ΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/08/2015 13:40 EEST | Updated 29/08/2015 17:20 EEST

Σύμη: Νεκρός από πυρά πυροβόλου όπλου 17χρονος αλλοδαπός που επέβαινε σε δουλεμπορικό σκάφος

eurokinissi

Σκηνές που σε εμάς μπορούν να θυμίσουν μόνο εικόνες από αστυνομικές ταινίες εκτυλίχθηκαν πάνω σε θαλαμηγό που έπλεε ανοιχτά της Σύμης και μετέφερε δεκάδες μετανάστες μεταξύ των οποίων αρκετοί ήταν στοιβαγμένοι στο αμπάρι του σκάφους. Κατά τη μάχη σώμα με σώμα λιμενικών και Τούρκων δουλεμπόρων που ακολούθησε του ρεσάλτου των πρώτων στη θαλαμηγό ο διακινητής προσπάθησε να πάρει το όπλο ενός Λιμενικού ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι όταν τον χτύπησαν με το γκλοπ ενώ το υπηρεσιακό όπλο του να εκπυρσοκροότησε τραυματίζοντας τον Τούρκο πυο προσπάθησε να του το πάρει. Λίγο αργότερα όμως διαπιστώθηκε πως επί της θαλαμηγού υπάρχει και ένα νεκρό αγόρι, 17 ετών το οποίο πιθανότατα να τραυματίστηκε θανάσιμα από τη ρίψη βολίδας πυροβόλου όπλου. Νωρίτερα ωστόσο το ΛΣ ανέφερε πως το παιδί είχε πεθάνει από ασφυξία στο αμπάρι του σκάφους.

Όλα ξεκίνησαν όταν το σκάφος της Frontex εντόπισε τη θαλαμηγό, μήκους 20μ και σημαίας Τουρκίας, στη θαλάσσια περιοχή του νησιού και αμέσως κρίθηκε ύποπτο για παράνομη διακίνηση αλλοδαπών. Κατά πληροφορίες το σκάφος της Λεττονίας που μετέχει στη δύναμη της Frontex που συνδράμει στις περιπολίες των ελληνικών χωρικών υδάτων ξεκίνησε να καταδιώκει του δουλεμπορικό το οποίο δεν σταμάτησε στο άκουσμα των εντολών των ανδρών της Frontex.

Στο μεταξύ από τη Σύμη είχε αποπλεύσει ιδιωτικό σκάφος στο οποίο είχαν επιβιβαστεί Λιμενικοί- αφού το σκάφος του ΛΣ είναι για επισκευή και δεν υπήρχε άλλο διαθέσιμο- το οποίο και προσέγγισε τη θαλάσσια περιοχή όπου βρισκόταν το δουλεμπορικό.

Όταν οι λιμενικοί κατάφεραν να πηδήξουν στη θαλαμηγό ο ένας εκ των τούρκων δουλεμπόρων άρπαξε- σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- το γκλοπ ενός ένστολου και τον χτύπησε στο κεφάλι ενώ προσπάθησε να του πάρει και το υπηρεσιακό όπλο. Κατά την προσπάθειά του, πηγές από το ΛΣ αναφέρουν πως το πιστόλι εκπυρσοκρότησε και ο Τούρκος τραυματίστηκε στο πόδι.

Δεν έχει ωστόσο διευκρινιστεί εάν και το 17χρονο αγόρι τραυματίστηκε κατά τη μάχη που έδωσαν λιμενικοί και δουλέμποροι..

Η θαλαμηγός οδηγήθηκε στο λιμάνι της Σύμης και οι πρώτες βοήθειες παρασχέθηκαν στους τραυματίες ενώ έχουν ήδη συλληφθεί δύο Τούρκοι διακινητές.