ΔΙΕΘΝΕΣ
13/09/2015 14:30 EEST | Updated 13/09/2015 14:30 EEST

Μοζαμβίκη: Αστυνομικοί εξαπέλυσαν πυρ κατά του ηγέτη της αντιπολίτευσης

MARCO LONGARI via Getty Images
MAPUTO, MOZAMBIQUE: Mozambique Resistance Movement (RENAMO) candidate Afonso Dhlakama talks to the press 29 November 2004 after his meeting with former US President Jimmy Carter in Maputo, Mozambique. AFP PHOTO/MARCO LONGARI (Photo credit should read MARCO LONGARI/AFP/Getty Images)

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Μοζαμβίκης, Αφόνσου Ντλακάμα, γλίτωσε χωρίς να πάθει το παραμικρό από τα πυρά που έπληξαν την αυτοκινητοπομπή του το βράδυ του Σαββάτου και χαρακτηρίζονται «ατύχημα» από την αστυνομία μολονότι το κόμμα του, το Renamo, καταγγέλλει μια στοχευμένη επίθεση.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στόχος των πυρών ήταν ένας άλλος οδηγός που αρνήθηκε να σταματήσει για οδικό έλεγχο. Κατά λάθος όμως οι σφαίρες βρήκαν τρία οχήματα της αυτοκινητοπομπής του Ντλακάμα.

«Η αστυνομία διέταξε έναν οδηγό (σ.σ. που δεν μετείχε στην αυτοκινητοπομπή του Ντλακάμα) να σταματήσει για έλεγχο ρουτίνας. Όμως το όχημα δεν σταμάτησε και οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ. Τυχαία, η αυτοκινητοπομπή του Renamo περνούσε από εκεί και δέχτηκε τα πυρά» δήλωσε ο αστυνομικός επιθεωρητής της επαρχίας Μανίκα, Μανουέλ Λοουρένσο.

Ο Ντλακάμα απορρίπτει αυτήν την εξήγηση και υποστηρίζει ότι μπήκε σκοπίμως στο στόχαστρο.

«Αυτή η επίθεση ήταν σχεδιασμένη» είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Πίσω από την επίθεση κρύβεται το Frelimo», το κυβερνών κόμμα, πρόσθεσε.

Ένας δημοσιογράφος, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας του επεισοδίου, είπε ότι από τις σφαίρες των αστυνομικών τραυματίστηκαν τρία άτομα.

Το Renamo, το κίνημα των ανταρτών στον μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο της Μοζαμβίκης (1976-1992) είχε συμμαχήσει την εποχή εκείνη με τη Νότια Αφρική του απαρτχάιντ και αγωνιζόταν εναντίον του μαρξιστικού, κυβερνώντος Frelimo. Το 2013 και το 2014 οι υποστηρικτές του δεν δίστασαν να ξαναπάρουν τα όπλα και να ξεκινήσουν επιχειρήσεις ανταρτοπολέμου που παρέλυσαν το κεντρικό τμήμα της χώρας. Στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, πέρσι τον Οκτώβριο, το κόμμα συγκέντρωσε πάνω από το ένα τρίτο των ψήφων και απείλησε την ηγεμονία του Frelimo που κυβερνά τη χώρα από το 1975.

Μολονότι το Renamo δεν αναγνωρίζει την ήττα του στις εκλογές αυτές, συμμετέχει κανονικά στις εργασίες του κοινοβουλίου.