ΔΙΕΘΝΕΣ
12/09/2015 04:38 EEST | Updated 12/09/2015 10:42 EEST

Η Βαρκελώνη διαδήλωσε υπέρ της ανεξαρτησίας

Laia Solanellas via Getty Images
[UNVERIFIED CONTENT] A kid involved in the manifestation of National Day of Catalunya. Una niña se manifiesta durante la diada de Cataluña. Una nena es manifesta a Barcelona durant la Diada de Catalunya, 11 de setembre.

Σχεδόν 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα σε μια μαζική διαδήλωση υπέρ της ανεξαρτησίας με αφορμή την εθνική εορτή της Καταλονίας, τη Ντιάδα, στη Βαρκελώνη, σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία.

Γύρω στις 17:30 τοπική ώρα (18:30 ώρα Ελλάδας), 15 λεπτά μετά την έναρξη της μεγαλειώδους συγκέντρωσης, όπου το πλήθος κατέλαβε μια κεντρική οδική αρτηρία της πόλης, η τοπική αστυνομία καταμέτρησε 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους, έναν αριθμό που δε μπορεί ωστόσο να επιβεβαιώσει η νομαρχία, που αντιπροσωπεύει την κεντρική κυβέρνηση της χώρας.

«Α-νε-ξα-ρτη-σία!» φώναζαν ρυθμικά χιλιάδες άνθρωποι.

Το 2014, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης για την ίδια επέτειο, η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη είχαν προβεί σε αντικρουόμενες εκτιμήσεις σχετικά με τον αριθμό των συμμετεχόντων. Η νομαρχία που αντιπροσωπεύει την ισπανική κυβέρνηση είχε κάνει λόγο για ένα πλήθος μεταξύ 470.000 και 520.000 ανθρώπων, ενώ η δημοτική αρχή της πόλης στο βορειοανατολικό τμήμα της Ισπανίας, όπου επικρατούν οι εθνικιστές, ανέβασε τον αριθμό των συμμετεχόντων σε 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι Καταλανοί εορτάζουν σήμερα την εθνική εορτή της Καταλονίας, τη «Ντιάδα» και ενώ απομένουν δύο εβδομάδες πριν από μια εκλογική αναμέτρηση με επίκεντρο το θέμα της απόσχισης.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας δύο εβδομάδες πριν από τις κάλπες –στην πραγματικότητα πρόκειται για περιφερειακές εκλογές που έχουν μετατραπεί σε δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της ανεξαρτησίας– οι δύο παρατάξεις υπέρ της ανεξαρτησίας, Junts pel si (Μαζί για το Ναι) και Cup (άκρα αριστερά), συγκεντρώνουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο της Καταλονίας (68 από τις 74), ένα αποτέλεσμα το οποίο κρίνει επαρκές ο πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας προκειμένου να ξεκινήσει τη διαδικασία που αναμένεται να οδηγήσει την περιοχή προς την ανεξαρτησία το 2017 ή αργότερα.

(ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ)