ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
26/08/2015 03:23 EEST | Updated 26/08/2015 03:27 EEST

Λίστες για ελέγχους φορολογουμένων στο «κόσκινο» της εφορίας

Eurokinissi

Λίστες με «απρόθυμους» αλλά και «ξεχασιάρηδες» φορολογούμενους ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της προσπάθειας να εντοπιστούν και στη συνέχεια να περάσουν από το «κόσκινο» των εφοριακών.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών το τελευταίο διάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες ετοιμάζονται να αξιοποιήσουν στοιχεία που έχουν προκύψει από εκτεταμένες διασταυρώσεις του τελευταίου διαστήματος, προκειμένου να ελεγχθούν όσοι έχουν εντοπιστεί ως ύποπτοι φοροδιαφυγής.

Ωστόσο, πριν από αυτούς στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνουν όσοι αποφεύγουν συστηματικά τους ελέγχους της εφορίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΓΓΔΕ Κατερίνα Σαββαΐδου έδωσε εντολή στους ελεγκτές να ετοιμάζουν πλήρη αναφορά για τις επιχειρήσεις ή τους λογιστές τους, όταν παρεμποδίζονται οι έλεγχοι.

Αυτές οι αναφορές θα στέλνονται απευθείας στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ώστε να καταρτιστεί μια λίστα από την οποία θα επιλέγονται οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις προκειμένου να διεξάγονται πλήρης έλεγχοι.

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο της ΓΓΔΕ, στις περιπτώσεις που οι ελεγκτές έρθουν αντιμέτωποι με «απρόθυμους» φορολογούμενους, τότε θα πρέπει να ενημερώσουν την υπηρεσία τους και στη συνέχεια θα συντάσσουν έγγραφο στο οποίο θα αναφέρουν:

  • 1. Ημερομηνία γεγονότος
  • 2. Πλήρη στοιχεία επιχείρησης και φυσικών προσώπων-μελών σε περίπτωση νομικού προσώπου
  • 3. Περίληψη του γεγονότος
  • 4. Στοιχεία του λογιστή της επιχείρησης
  • 5. Νομική εξέλιξη του γεγονότος

Τα στοιχεία αυτά θα αρχειοθετούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες στη ΓΓΔΕ και από αυτή τη βάση δεδομένων ο ελεγκτικός μηχανισμός θα επιλέγει πρόσωπα και επιχειρήσεις για τη διενέργεια εκτεταμένων ελέγχων.

Διασταυρώσεις για το περιουσιολόγιο

Ταυτόχρονα στο στόχαστρο του ελεγκτικού μηχανισμού αναμένεται να μπουν και όσοι τα προηγούμενα χρόνια «σήκωσαν» τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες, αλλά «παρέλειψαν» να τις δηλώσουν στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εξηγούν ότι στο πλαίσιο του περιουσιολογίου, όλοι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν χρήματα που απέσυραν από τις τράπεζες και τα έχουν είτε σε θυρίδες, είτε σε στρώματα και σεντούκια.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τα χρήματα αυτά θα ελεγχθούν αν έχουν φορολογηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Σε αντίθετη περίπτωση οι φορολογούμενοι θα κλιθούν να καταλάβουν φόρο προκειμένου να τα «νομιμοποιήσουν».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, έως το Νοέμβριο οι φορολογούμενοι θα πληροφορηθούν μέσω του Taxis όλα τα στοιχεία για την περιουσία τους που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ετοιμαστεί το νέο περιουσιολόγιο.

Προκειμένου να αποφευχθούν τα λάθη και οι παραλήψεις οι φορολογούμενοι θα κληθούν στη συνέχεια να συμπληρώσουν ή να διορθώσουν τα στοιχεία. Στην συμπλήρωση των στοιχείων, περιλαμβάνονται και τα μετρητά που οι φορολογούμενοι έχουν στο σπίτι και δεν τα έχουν δηλώσει τα προηγούμενα χρόνια.

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να έχει προνοήσει και για αυτούς που θα επιχειρήσουν να «ξεφύγουν» από την τσιμπίδα του περιουσιολογίου. Όπως αποκάλυψε ο κ. Αλεξιάδης στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε εξέλιξη διασταύρωση μεταξύ των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογούμενων και τον φορολογικών τους δηλώσεων της τελευταίας δεκαετίας από τις οποίες προκύπτουν σημαντικά αδήλωτα ποσά.

Όσοι εντοπιστούν να έχουν αδήλωτα ποσά, σύντομα θα έρθουν αντιμέτωποι με το «ραβασάκι» της εφορίας που θα τους καλεί να πληρώσουν το φόρο που αναλογεί στις αδήλωτες καταθέσεις τους.