Αβραμόπουλος: Η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση και την Ασφάλεια

Αβραμόπουλος: Η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση και την Ασφάλεια

Έμφαση στις δράσεις της Κομισιόν για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων έδωσε σήμερα Πέμπτη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο κ. Αβραμόπουλος έσπευσε να διευκρινίσει, με αφορμή τις τοποθετήσεις ορισμένων ευρωβουλευτών πως η Συμφωνία Σέγκεν (Schengen), είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ε.Ε.

«Δεν αποτελεί πρόβλημα. Αντιθέτως, αποτελεί μέρος της λύσης. Με την πλήρη εφαρμογή των κανόνων Schengen, μπορούμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην διαχείριση των συνόρων μας» υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Ο Επίτροπος, ανέπτυξε στη συνέχεια τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, λέγοντας πως «υπάρχει ένα ολοκληρωμένο νομικό και πολιτικό πλαίσιο που καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία και την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Εξάλειψη της Εμπορίας Ανθρώπων, για την περίοδο 2012-2016. Η Οδηγία αυτή είναι βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα, με ιδιαίτερη ευαισθησία στα παιδιά. Εικοσιπέντε κράτη μέλη έχουν ενημερώσει επίσημα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι έχουν εφαρμόσει πλήρως την Οδηγία σε εθνικό επίπεδο».

Επιπλέον σημείωσε πως η πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση και της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για την Ασφάλεια και οι υπηρεσίες της Κομισιόν αναλύουν τις πληροφορίες που παρέχονται από όλα τα κράτη μέλη και δεν θα διστάσουν να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας.

Συμπλήρωσε δε ότι όπως ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση και από την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια, η Επιτροπή, θα υιοθετήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το ζήτημα αυτό από το 2016.

«Κατά τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εμπορία ανθρώπων απαγορεύεται ρητά και επομένως, η αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού ισοδυναμεί με προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή, αποτελεί μια σοβαρή μορφή οργανωμένου εγκλήματος, όπως ορίζεται σαφώς και στη Συνθήκη της ΕΕ» είπε.

Ο Έλληνας Επίτροπος υπογράμμισε πως αυτό το απεχθές έγκλημα δεν θα υπήρχε χωρίς τα τεράστια κέρδη των εμπόρων και της ζήτησης που ευνοεί όλες τις μορφές εκμετάλλευσης. Αν θέλουμε, συνέχισε, να αποτρέψουμε αυτή την κατάσταση και να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που πέφτουν θύματα των εμπόρων, πρέπει να ακολουθήσουμε την ροή χρημάτων τόσο στις νόμιμες όσο και στις παράνομες δραστηριότητες.

Δημοφιλή