Το ξύπνημα ενός ιού 30.000 ετών ο οποίος βρίσκεται σε «λήθαργο» από την εποχή των παγετώνων

Επιστήμονες ετοιμάζονται να «ξυπνήσουν» ιό 30.000 ετών από την εποχή των παγετώνων
Colorized transmission electron micrograph showing H1N1 influenza virus particles. Credit: NIAID
Colorized transmission electron micrograph showing H1N1 influenza virus particles. Credit: NIAID
NIAID/Flickr

Σε ένα εγχείρημα το οποίο ομολογουμένως δεν το έχουμε ξανακούσει να συμβαίνει ετοιμάζονται να προχωρήσουν γάλλοι επιστήμονες. Τι είναι αυτό; Το να «ξυπνήσουν» ένα ιό πάνω από 30.000 ετών ο οποίος βρίσκεται σε «λήθαργο» από την εποχή των παγετώνων.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η Independent, μία ομάδα του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου για Επιστημονική Έρευνα ανακάλυψε τον προϊστορικό ιό «Mollivirus sibericum»,

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι με το να μελετήσουν τον συγκεκριμένο ιό για τον οποίο δεν ξέρουν ακόμη εάν είναι βλαβερός για την ανθρωπότητα, θα μπορέσουν να προετοιμάσουν την ανθρωπότητα για τυχόν εξάπλωση αρχαίων ιών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Το «Mollivirus sibericum» χαρακτηρίζεται ως «γιγάντιος ιός», εξαιτίας του γεγονότος ότι μπορεί να είναι ορατός με ένα όχι και τόσο δυνατό μικροσκόπιο.

Η ίδια ομάδα επιστημόνων έχει ανακαλύψει ένα ακόμη ιό 30.000 ετών, ο οποίος ονομάζεται «Pithovirus sibericum».

Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν την μελέτη τους στους ιούς, στα πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών. Όπως αναφέρουν στην περίληψή τους και οι δύο ιοί διατηρούν την μολυσματικότητά τους σε προϊστορικά στρώματα και θα πρέπει να ερευνηθούν στο πλαίσιο της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Δημοφιλή