαγγέτι γουέστερν» και τις μεταγενέστερες, νεώτερες προσεγγίσεις.

Η φιγούρα του «καμπόη» (sic) είναι πολύ χαρακτηριστική: ζόρικος, λιγομίλητος , μοναχικός συνήθως τύπος, με αινιγματικό παρελθόν, με βασικό χαρακτηριστικό την ταχύτητα στο εξάσφαιρο και την τάση να επιβιώνει, ό,τι και αν ρίξει εναντίον του η μοίρα. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί ηθοποιοί οι οποίοι στις καριέρες τους διέπρεψαν σε ρόλος «σκληρών» έκαναν το ντεμπούτο τους σε ρόλους σκληροτράχηλων καουμπόηδων- προς τέρψιν του φιλοθεάμονος κοινού φυσικά. Ακολουθούν κάποιοι από τους πιο σκληρούς «καμπόηδες» που εμφανίστηκαν στις οθόνες μας- ζητώντας εκ των προτέρων συγνώμη για τις όποιες πιθανές παραλείψεις!

«Ο άνθρωπος χωρίς όνομα» του Κλιντ Ίστγουντ

Έχει ενσαρκώσει ουκ ολίγες φορές στη μακρόχρονη καριέρα του αυτό που πολλοί θεωρούμε το αρχέτυπο του καουμπόη: σκληρός, σκοτεινός, λιγομίλητος...και με ηχητική υπόκρουση Ένιο Μορικόνε! Οι σκληροτράχηλοι πιστολάδες με το παγωμένο βλέμμα που έπαιξε ο Κλιντ Ίστγουντ ανά τα χρόνια του στο «κουρμπέτι» είναι από μόνοι τους ένα κεφάλαιο των γουέστερν.

Τα καυτά εξάσφαιρα του Λι Βαν Κλιφ

Πολλοί τον θεωρούν ως το «αντίπαλον δέος» του Κλιντ Ίστγουντ, από τον «Καλό, τον Κακό και τον Άσχημο» (από τα κορυφαία έπη της ιστορίας των γουέστερν). Ο ηθοποιός με το διαπεραστικό βλέμμα και τα χαραγμένα στον γρανίτη χαρακτηριστικά έγινε γνωστός ιδίως σε ρόλους «κακού»- χωρίς ωστόσο να λείπουν οι ρόλοι του ήρωα, καθώς ανεδείχθη σε μεγάλο σταρ των σπαγγέτι γουέστερν.

Τζον Γουέιν

Τζον Γουέιν. Οποιαδήποτε περιγραφή είναι περιττή.

Και οι Επτά ήταν Υπέροχοι!

Όλοι ξέρουν τους «Expendables»: ε, οι «Magnificent Seven, της ομώνυμης ταινίας, θα τους έτρωγαν για πρωινό. Το ριμέικ σε γουέστερν των «Επτά Σαμουράι» του Ακίρα Κουροσάβα έγινε μια αντάξια ιστορική ταινία, την οποία κανένας φαν των ταινιών δράσης που σέβεται τον εαυτό του δικαιολογείται να μην έχει δει. Και όταν έχεις να εμφανίζονται μαζί στην ίδια ταινία Γιουλ Μπρίνερ, Στιβ Μακουΐν, Τσαρλς Μπρόνσον, Τζέιμς Κόμπερν, Ρόμπερτ Βον, Μπραντ Ντέξτερ και Χορστ Μπούχολτς, οποιαδήποτε περιγραφή περιττεύει.

Ο Λούκυ Λουκ του Τέρενς Χιλ

Τον Τέρενς Χιλ τον γνωρίσαμε όλοι να ρίχνει φάπες παρέα με τον κολλητό του, Μπαντ Σπένσερ, aka Μπανάνα Τζο, σε άπειρες ταινίες. Πέραν αυτού, ήταν ο άνθρωπος που ενσάρκωσε τον Λούκυ Λουκ στην ομώνυμη παλιά τηλεοπτική σειρά.

Οι τέσσερις καβαλάρηδες του Σιλβεράντο

Τον Κέβιν Κλάιν η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι τον ξέρουν από τους κωμικούς του ρόλους. Ωστόσο, όταν ο Λόρενς Κάσνταν προσπάθησε να αναβιώσει το είδος το 1985 με το «Σιλβεράντο», ο Κλάιν έδωσε τα ρέστα του στον ρόλο του σκληρού αλλά έντιμου πιστολά που, μαζί με άλλους τρεις ζόρικους φίλους- οι οποίοι προκύπτουν στην πορεία, μέσα από καπνό από μπαρούτι, μπουκάλια αλκοόλ και πυκνά πιστολίδια, όπως σε κάθε πραγματικά «αντρική» ταινία- αναλαμβάνει να ελευθερώσει μια πόλη και τους απροστάτευτους κατοίκους της από έναν διεφθαρμένο σερίφη και τα τσιράκια του. Και, όταν οι φίλοι του είναι ο πάντα σκληροτράχηλος Σκοτ Γκλεν, ο κολλητός του Μελ Γκίμπσον στα «Φονικά Όπλα» Ντάνι Γκλόβερ και ο Κέβιν Κόστνερ στα πολύ κεφάτα του, καταλαβαίνει κανείς ότι δεν θα μείνει πέτρα επί πέτρας. Ται-νι-ά-ρα!

Ο Γουάιατ Ερπ των...πολλών!

Τον θρύλο της δύσης, Γουάιατ Ερπ, έχουν ενσαρκώσει πολλοί, από τη δεκαετία του 1930 ακόμα! Εάν έπρεπε να ξεχωρίσουμε κάποιους, καθαρά υποκειμενικά, θα διαλέγαμε τον τιτάνα Μπαρτ Λάνκαστερ (με τον Κερκ Ντάγκλας ως Ντοκ Χόλιντεϊ), τον θεό Τζέιμς Γκάρνερ, τον Χένρι Φόντα, αλλά και τον Κερτ Ράσελ. Το πιστολίδι στη μάχη του Ο.Κ Κοράλ θα παραμένει επικό, όσα χρόνια και αν περάσουν.

Ο Χένρι Φόντα και ο Τσαρλς Μπρόνσον κάποτε στη Δύση

Και μια και αναφέραμε τον Χένρι Φόντα, δεν γίνεται να μην αναφερθούμε και στο «Once Upon A Time in the West». Ο διάσημος ηθοποιός ενσάρκωσε ουκ ολίγους ντεσπεράντος στην καριέρα του, αλλά ο ρόλος του κακού στη συγκεκριμένη ταινία του ήταν το κάτι άλλο. Και εξάλλου, θέλει να έχεις κάτι παραπάνω αν είναι να σταθείς απέναντι στον «σκληρό των σκληρών», Τσαρλς Μπρόνσον.

Rawhide: Πώς έμαθε ο Κλιντ Ίστγουντ να δουλεύει το εξάσφαιρο

Πιο «καμπόικο» δεν γίνεται: Μια από τις μακροβιότερες σειρές στην ιστορία της αμερικανικής τηλεόρασης, με τον Γκιλ Φέιβορ (στον ρόλο ο Έρικ Φλέμινγκ) και έναν νεαρό Κλιντ Ίστγουντ στον ρόλο του Ράουντι Γέιτς. Ασπρόμαυρο, old school, κλασικό!

Μπουτς Κάσιντι και Σάντανς Κιντ

Πιο «buddy movie» και πιο γουέστερν δεν γίνεται: ο Πολ Νιούμαν και ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ έδωσαν τα ρέστα τους ως κολλητοί ντεσπεράντος Μπουτς Κάσιντι και Σάντανς Κιντ στην ομώνυμη κλασικότατη ταινιάρα. Δεν νοείται σινεφίλ να μην την έχει δει. Η μοναδική χημεία μεταξύ των δύο ηθοποιών έγραψε κινηματογραφική ιστορία, όπως και στο «Κεντρί»- και ήταν αναμενόμενο, καθώς ήταν πολύ καλοί φίλοι και στην πραγματικότητα. Η τελική σκηνή της μεγάλης, all guns blazing εξόδου τους είναι κάτι παραπάνω από κινηματογραφική ιστορία. Και last but not least: Στην ταινία παίζει και η Κλαούντια Καρντινάλε.

High Noon: Ο σερίφης Γκάρι Κούπερ και η...sci-fi εκδοχή του με τον Σον Κόνερι

Άλλο τεράστιο έπος: ο σερίφαρος Γουΐλ Κέιν (Γκάρι Κούπερ) τα βάζει μόνος του με μια συμμορία αδίστακτων ντεσπεράντος, χωρίς να τον στηρίζει η ίδια του η πόλη. Γιατί σε αγριότοπους όπου βασιλεύει το δίκιο του ισχυρού, ο μόνος νόμος είναι ένας αδιάφθορος άνδρας με το εξάσφαιρό του, το άστρο του σερίφη και τα κότσια του. Ιστορική ταινία, η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον κινηματογραφικά, καθώς εκτυλίσσεται σε πραγματικό χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι έγινε χρόνια μετά ριμέικ της σε φόντο επιστημονικής επιστημονικής φαντασίας, με τον Σον Κόνερι, το άστρο του σερίφη και την καραμπίνα του να επιβάλλουν τον νόμο σε αποικία σε ένα φεγγάρι του Δία.

Κάλεν Μποχάνον: Έτσι καθαρίζουν οι Νότιοι

Τον Άνσον Μάουντ δεν τον γνωρίζαμε πριν το τηλεοπτικό Hell On Wheels- αλλά τον μάθαμε πολύ καλά, καθώς από το 2011 μέχρι σήμερα ενσαρκώνει τον γίγαντα Κάλεν Μποχάνον σε μια από τις κορυφαίες γουέστερν σειρές που έχουν υπάρξει ποτέ. Βετεράνος του στρατού των Νοτίων μετά τον πόλεμο, ψάχνει να βρει τα καθάρματα που σκότωσαν την οικογένειά του, σπέρνοντας τον όλεθρο και απονέμοντας δικαιοσύνη με το εξάσφαιρό του. Καταλήγει στους σιδηροδρόμους της Άγριας Δύσης και γράφει τηλεοπτική ιστορία: Σκληρός, λιγομίλητος, τραχύς, με τον δικό του κώδικα τιμής, το τσιγάρο στο στόμα και την χαρακτηριστική βαριά νότια προφορά, κρατάει την ψυχραιμία του μέχρι να του θυμίσουν τον πόλεμο ή του θίξουν το αμόρε. Όποιος κάνει το λάθος, πληρώνει το τίμημα, συνήθως μια και καλή. Και, εκτός από τις σφαίρες του, σκοτώνουν και οι ατάκες του.

Σαμ Έλιοτ: Καουμπόης παλαιάς κοπής

Ο Σαμ Έλιοτ έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως ένας από τους πιο παραγνωρισμένους ηθοποιούς της γενιάς του. Ευθυτενής, αγέρωχος, με καραϊσκάκειο μουστάκι, είναι μια από τις πιο επιβλητικές φιγούρες που έχει γεννήσει το αμερικανικό σινεμά- και ως εκ τούτου, έχει παίξει σε ουκ ολίγα γουέστερν, κάποια εκ των οποίων έχουμε αναφέρει ήδη. Φτιαγμένος για τέτοιους ρόλους. Δεν είναι τυχαίο που είναι ο «Ξένος», τον οποίο συναντά ο Μεγάλος Λεμπόφσκι στο τέλος της ταινίας!

Βέρτζιλ Κόουλ και Έβερετ Χιτς: Όταν ο Εντ Χάρις συνάντησε τον Βίγκο Μόρτενσεν στην Άγρια Δύση

Ο Εντ Χάρις ήταν πάντα λάτρης των γουέστερν. Και το απέδειξε στο «Απαλούζα», που πρωταγωνιστεί, σκηνοθετεί, κάνει παραγωγή, γράφει το σενάριο. Είναι από τις ταινίες που καταλαβαίνεις από την πρώτη σκηνή ότι «αυτός ο ηθοποιός λατρεύει αυτό που κάνει»- ειδικά από τη στιγμή που έχει και στο πλάι του τον άξιο Χιούγκο Γουΐβινγκ, ο οποίος αποδεικνύει ότι πέρα από τα σπαθιά του Lord of the Rings «κατέχει» και από εξάσφαιρα. Όσοι πιστοί, μην διανοηθείτε να το χάσετε.

Αλ Σουέρινγκεν: Ο «νονός»του Deadwood

Από το τηλεοπτικό Deadwood παρελαύνουν πολλές ζόρικες φυσιογνωμίες, που αξίζουν ένα αφιέρωμα ο καθένας. Ωστόσο, δύο ξεχωρίζουν: ο πρωταγωνιστής Σεθ Μπούλοκ (Τίμοθι Όλιφαντ), κλασική φιγούρα καουμπόη, και ο, όχι ακριβώς καουμπόης, αλλά...θρύλος, Αλ Σουέρινγκεν: ο αδίστακτος «νονός» της πόλης. Και κερδίζει ο δεύτερος, επειδή ο Ίαν ΜακΣέιν μπορεί να είναι θρύλος ό,τι και αν παίξει...αλλά σε κάποιες περιπτώσεις είναι κάτι παραπάνω. Κάθαρμα μέχρι το κόκαλο- από αυτούς τους κακούς που λατρεύεις να μισείς. Και μακράν ο πιο αθυρόστομος της λίστας.

Αν αυτοί οι cowboys δεν ήταν αρκετοί και θέλετε λίγα γουέστερν ακόμα, μπορείτε να παρακολουθήσετε κάθε Τρίτη στο OTE Cinema 2, στις 22:00, το Αφιέρωμα στην Άγρια Δύση.

Δημοφιλή