ΚΟΙΝΩΝΙΑ
13/09/2015 07:48 EEST

Η Βασιλική Θάνου απαντά στις αιχμές εναντίον της Ελλάδας για το προσφυγικό ζήτημα

ASSOCIATED PRESS
Vassiliki Thanou, 65, stands during a swearing in ceremony at the Presidential Palace in Athens, Thursday, Aug. 27, 2015, to become Greece's first female prime minister. Greece came one step closer on Thursday to early elections with President Prokopis Pavlopoulos appointing the head of the country's Supreme Court as caretaker prime minister to lead the country to next month's polls.(AP Photo/Petros Giannakouris)

Απάντηση στις φωνές που προέρχονται από την Ευρώπη και ρίχνουν αιχμές εναντίον της Ελλάδος στο ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού, έστειλε η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου. Tαυτόχρονα ανακοίνωσε ότι από τις 15/9 θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης είσπραξης των πρώτης δόσης των 33 εκατ. από κοινοτικά κονδύλια καθώς και τη δημιουργία δύο ακόμη χώρων φιλοξενίας.

«Σε όσους διατυπώνουν πρόχειρη κριτική γειτνιάζοντας με κράτη – εταίρους να αναλογιστούν το μέγεθος της ευθύνης σε 16.000 χλμ. ακτογραμμής κατά πόσο η Ευρώπη του μέλλοντος μπορεί να ανοικοδομηθεί υψώνοντας τείχη» ήταν το αυστηρό μήνυμα της κ. Θάνου, μετά και την κριτική στην Ελλάδα που έχει ασκήσει ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Τόνισε επίσης πως όλα τα κράτη «οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι πρέπει να καταβάλουμε προσπάθεια ώστε να σταματήσουν τα αίτια του προσφυγικού και όσο είναι σε εξέλιξη να το διαχειριστούμε όλοι μαζί».

Κατέστησε επίσης σαφές ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνη.

Στόχος της επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Μυτιλήνη ήταν η διαπίστωση της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί μετά τα πρόσφατα μέτρα.

Στα επόμενα άμεσα βήματα η κ. Θάνου ανακοίνωσε την ολοκλήρωση στις 15/9 της διαδικασίας συγκρότησης της Διαχειριστικής Αρχής που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση προκειμένου «να καταστεί δυνατή η άμεση είσπραξη της πρώτης δόσης 33 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε.».

Επίσης, αναμένεται η δημιουργία νέων κέντρων φιλοξενίας σε περιοχή της Αττικής και ένα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Sponsored Box