ΔΙΕΘΝΕΣ
11/09/2015 06:02 EEST | Updated 11/09/2015 09:53 EEST

Η δολοφονία με τη σφραγίδα του IRA που πυροδοτεί μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές κρίσεις στη Βόρεια Ιρλανδία

ASSOCIATED PRESS
Northern Ireland First Minister Peter Robinson speaks to the media during a press conference in East Belfast, Northern Ireland, Thursday, July 10, 2014. The press conference was attended by members of the orange order and unionist and loyalist political parties where they called on the Northern Ireland secretary to set up a legal inquiry into marching issues in north Belfast and announced details of their planned protests for July 12th. (AP Photo/Peter Morrison)

Στη δίνη μιας από τις χειρότερες πολιτικές κρίσεις εδώ και μια δεκαετία, βρίσκεται η Βόρεια Ιρλανδία με τον πρωθυπουργό, Πίτερ Ρόμπινσον να υποβάλλει παραίτηση και μια δολοφονία που έχει τη σφραγίδα του θρυλικού Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (ΙRA) να σέρνει το χορό των εξελίξεων.

Συγκεκριμένα, τη νέα κρίση πυροδότησε η δολοφονία στα μέσα Αυγούστου, πρώην στελέχους του IRA- του Κέβιν ΜακΓκουίγκαν- κατά τρόπο που παραπέμπει στις «τιμωρητικές» δολοφονίες στις οποίες είχε επιδοθεί στο παρελθόν η χαρακτηρισμένη ως τρομοκρατική οργάνωση. Σύμφωνα με την αστυνομία, ένα τμήμα της οργάνωσης που είχε ανακοινώσει το 2005 ότι καταθέτει οριστικά τα όπλα, λειτουργεί ακόμη μολονότι οι δραστηριότητές της συνδέονται πλέον με το οργανωμένο έγκλημα και όχι με την τρομοκρατία. Κατά τον παραιτηθέντα όμως πρωθυπουργό, ο κυβερνητικός εταίρος του όμως, το κόμμα Σιν Φέιν – που αποτελούσε το πολτικό σκέλος του IRA- φέρεται «ανέντιμα» παριστάνοντας ότι ο IRA δεν υπάρχει πια.

Σημειώνεται πως την Τετάρτη συνελήφθησαν τρεις άνδρες, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Σιν Φέιν στη Βόρεια Ιρλανδία, Μπόμπι Στόρεϊ, στο πλαίσιο των ερευνών για τη δολοφονία του ΜακΓκουίγκαν. Ο Στόρεϊ αφέθηκε ελεύθερος το απόγευμα της Πέμπτης χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες και χωρίς να του επιβληθούν περιοριστικοί όροι.

Στο μεταξύ τις παραιτήσεις τους, υπέβαλαν πέραν του πρωθυπουργού και οι υπουργοί του φιλοβρετανικού Δημοκρατικού Κόμματος (DUP) και μεγαλύτερου στη συγκεκριμένη επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου, με εξαίρεση την υπουργό Οικονομικών Αρλίν Φόστερ, η οποία θα παραμείνει στη θέση της και θα αναλάβει επίσης καθήκοντα «προσωρινής πρωθυπουργού» ώστε να διασφαλίσει ότι τα άλλα κόμματα δεν θα μπορούν να λάβουν αποφάσεις «οικονομικές ή άλλες» που θα μπορούσαν «να βλάψουν τη Βόρεια Ιρλανδία».

Οι παραιτήσεις ήρθαν λίγες ώρες αφού απορρίφθηκε από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το αίτημα διακοπής των συνεδριάσεων εξαιτίας της έντασης με τον κυβερνητικό εταίρο , το κόμμα Σιν Φέιν που αποτελούσε το πολιτικό σκέλος του IRA ενώ ο πρωθυπουργός το κατηγόρησε πως γνωρίζει πολύ καλά πως ο IRA συνεχίζει να δρα.

Με πληροφορίες από: Financial Times, Reuters