ΕΙΔΗΣΕΙΣ
29/08/2015 04:23 EEST | Updated 29/08/2015 04:23 EEST

Εσωτερικές διεργασίες στο ΣΥΡΙΖΑ: Το βέτο των «53» και η στάση της Ζωής

sooc

«Η Ζωή μιλά πάντα στο τέλος», όπως έχει δείξει τα τελευταία τρία χρόνια στη Βουλή. Το ίδιο θα θελήσει να κάνει και τώρα. Η πρόεδρος της Βουλής διατηρεί τη θέση της και κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και μέχρι να ορκιστεί νέος πρόεδρος...

Στο πλαίσιο αυτό θα έχει σήμερα Σάββατο επίσημη θεσμική συνάντηση με την υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου, και είναι βέβαιο ότι θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για νέα πολιτική παρέμβαση, την ώρα μάλιστα που ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλά στην πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ.

Την Δευτέρα η Ζ. Κωνσταντοπούλου θα ανακοινώσει την ίδρυση πολιτικής κίνησης – πρωτοβουλίας. Απέκλεισε το ενδεχόμενο ίδρυσης κόμματος, καθώς εκτός των άλλων θα δυσκόλευε την συμπόρευση με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Έτσι ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας μπόρεσε ήδη να προαναγγείλει την συνεργασία λέγοντας «θα βοηθήσει, θα συνεργαστούμε, θα συμπορευτούμε».

Άγνωστο είναι τι θα πράξει ο Μανώλης Γλέζος. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει ωστόσο (και αυτό είναι κρίσιμο) την Δευτέρα θα βρίσκεται στην Αθήνα. Τις τελευταίες ημέρες το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς συναντήθηκε στ' Απεράθου της Νάξου όπου βρισκόταν με βουλευτές όπως ο Γιάννης Σταθάς. Η επίσκεψη Σταθά στ' Απεράθου μπορεί να συνδυαστεί με την απόφαση του Μ. Γλέζου να είναι τη Δευτέρα στην Αθήνα...

Βέτο των «53» για Κουβέλη, Μπόλαρη

Την ίδια ώρα στο εσωκομματικό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ οι “53” ανασυγκροτούνται οργανωτικά και πολιτικά. Στην πανελλαδική σύσκεψη θα καταθέσουν δικό τους κείμενο ζητώντας αυτοκριτική, αλλά και να αποκλειστεί (όπως έχει ήδη πει ο Αλ. Τσίπρας) το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

Αυτό που έχει πολιτική σημασία είναι πως οι «53» ζητούν από την ηγεσία του κόμματος να μην χρησιμοποιήσει τα «φθαρμένα υλικά» του παλαιού πολιτικού συστήματος και φαίνεται ότι προσωποποιούν το πολιτικό αίτημα στη μη υποψηφιότητα του Φώτη Κουβέλη και του Μάρκου Μπόλαρη στις Σέρρες.