ΕΙΔΗΣΕΙΣ
06/09/2015 16:23 EEST | Updated 06/09/2015 20:05 EEST

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Να μην βάλουμε παρένθεση στην ελπίδα - Πάμε με προοπτική τετραετίας

«Στις 20 Σεπτέμβρη θα επιστρέψουμε στη σκοτεινή περίοδο της διαφθοράς, της αναξιοκρατίας, των δικτύων εξουσίας και της διαπλοκής που κυριάρχησαν στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες και θέριεψαν κυριολεκτικά κατά την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά ή αν θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την έξοδο από την κρίση και τις πολιτικές λιτότητας που ξεκινήσαμε πριν λίγους μήνες». Αυτό ήταν το δίλημμα που έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη ΔΕΘ και κάλεσε τους πολίτες να μην κάνουν παρένθεση την ελπίδα.

«Ο ελληνικός λαός δεν θα αφήσει αυτός ο γενναίος αγώνας να γίνει παρένθεση στην ιστορία του τόπου. Σας καλούμε να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα. Αυτός ο αγώνας θα έχει προοπτική 4ετίας και ακόμα περισσότερο. Ξεμπερδεύουμε με το παλιό», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της ΝΔ και του προέδρου της Βαγγέλη Μεϊμαράκη. «Από τις εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου της δεν προκύπτει τίποτα άλλο πέρα από την βούληση να γυρίσουμε πίσω στις πιο σκοτεινές περιόδους της προηγούμενης πενταετίας, να γυρίσουμε πίσω στη μαύρη περίοδο του κυρίου Σαμαρά και των συνεργατών του», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας, προέβη επίσης στον απολογισμό της 7μηνης διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνησή του και ανέλυσε τα 4 κεφάλαια του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα 4 κεφάλαια του κυβερνητικού προγράμματος συνοψίζονται στα εξής: Θεσμική ανασυγκρότηση του κράτους και του πολιτικού συστήματος, Παραγωγική ανασυγκρότηση, Κοινωνικό κράτος, Άμυνα και εξωτερική πολιτική.

Από το πολυσέλιδο κυβερνητικό πρόγραμμα ξεχωρίζουν και οι «5+10 προτεραιότητες», αλλά και τι θα γίνει με την αναδιάρθρωση χρέους, τα «κόκκινα» δάνεια, το Ταμείο Αξιοποίησης της περιουσίας του κράτους, τα εργασιακά και την ενέργεια.

Ξεκινώντας την ομιλία του, σχολίασε την αύξηση της επισκεψιμότητας της ΔΕΘ. «Αν και 80αρα η ΔΕΘ, ξανανιώθει», σχολίασε.

Πρέπει να διασφαλίσουμε είναι ότι τη βαθιά κρίση δε θα την ακολουθήσει ο κύκλος της άνεργης ανάπτυξης, τόνισε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας. «Αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε είναι ότι η βαθιά αυτή κρίση, δεν θα συνεχιστεί για πολύ», είπε.

Απολογισμός

Δώσαμε δείγματα γραφής ενός άλλου πολιτικού ήθους, υλοποιώντας μια σειρά από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις πατά τις δυσμενείς συνθήκες, τόνισε.

«Κάποιοι έλεγαν ότι δεν πρέπει να εκλεγούμε γιατί θα βγάλουμε τη χώρα από το ευρώ. Τώρα που κατέρρευσε και αυτό το επιχείρημα, έμειναν να συγκρίνουν το ΣΥΡΙΖΑ με το ΣΥΡΙΖΑ. Απουσιάζουν από την ίδια τους την καμπάνια», σημείωσε.

Αναφερόμενος στα όσα έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στα εξής:

-Ξεκινήσαμε την υλοποίηση του 1ου πυλώνα του προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

-Στον 2ο πυλώνα αν κ δεν καταφέρναμε να προχωρήσουμε στις φοροελαφρύνσεις πήραμε σημαντικά μέτρα

-Κατάργηση του 5ευρου στα νοσοκομεία και εξασφαλίσαμε την πρόσβαση και των ανασφάλιστων στη δημόσια υγεία.

-Υλοποιήσαμε τη μεγάλη μας δέσμευση για τις 100 δόσεις, που έχουν αξιοποιήσει έως σήμερα 700.000 Ελληνες

-Αποποινικοποιήσαμε τις οφειλές προς το Δημόσιο μέχρι και του ποσού των 50.000.

-Καταργήσαμε τον αντιδημοκρατικό νόμο για την πολιτική επιστράτευση και αναδιαμορφώσαμε τα προγράμματα Voucher.

-100.000 άνεργοι είναι ήδη σε επιδοτούμενα προγράμματα και τους επόμενους δύο μήνες ο αριθμός αυτός θα ανέλθει σε 120.000 ανέργους. Ταυτόχρονα προγραμματίζουμε 150.000 νέες προσωρινές θέσεις εργασίας για το 2016, διάρκειας 8 μηνών.

-Ανοίξαμε την ΕΡΤ η οποία μεταμορφώνεται μέρα με τη μέρα σε έναν ανταγωνιστικό και αντικειμενικό φορέα ενημέρωσης.

-Δώσαμε σε διαβούλευση το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες για να συγκρουστούμε με τη διαπλοκή

-Επαναπροσλάβαμε τους αντισυνταγματικά απολυμένους.

Αποτίμηση της συμφωνίας

Αυτό που έχουμε ήδη καταφέρει, είπε αναφορικά με τη διαπραγμάτευση, «είναι να αναδείξουμε όχι μόνο το ελληνικό ζήτημα αλλά το τρόπο διαχείρισης της κρίσης». «Πρώτη φορά τίθεται σε αμφισβήτηση το δόγμα της λιτότητας», είπε.

«Η Ευρώπη ολόκληρη συγκλονίστηκε από τον σκληρό αγώνα ενός αποφασισμένου λαού», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα 4 σημεία-κέρδη της συμφωνίας, είπε:

 • Δημοσιονομικοί στόχοι: Οι χαμηλότεροι στόχοι δίνουν πόρους 20 δισ. ευρώ σε βάθος 4ετίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη
 • Η χρηματοδότηση από ESM. Το αρχικό σχέδιο έδινε 5 δισ. ευρώ για ένα 5μηνο. Τώρα μπορούν να φτάσουν τα 83 δισ. ευρώ για μια 3ετία.
 • Η νέα δανειακή σύμβαση δεν είναι πλέον στο αγγλικό δίκαιο
 • Tο «κλείσιμο» της συζήτησης περί Grexit και η «ηθική ήττα» της Γερμανίας

Τα ανοικτά θέματα-προτεραιότητα

Τα ανοικτά θέματα της συμφωνίας είναι για τον Τσίπρα:

-Το χρέος: η πρόταση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα συμπεριλαμβάνει και επιμηκύνσεις, και μειώσεις επιτοκίων και άλλες ελαφρύνσεις. Μάλιστα έθεσε και το δίλημμα, ποιος είναι ικανότερος να το διαχειριστεί: Αυτός που έθεσε το θέμα στο τραπέζι, ή αυτός που έλεγε ότι είναι διαχειρίσιμο.

-«Κόκκινα» δάνεια: θα διεκδικήσει τη δημιουργία ενός νέου φορέα που θα μπορεί να μεσολαβήσει ανάμεσα στα συμφέροντα των δανειστών, των τραπεζών και των φορολογουμένων. Ακόμη

 • θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες του νόμου Κατσέλη ώστε να διευκολυνθούν οι δανειολήπτες και οι φορολογούμενοι
 • θα εφαρμοστεί ο νόμος για τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
 • θα αλλάξει ο κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών και ο θεσμός του ενήμερου δανειολήπτη

-Νέο Ταμείο για την αξιοποίηση της περιουσίας του κράτους: «Γι' αυτό διαπραγματευτήκαμε 17 συνεχόμενες ώρες το βράδυ στις 12 Ιουλίου», όπως είπε. Βασικός σκοπός του Ταμείου είναι να αποτρέψει το «ξεπούλημα» των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού κράτους. Τα έσοδα που θα προκύψουν (προσδοκόμενα κεφάλαια κεφάλαια αξίας 50 δις ευρώ) θα χρησιμοποιηθούν κατά το ήμισυ για την αποπληρωμή του δανείου ESM, ενώ το 50% κάθε εναπομείναντος ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την απομείωση του χρέους. Το υπόλοιπα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις.

-Εργασιακές σχέσεις-εργασιακά δικαιώματα: Ένα θέμα που είναι ακόμη ανοικτό στη συμφωνία, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται ως η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εργαστεί για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς εργασίας» τόνισε ενώ υπενθύμισε ότι η ΝΔ ήταν και εξακολουθεί να είναι η πολιτική δύναμη που πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια απορρύθμισης της εργασίας.

-Ενέργεια: Στο θέμα της ενέργειας επεσήμανε ότι «αποκρούσαμε την ιδιωτικοποίηση της μικρής ΔΕΗ που ήθελαν οι δανειστές και εγχώρια συμφέροντα» ενώ επεσήμανε ότι θα παραμείνει δημόσια.

Αναφέρθηκε και για τις πιέσεις που ασκήθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπογράφουν την όποια συμφωνία. «Υπογράψτε ό,τι σας δίνουν μας έλεγαν», είπε. «Εάν η ΝΔ επιστρέψει στην εξουσία να είστε σίγουροι ότι θα επιστρέψουν τα δίχτυα της διαφθοράς και της αναξιοκρατίας», είπε.

Αναγκαία, είναι για τον κ. Τσίπρα, η οικοδόμηση μιας νέας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας των υγειών παραγωγικών δυνάμεων, όχι πολιτικών. «Πρέπει να ξεμπερδέψουμε με το παλιό», επανέλαβε ο κ. Τσίπρας.

Στόχοι

-Πρώτος στόχος η αποκατάσταση της ρευστότητας και η ανατροπή της συνθήκης της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας που σκοπίμως επιβλήθηκε στην Eλλάδα.

-Διπλασιάσαμε το ΕΣΠΑ, θα χρησιμοποιήσουμε το πακέτο Γιούνκερ 35 δισ. ευρώ και ενεργοποίηση επενδύσεων

-Στρατηγικός μας προσανατολισμός η ενίσχυση των ΜμΕ και των StartUp

-Θέλουμε να σταματήσουμε τη διαρροή των ελληνικών μυαλών στο εξωτερικό μέσω της ενίσχυσης της έρευνας, είπε ο κ. Τσίπρας

-Να προστατεύσουμε το αγροτικό εισόδημα. Καμία συμφωνία δεν μας αποτρέπει από το να υλοποιήσουμε τομές που προστατεύουν το αγροτικό εισόδημα.

2ος πυλώνας του προγράμματος: το κοινωνικό κράτος

Ο δεύτερος πυλώνας του παράλληλου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ αφορά την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους σε όλες τις πτυχές του, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι σχεδιάζεται ταμείο κοινωνικής οικονομίας, με παρεμβάσεις όπως:

 • ειδική κάρτα για δωρεάν μετακίνηση ανέργων και ειδική κάρτα για τους απόρων
 • κάρτα κοινωνικού εισοδήματος
 • σχολικά γεύματα για όλα τα παιδιά στα δημοτικά σχολεία των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.
 • Ένταξη ανέργων στην παραγωγική διαδικασία μέσω της δημιουργίας προσωρινών θέσεων εργασίας με βασικό μισθό και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα

Υγεία

Η υγεία θα αποτελέσει προμετωπίδα του σχεδίου της νέας κυβέρνησης, είπε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας. Εκεί θέλουμε να αφήσουμε τον αποτύπωμά μας την επόμενη περίοδο.

«Προχωράμε σε παροχή κάρτας υγείας για όλους τους πολίτες και στην εγκαθίδρυση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην υγεία» είπε, ενώ επσήμανε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μη μείνει ούτε μία ακριτική περιοχή χωρίς γιατρό. «Κάποιους βολεύει το "τέρας" της γραφειοκρατίας», είπε ο κ. Τσίπρας. «Πρέπει να το σκοτώσουμε».

Κράτος

Αναγκαίος για τον κ. Τσίπρας ο ριζικός οργανωτικός μετασχηματισμός και ο εκδημοκρατισμός του κράτους.

Ο πυλώνας αυτός εξειδικεύεται με παρεμβάσεις

1 .για την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης

2. για την ενίσχυση της προσπάθειας για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς

3. για την εμβάθνση της δημοκρατίας σε κάθε πτυχή της πολιτικής και κοινωνικής ζωής

Τα άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα πάρουμε για την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης περιλαμβάνουν:

· Την καθιέρωση Μητρώου Δημοσίων Υπαλλήλων και Λειτουργών με αυξημένα τυπικά προσόντα και εργασιακή εμπειρία από το οποίο θα επιλέγονται με ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες όλα τα στελέχη των Δημοσίων Οργανισμών -Επιχειρήσεων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

·Βαθιά οργανωτική αλλαγή σε όλη την πυραμίδα του δημόσιου τομέα, από την Κεντρική Διοίκηση έως τον τελευταίο εποπτευόμενο φορέα, με σύγχρονα οργανογράμματα.

· Τα νέα οργανογράμματα δημιουργούν τις συνθήκες για ένα σύστημα κινητικότητας μέσα στο δημόσιο τομέα που στηρίζεται:

α) στην εθελούσια μετακίνηση

β) στην κάλυψη των ανά κλάδο και επιστημονική ειδικότητα ελλείψεων,

γ) στην πλήρη διαφάνεια, μέσω ανοικτού, πληροφοριακού συστήματος παρακολούθησης της «εσωτερικής αγοράς εργασίας» στο δημόσιο τομέα.

·Καθιέρωση της αποτίμησης/αξιολόγησης του παραγόμενου έργου της δημόσιας διοίκησης.

·Είναι ήδη έτοιμο το ηλεκτρονικό ΚΕΠ «ΕΡΜΗΣ», που δίνει αυτοστιγμεί περίπου 20 πιστοποιητικά και σε δύο-τρεις μέρες στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του κάθε πολίτη περίπου 150 πιστοποιητικά.

·Αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης σε βασικό σύμβουλο του δημοσίου.

Μετά από δύο χρόνια αδράνειας, προκηρύχτηκε ο νέος διαγωνισμός εισαγωγής στο Κέντρο.

Ειδικά για την ψηφιακή πολιτική της δημόσιας διοίκησης

· Ιδρύουμε μία και μόνη, ενιαία Δημόσια Αρχή, στο υψηλότερο επίπεδο της Κυβέρνησης, με αντικείμενο την ψηφιακή πολιτική και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση

· Ελέγχουμε όλες τις δημόσιες συμβάσεις με ενιαίο τρόπο και ηλεκτρονικά

· Διασφαλίζουμε τη λειτουργικότητα των ψηφιακών μητρώων του δημοσίου.

·Ολοκληρώνουμε και επεκτείνουμε το άνοιγμα των δημοσίων δεδομένων

·Ενίσχυση, απλοποίηση και επεκτείνουμε τη Διαύγεια

Οι παρεμβάσεις που αφορούν την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς:

·Αυστηροποίηση των ποινών και απλοποίηση των διαδικασιών επιβολής τους. Οι ποινές πρέπει να φτάνουν σε πλήρη δήμευση εισοδημάτων που δεν δηλώθηκαν ή περιουσιακών στοιχείων που δεν δικαιολογούνται.

·Ισχυρή και στελεχωμένη φορολογική διοίκηση με τεχνικά μέσα και επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Σε αυτό το μέτωπο έχουμε δώσει ήδη δείγματα γραφής με την διασταύρωση στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών και δηλώσεων εισοδήματος, την απόκτηση λογισμικού ώστε να εντοπίζονται οι απάτες ΦΠΑ, την εκπόνηση σχεδίου νόμου και επιχειρησιακής στρατηγικής για το λαθρεμπόριο καυσίμων, καπνικών προϊόντων και οινοπνευματωδών.

· προχωράμε σε Διεθνείς συνεργασίες, τόσο για την μεταφορά τεχνογνωσίας και την υιοθέτηση καλών πρακτικών όσο και για την παροχή πληροφοριών για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό.

Η κυβέρνησή μας σκοπεύει να καταθέσει αίτημα στις χώρες του εξωτερικού προκειμένου να γνωστοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν από Έλληνες κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Επιπρόσθετα, προχωράμε σε εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων καταθέσεων και άλλων χρηματοοικονομικών στοιχείων ώστε να επιβληθούν οι προβλεπόμενοι φόροι.

Όσον αφορά την πάταξη της διαφθοράς, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να προχωρήσει:

· Στη χάραξη τομεακής στρατηγικής κατά της διαφθοράς στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης και ιδίως στους τομείς υψηλού κινδύνου (υγεία, άμυνα, δημόσιες συμβάσεις - προμήθειες, ΟΤΑ, δημόσια έργα κλπ).

· Στην πλήρη αναμόρφωση του συστήματος και των διαδικασιών των Δημοσίων Συμβάσεων, με διαφανείς όρους στα Δημόσια Έργα.

· Στη θέσπιση νέου νομικού πλαισίου για το πολιτικό χρήμα και για το πόθεν έσχες των κρατικών λειτουργών.

ΝΔ: Ζητά δεύτερη ευκαιρία να ολοκληρώσει την καταστροφή

Τώρα ζητά μια μια δεύτερη ευκαιρία για να ολοκληρώσει την καταστροφή, σχολίασε η ΝΔ με αφορμή την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

«Ο κ. Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη απόψε επανέλαβε το "Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης" σαν να μην πέρασε ένας χρόνος...

Ο ελληνικός λαός του έδωσε πριν από οκτώ μήνες την ευκαιρία και αυτός οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή. Και τώρα ζητά μια δεύτερη ευκαιρία για να την ολοκληρώσει», αναφέρει συγκεκριμένα σχετική ανακοίνωση της ΝΔ.