ΕΙΔΗΣΕΙΣ
24/08/2015 12:43 EEST | Updated 24/08/2015 12:43 EEST

Νικολούδης: Το μεγαλύτερο σκάνδαλο από σύστασης του κράτους τα αγύριστα δάνεια της ΑΤΕ – Στη δικαιοσύνη η λίστα με τα ονόματα

Alexandros Michailidis / SOOC

Η υπόθεση των παράνομων δανείων της ΑΤΕ αποτελεί το μεγαλύτερο οικονομικό-πολιτικό σκάνδαλο από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, Παναγιώτη Νικολούδη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Λεωνίδα Γρηγοράκου, Ιωάννη Δριβελέγκα και Βασίλη Κεγκέρογλου, ο κ. Νικολούδης έδωσε όσα στοιχεία έχει στη διάθεσή του για την υπόθεση

Στη δικαιοσύνη η λίστα με τα ονόματα

Τα στοιχεία των προσώπων (φυσικών και νομικών), στα οποία έχουν δοθεί τα επίμαχα 1.300 δάνεια της ΑΤΕ, είναι επακριβώς και πλήρως προσδιορισμένα, σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργού Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Ο πλήρης δε κατάλογος των προσώπων αυτών έχει διαβιβαστεί στις αρμόδιες δικαστικές αρχές Αθηνών, αναφέρει ο κ. Νικολούδης και επισημαίνει ότι «το έργο της ανάκτησης των ποσών των ελεγχόμενης νομιμότητας δανείων ανήκει πλέον στον εκκαθαριστή της ΑΤΕ (αστική διαδικασία) και στις δικαστικές αρχές στις οποίες η υπόθεση έχει ήδη παραπεμφθεί (ποινική διαδικασία)».

Τα 1.300 δάνεια είναι στην κακή ΑΤΕ. Στο ερώτημα «σε ποιες ενέργειες προτίθεται το υπουργείο να προβεί σε συνεργασία με άλλα υπουργεία ώστε να εισπράξει τα εν λόγω δάνεια με δεδομένο ότι τα δάνεια της κακής αγροτικής έχουν μεταφερθεί στις ΔΟΥ», ο κ. Νικολούδης υπογραμμίζει ότι από τη στιγμή που η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στις αρμόδιες δικαστικές αρχές δεν υπάρχουν περιθώρια παρέμβασης του υπουργού Επικρατείας. Δεν παραλείπει, όμως, να τονίσει ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει ότι είναι δυνατό προκειμένου να επιστραφούν τα ληφθέντα και μη επιστραφέντα, παρά τις όποιες δυσκολίες διερεύνησης μίας υπόθεσης η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο οικονομικό-πολιτικό σκάνδαλο από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους».

5 δισ. ευρώ

Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρει ότι το ποσό των μη επιστραφέντων «δανείων» ανέρχεται σε 4.927.505.094,30 ευρώ. Το ποσό των δεσμεύσεων-εισπράξεων δεν έχει προσδιοριστεί, αφού οι σχετικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Στο ερώτημα των βουλευτών, αν οι υπόλοιπες κρατικές τράπεζες έχουν ελεγχθεί ή πρόκειται να ελεγχθούν, ο κ. Νικολούδης απαντά ότι για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο υπάρχει, ήδη, σε εξέλιξη ποινική διαδικασία, ενώ για την Εμπορική Τράπεζα (σ.σ. είχε συμπεριληφθεί στην ερώτηση των βουλευτών) δεν υπάρχει κάτι σχετικό, εξ όσων γνωρίζει.

Sponsored Post