ΔΙΕΘΝΕΣ
13/09/2015 17:56 EEST | Updated 13/09/2015 19:10 EEST

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Ολάντ για το θέμα των προσφύγων

eurokinissi

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ επικοινώνησαν σήμερα για να συζητήσουν το θέμα των προσφύγων, ενόψει της έκτακτης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, που είναι αφιερωμένη στη μεταναστευτική κρίση και θα διεξαχθεί τη Δευτέρα.

Οι δύο ηγέτες "ανέλυσαν την κατάσταση", ανέφεραν πηγές από το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου.

Η υπουργική σύνοδος έχει ως στόχο να βρεθεί μια λύση για την πρωτοφανή κρίση που πλήττει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Νωρίτερα σήμερα, με την πόλη του Μονάχου να έχει κατακλυστεί από χιλιάδες πρόσφυγες, η Γερμανία αποφάσισε να επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία.

Η Ύπατη Αρμοστεία προειδοποιεί

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποφύγει να κατακερματιστεί σε ένα συνονθύλευμα χωρών με διαφορετικούς κανόνες για τα σύνορά της η καθεμία, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα να βρεθούν χιλιάδες πρόσφυγες σε «νομικό κενό», προειδοποίησε με ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Η Ύπατη Αρμοστεία τόνισε με ανακοίνωση που εξέδωσε από τη Γενεύη ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν στην αυριανή σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των χωρών-μελών της ΕΕ θα είναι «ακόμη κρισιμότερες».

Νωρίτερα, η Γερμανία επανέφερε τους μεθοριακούς ελέγχους στα σύνορα με την Αυστρία ενώ και η Τσεχία ανακοίνωσε ότι ενισχύει τα μέτρα που λαμβάνει στα δικά της σύνορα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Έκκληση της Γαλλίας για τήρηση της συνθήκης Σέγκεν

Στο μεταξύ η Γαλλία απηύθυνε έκκληση σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να «τηρούν σχολαστικά» τους κανόνες της συνθήκης Σένγκεν, ανακοίνωσε απόψε το υπουργείο Εσωτερικών, μετά από την επικοινωνία που είχε ο Γάλλος υπουργός Μπερνάρ Καζνέβ με τον Γερμανό ομόλογό του Τόμας ντε Μεζιέρ.

«Οι κανόνες αυτοί προβλέπουν κυρίως την καταγραφή των μεταναστών που περνούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις χώρες της πρώτης εισόδου τους» και επειδή δεν τηρήθηκε αυτό "η Γερμανία αποφάσισε να εφαρμόσει προσωρινά ελέγχους στα σύνορά της, χωρίς να προχωρήσει στο κλείσιμό τους" ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Καζνέβ.

Η συνομιλία μεταξύ των δύο υπουργών «επέτρεψε να ενδυναμωθεί η κοινή γαλλογερμανική θέση» ενόψει της αυριανής συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ στις Βρυξέλλες, συνεχίζει ο Καζνέβ.

Οι υπουργοί Γαλλίας και Γερμανίας «προετοίμασαν μια κοινή ανακοίνωση που προορίζεται για τους ομολόγους τους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπενθυμίζει» τις αρχές τις οποίες υπερασπίζονται ενώ «θα μιλήσουν μαζί στη σύνοδο» της Δευτέρας, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Sponsored Box