ΔΙΕΘΝΕΣ
26/08/2015 04:09 EEST | Updated 26/08/2015 04:09 EEST

Σόιμπλε: Λένε πως είμαι γκρινιάρης. Είμαι ένας γέρος, κουρασμένος και ορισμένες φορές κατσούφης άνδρας

ASSOCIATED PRESS
German Finance Minister Wolfgang Schaeuble addresses the German parliament prior to a vote on another bailout package for Greece, in the German Bundestag in Berlin, Wednesday, Aug. 19, 2015. (AP Photo/Markus Schreiber).

O Βόλφανγκ Σόιμπλε είναι κατά πολλούς ο πιο αντιπαθητικός πολιτικός στην Ευρώπη, ενώ για άλλους ένας από τους πιο πετυχημένους. Τον έχουμε κατά καιρούς ακούσει να προβαίνει σε δηλώσεις για τις χώρες της ευρωζώνης, καθώς και για ξένους πολιτικούς, προκαλώντας σορεία αντιδράσεων στα μέσα ενημέρωσης και τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Οι στιγμές όμως που ο ίδιος στρέφει την προσοχή στο εαυτό του και κάνει αυτοκριτική είναι μηδαμινές. Ένα ντοκιμαντέρ της γερμανικής τηλεόρασης έρχεται όμως να ρίξει φως στην προσωπικότητα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

«Ξέρεις, δεν είμαι εύκολος άνθρωπος», είχε προειδοποιήσει ο ίδιος την Άνγκελα Μέρκελ το 2009, λίγο πριν δεχτεί την θέση που του είχε προτείνει. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Politico, έλεγε την αλήθεια.

Στο ντοκιμαντέρ «Schäuble – Between Power and Powerlessness» βλέπουμε τον συχνά οξύθυμο χαρακτήρα του πολιτικού, καθώς και το πως χειρίστηκε τις δύσκολες καταστάσεις που προέκυψαν όσο εκείνος βρισκόταν στο πολιτικό σκηνικό: από την πτώση του τείχους στο Βερολίνο το 1989 έως τις διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Ακόμα, μαθαίνουμε περισσότερα για το πως ο 72χρονος υπουργός Οικονομικών βλέπει τον εαυτό του.

«Δεν είμαι τόσο ελκυστικός για τα μέσα ενημέρωσης. Είμαι ένας γέρος, κουρασμένος και ορισμένες φορές κατσούφης άνδρας, δεν μπορώ να ανταγωνιστώ ένα τέτοιο ποπσταρ», δήλωσε ο Σόιμπλε αναφερόμενος στην πρώτη επαφή με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

«Έχω περισσότερα σημάδια και πληγές (από τον καθένα), ειδικά από δημόσιους διαλόγους», ανέφερε ο πολιτικός. Βέβαια ο ίδιος δεν έχει δεχτεί τα μονάχα τα «πυρά» των συναδέλφων του στα διάφορα συνέδρια, αλλά και τις σφαίρες του Dieter Kaufmann. Από την απόπειρα ανθρωποκτονίας ο ίδιος έμεινε ανάπηρος.

«Γιατί με αφήσατε να ζήσω;», ήταν έτοιμος να ρωτήσει τους συγγενείς και τους γιατρούς του μετά την επίθεση, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου στην τηλεοπτική εκπομπή.

«Λένε πως είμαι λίγο ξεροκέφαλος. Όμως είμαι πιστός. Είμαι πιστός στο δημοκρατικό μου καθήκον. Δεν χρησιμοποιώ την δύναμη του υπουργείου μου για να έρθω αντιμέτωπος με τον άνθρωπο που με έφερε σε αυτή την θέση», κατέληξε ο Σόιμπλε, αναφερόμενος στις ελληνικές διαπραγματεύσεις και στο πως μετέβη από την πρόταση του Grexit στην προώθηση της συμφωνίας στο γερμανικό Κοινοβούλιο.