ΕΙΔΗΣΕΙΣ
03/09/2015 14:44 EEST | Updated 03/09/2015 14:44 EEST

Τίμερμανς σε Θάνου: Η Ελλάδα χρειάζεται την αλληλεγγύη μας για το προσφυγικό

Nikos Libertas / SOOC

Συνάντηση για το προσφυγικό είχε η πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και τον επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο το απόγευμα της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Υποδεχόμενη τους δύο αξιωματούχους, η κ. Θάνου υπογράμμισε ότι το προσφυγικό και το μεταναστευτικό είναι θέμα ευρωπαϊκό και διεθνές. «Η κυβέρνησή μας, παρότι υπηρεσιακή, καλείται να αντιμετωπίσει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών, κυρίως προσφυγικών ροών» και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση -κατά τη διάρκεια της θητείας της- θα συνεχίσει τη στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση προς αντιμετώπισή του», τόνισε σχετικά.

Από την πλευρά του, απευθυνόμενος στην κ. Θάνου, ο κ. Τίμερμανς σημείωσε ότι η Ε.Ε. αντιμετωπίζει μία κρίση ανθρωπιστική και πολιτική, άνευ προηγουμένου.

«Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει μία κρίση άνευ προηγουμένου, μία κρίση ανθρωπιστική, μία κρίση πολιτική και οφείλουμε να βρούμε απαντήσεις ευρωπαϊκές σε ένα πρόβλημα το οποίο κάθε κράτος μέλος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνο του» επεσήμανε ο κ. Τίμερμανς.

Παράλληλα, παρατήρησε ότι «η Ελλάδα έχει ιδιαιτέρως επηρεαστεί και πληγεί θα έλεγα, από την κρίση αυτή». «Το βλέπουμε όλοι καθημερινά. Νομίζω ότι δεν μπορεί να υπάρχει άνθρωπος με ψυχή ο οποίος να μην έχει φρικτά σοκαριστεί, να το πω έτσι, από τις φωτογραφίες του μωρού που είδαμε χθες στα τουρκικά παράλια« πρόσθεσε.

«Πολλοί πρόσφυγες φτάνουν πρώτα στην Ελλάδα, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε την Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Τίμερμανς.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Τίμερμανς υπογράμμισε ότι απαιτούνται λύσεις, ειδικά για τις χώρες που πλήττονται περισσότερο.

«Το μεταναστευτικό και προσφυγικό έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην Ευρώπη και όπως είναι αντιληπτό, η Ελλάδα ως μια από τις κύριες πύλες εισόδου, δεχόμενη αυτή την πίεση καλείται να πάρει κάποια μέτρα, έχοντας όμως την πλήρη υποστήριξη οικονομική τεχνική και πολιτική της ΕΕ», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Οι δύο άνδρες θα έχουν την Παρασκευή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με αντικείμενο τις εξελίξεις του μεταναστευτικού, υπό το φως και των αποτελεσμάτων της επίσκεψης που πραγματοποιούν στην Κω.

Το Σάββατο στις 11:00, ο κ. Παυλόπουλος θα δεχθεί μόνο του τον κ. Αβραμόπουλο.