ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12/09/2015 13:13 EEST | Updated 12/09/2015 14:56 EEST

Ντάισελμπλουμ: Επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου μόνο μέσα στο πλαίσιο της αξιολόγησης

ASSOCIATED PRESS
Dutch Finance Minister and chair of the eurogroup Jeroen Dijsselbloem, walks past the media after a meeting of eurozone finance ministers at the EU LEX building in Brussels on Tuesday, July 7, 2015. Greek Prime Minister Alexis Tsipras was heading Tuesday to Brussels for an emergency meeting of eurozone leaders, where he will try to use a resounding referendum victory to eke out concessions from European creditors over a bailout for the crisis-ridden country. (AP Photo/Michel Euler)

Δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, παρά μόνο μέσα στο πλαίσιο της αξιολόγησης, διευκρίνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ από το Λουξεμβούργο μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. Για επιβεβαίωση του θετικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ο οποίος έθεσε το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.

Νωρίτερα ο κ. Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τόνισε πως «η δουλειά στην Ελλάδα πρέπει να συνεχιστεί» και υπογράμμισε πως είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι νομοθετικές προετοιμασίες στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή η πολιτική κατάσταση στη χώρα παραμένει ασαφής. 

 

Ο πρόεδρος του Eurogroup επισήμανε ότι «η δουλειά» πρέπει να συνεχιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο, τόσο από την πλευρά της Ελλάδας όσο και από την πλευρά των θεσμών. Όπως είπε, οι θεσμοί θα πρέπει να προετοιμάσουν την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος και να προσδιορίσουν τα προαπαιτούμενα για τους επόμενους μήνες.

Ερωτηθείς σχετικά με το τι περιμένει μετά τις επικείμενες ελληνικές εκλογές, σημείωσε πως αν και η κατάσταση αυτήν τη στιγμή δεν είναι «πολιτικά ξεκάθαρη», υπάρχει μια ευρεία πλειοψηφία στα υποψήφια κόμματα, που υποστηρίζει την συμφωνία και δήλωσε «αισιόδοξος για οποιοδήποτε αποτέλεσμα προκύψει από τις εκλογές».

«Το Eurogroup ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα και είναι πεπεισμένο πως η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές θα εργαστεί εποικοδομητικά με τους Ευρωπαίους εταίρους της και τους θεσμούς για την εφαρμογή του προγράμματος που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο» αναφέρεται στην γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε του Eurogroup μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Επιπλέον, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι αυτήν τη στιγμή σε «καλή τροχιά» όσον αφορά το νέο πρόγραμμα από τον ESM, ενώ ενημέρωσε πως η επόμενη δόση για την Ελλάδα, ύψους 3 δισ. ευρώ μπορεί να εκταμιευτεί μέσα στον Νοέμβριο, «εφόσον και όταν νομοθετηθούν τα προαπαιτούμενα».

Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τον Μπενουά Κερέ, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου της κατάστασης των ελληνικών τραπεζών.

Τα 10 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες μπορούν να διατεθούν «πολύ γρήγορα» μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής, δήλωσε από την πλευρά του ο Κ. Ρέγκλινγκ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το ποσό –σε αντίθεση με τα υπόλοιπα 15 δισ. που προβλέπονται από τη συμφωνία του Ιουλίου- βρίσκονται ήδη σε λογαριασμό του ESM γι’ αυτό τον σκοπό.

Τέλος, αναφορικά με τους κεφαλαιακούς ελέγχους, ο Μπενουά Κερε δήλωσε πως είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης πότε θα αρθούν. Όπως εξήγησε, πρακτικά αυτό θα γίνει μόλις επιστρέψει η εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες, στόχος στον οποίο θα συμβάλει και η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε πως η «εργασία δεν έχει διακοπεί» και πως η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Ελλάδας συνεχίζει να εργάζεται «εποικοδομητικά» με τους θεσμούς για την προετοιμασία των προαπαιτουμένων δράσεων. Όπως συμπλήρωσε, προτεραιότητες για την πρώτη αξιολόγηση αποτελούν: η σύνταξη προϋπολογισμού για το 2016, η διασφάλιση της ανεξαρτησίας των φορολογικών Αρχών και μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα. Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι είναι «απαραίτητη» η εμπλοκή του «τόσο για την Ελλάδα όσο και για τα κράτη- μέλη», ενώ ο Μπενουά Κερέ, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, συμπλήρωσε πως συμμετέχει ήδη στις συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές.

Στο άτυπο Eurogroup την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος παρουσίασε στους ομολόγους του τις προπαρασκευαστικές ενέργειες και το νομοθετικό έργο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείο Οικονομικών στο άτυπο Eurogroup του Λουξεμβούργου επιβεβαιώθηκε το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα μετά τη συμφωνία του Αυγούστου.

«Ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση τηρεί κανονικά το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας στο πλαίσιο των υπηρεσιακών αρμοδιοτήτων της  και έθεσε εκ νέου την ανάγκη προετοιμασίας της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, που αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση» τονίζεται στην ανακοίνωση.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)