Ανατροπές στο ασφαλιστικό με συντάξεις αυστηρά έως 600 ευρώ και τέλος σε επικουρικές, ΕΚΑΣ κλπ

Ανατροπές στο ασφαλιστικό με συντάξεις αυστηρά έως 600 ευρώ και τέλος σε επικουρικές, ΕΚΑΣ κλπ
sooc

Νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό μελετά η αποκαλούμενη και ως επιτροπή σοφών, με τις διαρροές που ήδη υπάρχουν για τα σχέδια που απεργάζονται να ισοδυναμούν με...ηλεκτροσόκ αφού φαίνεται να γίνεται λόγος για ένα σχέδιο συντάξεων για όλους που δεν θα ξεπερνούν τα 500 με 600 ευρώ το μήνα. Ωστόσο, οι πληροφορίες διαψεύδονται από τον τέως υπουργό Εργασίας, χωρίς ωστόσο να απαντά σημείο προς σημείο σε όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα σε ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών το συγκεκριμένο σχέδιο αφορά τέσσερα ταμεία, και συγκεκριμένα ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και Επιστημόνων, τα οποία πλέον θα διέπονται από τους ίδιους κανόνες -σε ότι αφορά πρωτίστως τις κρατήσεις και αποδόσεις συντάξεων κα – οι οποίοι όμως θα επιφέρουν θεμελιώδεις αλλαγές στον υπολογισμό και άρα στα ποσά του εφαπαξ κλπ.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται μια εθνική σύνταξη στα όρια της φτώχειας δηλαδή της τάξεως των 250 ως 400 ευρώ η οποία θα συμπληρώνεται από την ανταποδοτική σύνταξη, το ποσό δηλαδή που θα προκύπτει με βάση τις ασφαλιστικές κρατήσεις.

Σε καμία περίπτωση όμως το ποσό αυτό δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 600 ευρώ, ενώ ανάλογα με τις ανάγκες των Ταμείων θα περικόπτεται και θα φτάνει ακόμη και τα 150 ευρώ. Επίσης όμως συζητείται ακόμη και κατάργηση επικουρικών, ΕΚΑΣ και άλλων βοηθημάτων που ενσωματώνονται στη σύνταξη.

Τέλος η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τα Ταμεία επανέρχεται με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τα ταμεία, τους νέου συνταξιούχους αλλά και όσους βγαίνουν ή θα βγουν στη σύνταξη.

Ωστόσο ο τέως υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Θεσσαλονίκη "Πρακτορείο FM 104,9" υποστήριξε ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού έχει στόχο να μην είναι η σύνταξη φιλοδώρημα και εξέφρασε την έκπληξή του για το δημοσίευμα της "Εφημερίδας των Συντακτών", το οποίο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ανώτατη σύνταξη 600 ευρώ, χαρακτηρίζοντάς το «απολύτως φανταστικό».

Σημειώνεται πως ήδη από την περασμένη εβδομάδα υπήρχαν πληροφορίες για την καθιέρωση νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων που εισηγούνται τα μέλη της Επιτροπής «σοφών» και συγκεκριμένα φαίνεται να συζητούσαν χορήγηση συντάξεων με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου και χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης (του ν. 3863/10) ακόμη και για τους λεγόμενους «παλαιούς» ασφαλισμένους, οι οποίοι αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα- και παρά τις αλλαγές που έχουν γίνει- διατηρούν ευνοϊκότερο τρόπο υπολογισμού για τον χρόνο ασφάλισης έως το 2010.

Δημοφιλή