ΔΙΕΘΝΕΣ
06/09/2015 14:31 EEST | Updated 06/09/2015 14:31 EEST

Οι χώρες που είναι σχεδόν αδύνατο να επισκεφτείς από κάποιον που τις έχει επισκεφτεί όλες

jbdodane/Flickr
Angola

Ο Albert Podell κατάφερε πέρυσι να ολοκληρώσει μια προσπάθεια... 50 ετών. Με το διαβατήριο στο χέρι, επισκέφτηκε όλες τις επίσημα αναγνωρισμένες χώρες του κόσμου, οι οποίες ανέρχονται στις 196.

Ο 78χρονος άνδρας, ο οποίος έχει περάσει και από την χώρα μας, έχει περάσει «από σαράντα κύματα» προκειμένου να καταφέρει να μπορέσει να αποκτήσει την πολυπόθητη βίζα που θα του επέτρεπε να επισκεφτεί ορισμένες χώρες. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, η Βόρεια Κορέα δεν ανήκε σε αυτές.

«Παρόλο που η κυβέρνηση απεχθάνεται την Αμερική, λατρεύει τα λεφτά των Αμερικανών», δήλωσε ο Podell στο The Atlantic.

Σε κείμενό του στο ίδιο μέσο ενημέρωσης, ο πρώην συντάκτης του Playboy αναφέρει τους προορισμούς που είναι σχεδόν αδύνατο να επισκεφτεί κανείς.

Σαουδική Αραβία

Από το 2000 έως το 2009 ο Podell προσπαθούσε να επισκεφτεί την Σαουδική Αραβία, χωρίς όμως επιτυχία. Είναι πράγματι πολύ δύσκολο να δοθεί βίζα σε κάποιον που δεν είναι μουσουλμάνος.

«Έχουμε πολλά λεφτά από τα πετρέλαια, γι' αυτό δεν χρειαζόμαστε τα λίγα τουριστικά σου δολάρια», αποκάλυψε ένας Σαουδάραβας που εγκρίνει διαβατήρια στον Podell.

Τελικά, ο 78χρονος κατάφερε να επισκεφτεί την χώρα μέσω ενός τουριστικού γραφείου που είχε τις κατάλληλες επαφές.

Δημοκρατία του Κιριμπάτι

Υπάρχουν μόνο οκτώ άτομα που μπορούν να εγκρίνουν βίζα σε κάποιον που θέλει να επισκεφτεί το Κιριμπάτι. Ένας από αυτούς βρισκόταν στην Χονολουλού και, σύμφωνα με τον Podell, ήταν πραγματικά δύσκολο να τον συναντήσεις γιατί περνούσε όλη τη μέρα στις παραλίες... σερφάροντας. Ο δημοσιογράφος τελικά κατάφερε να αποκτήσει την πολυπόθητη βίζα από ένα πρόξενο στα Φίτζι.

Δημοκρατία του Τσαντ

Για να μπορέσει ο Podell να φτάσει στο Τσαντ έπρεπε να παρουσιάσει ένα γράμμα-πρόσκληση από ξενοδοχείο της πρωτεύουσας. Για να λάβει το γράμμα, έπρεπε να προπληρώσει ένα δωμάτιο 300 δολαρίων για κάθε βράδυ. Επίσης, έπρεπε να εξηγήσει λεπτομερώς τους λόγους που επιθυμούσε να επισκεφτεί το αφρικανικό κράτος. Βέβαια, η έξοδος από την χώρα ήταν εξίσου δύσκολη. Για να του επιτρέψουν να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο, ένας αστυνομικός του ζήτησε 20 δολάρια.

«Λεφτά, λεφτά, λεφτά», του είπε ο αστυνομικός, τρίβοντας τα δάχτυλά του.

Ναουρού

Πρόκειται φορολογικό παράδεισο για πολλούς Ρώσους, αλλά και «στρατόπεδο συγκέντρωσης» πολλών προσφύγων. Ο Podell προσπαθούσε να επισκεφτεί την χώρα για πολλά χρόνια και τελικά τα κατάφερε το 2011. Κατά τον ίδιο, δεν άξιζε η προσπάθεια.

Ρωσία

Παρόλο που όλοι οι ξένοι μπορούν να επισκεφτούν την Ρωσία απαντώντας απλά σε 21 απλές ερωτήσεις, οι Αμερικανοί πρέπει να απαντήσουν σε...41 αδιάκριτες. Είναι εξαιρετικά δύσκολο για έναν Αμερικανό να εισέλθει στην «γη του Πούτιν», κατά τον Podell.

Σομαλία

Λόγω του προβλήματος με την τρομοκρατία, είναι δύσκολο το να σε δεχτούν ως επισκέπτη στη Σομαλία. Για να είναι ασφαλής εκεί ο Podell πλήρωσε ένα «μικρό στρατό» που τον προστάτευε από επίδοξους απαγωγείς.

Σουδάν

Από το 2004 έως το 2007 η αίτηση του Podell να επισκεφτεί το Σουδάν βρισκόταν υπό εξέταση. Η κυβέρνηση είναι μυστικοπαθής, σχεδόν παρανοϊκή. Αυτό που φοβούνται περισσότερο είναι να μην καταγραφεί σε κάμερα η γενοκτονία που λαμβάνει χώρα εκεί. Από το 2003 έχουν εκτελεστεί εκατοντάδες χιλιάδες μη Άραβες.

Υεμένη

Λόγω της εμπόλεμης κατάστασης ο Podell κατάφερε να επισκεφτεί την Υεμένη κατά την διάρκεια μιας μικρής εκεχειρίας το 2014. Πλέον, είναι ακόμα πιο δύσκολο να μπορέσει κανείς να φτάσει στην χώρα.

Αγκόλα

Πρόκειται για την πιο δύσκολα προσβάσιμη χώρα κατά τον Podell. Το πρόβλημα είναι ότι κυριαρχεί η αντίληψη ότι οι τουρίστες επισκέπτονται την χώρα για να κλέψουν τα πολύτιμα διαμάντια της. Επίσης, για ένα χρόνο η Αγκόλα δεν επέτρεπε την είσοδο στους Αμερικανούς, γιατί οι ΗΠΑ είχαν στηρίξει μια επανάσταση που ξεκίνησε το 1975 και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός εκατομμυρίου ανθρώπων. Ο δημοσιογράφος κατάφερε να επισκεφτεί την Αγκόλα το 2012, χρησιμοποιώντας μια γνωριμία του σαν μέσο.

Sponsored Post