ΔΙΕΘΝΕΣ
11/09/2015 12:18 EEST | Updated 11/09/2015 12:43 EEST

Γνωρίζατε ότι ο εφευρέτης του στυλό διαρκείας ήταν ένας Ούγγρος σουρεαλιστής ζωγράφος και υπνωτιστής;

wikipedia commons

Σε έναν σουρεαλιστή ζωγράφο, υπνωτιστή και οδηγό αγωνιστικών αυτοκινήτων οφείλεται η εφεύρεση του στυλό διαρκείας.

Ο λόγος για τον Ούγγρο δημοσιογράφο Laszlo Biro ο οποίος βλέποντας σε ένα τυπογραφείο πόσο γρήγορα στέγνωνε το μελάνι μιας πένας, του ήρθε η ιδέα να σχεδιάσει το στυλό αντικαθιστώντας τη μύτη της πένας με ένα μικρό ρουλεμάν.

Ο Biro αφού τελειοποίησε την εφεύρεσή του κατέθεσε ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις 15 Ιουνίου 1938. Με τη βοήθεια του αδελφού του που ήταν χημικός, ανέπτυξε ένα νέο ρύγχος στην άκρη της πένας, το οποίο αποτελείται από μία μπίλια που περιστρέφεται ελεύθερα και λαμβάνει μελάνι από μια κάψουλα, προσαρμοσμένη στην πένα.

lászló bíró

Το 1940 μετανάστευσε στην Αργεντινή μαζί με την οικογένειά του και τον αδελφό του λόγω της εβραϊκής καταγωγής του καθώς η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ήταν φιλοναζιστική.

Το 1943 τα δύο αδέλφια συνεταιρίστηκαν για την εμπορική αξιοποίηση της εφεύρεσης, την οποία κατοχύρωσαν και στις ΗΠΑ την ίδια χρονιά. Ένας από τους πρώτους πελάτες τους ήταν η Βρετανική Πολεμική Αεροπορική (RAF), που προμήθευσε τους πιλότους της με περισσότερα από 30.000 στυλό του Biro, επειδή μπορούσαν να τους χρησιμοποιήσουν σε μεγάλο υψόμετρο.