ΚΟΙΝΩΝΙΑ
13/09/2015 05:38 EEST

Τα διαφημιστικά σποτ των αδίστακτων δουλεμπόρων που καλούν τους πρόσφυγες να ταξιδέψουν για Ελλάδα

sooc

Συγκλονιστικά ντοκουμέντα για την δράση των αδίστακτων δουλεμπόρων φέρνει στο φως της δημοσιότητας το «Έθνος της Κυριακής».

Σύμφωνα με αυτά, οι αδίστακτοι διακινητές δεν διστάζουν να διαφημίζουν με βίντεο τις υπηρεσίες τους χρησιμοποιώντας ως πρωταγωνιστές τους πρόσφυγες, τα οποία ανεβάζουν στο facebook και λειτουργούν σαν διαφημιστικά σποτ.

«Εκδρομές από Τουρκίας, (Ισμίρ, Μποντρούμ, Ντίντεμ) προς Ελλάδα. Αναχωρήσεις καθημερινά (...) Κλιματιζόμενο σκάφος, ιστιοπλοϊκό με τηλεόραση και πέντε υπνοδωμάτια. Για περισσότερες πληροφορίες στο Viber. Επικοινωνία με 0090...», είναι μόνο μία από τις αναρτήσεις τω δουλεμπόρων οι οποίες ανεβαίνουν κατά ριπάς στο facebook.

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», η κατάσταση μάλιστα έχει ξεφύγει πλέον από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ και την κατάσταση έχουν αναλάβει πια στο Ίντερνετ. Μεικτά κλιμάκια της Αστυνομίας και του Λιμενικού, αποτελούμενα από ειδικούς «χάκερ» και αναλυτές, γνώστες της κατάστασης στη Μέση Ανατολή σκανάρουν καθημερινά το facebook προκειμένου να εμποδίσουν τα επίμαχα προφίλ και να συλλέξουν πληροφορίες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο ανταγωνισμός έχει αγριέψει, Οι διακινητές γυρίζουν τα βίντεο με τα κινητά τους τηλέφωνα τα οποία ανεβάζουν στο facebook, με σκοπό να προσελκύσουν πελάτες.

Στα βίντεο τα οποία είναι τραβηγμένα εν πλω εμφανίζονται δεκάδες πρόσφυγες που φορούν τα χαρακτηριστικά πορτοκαλί σωσίβια και ερωτώνται από τον καμεραμάν διακινητή ποιος τους έκλεισε τη θέση στο σκάφος αλλά και ποιος τους μεταφέρει. Οι ταλαιπωρημένες γυναίκες που κρατούν σφιχτά στην αγκαλιά τα μωρά τους αναγκάζονται να πουν το όνομα του διακινητή που τους «ευεργέτησε» και εκείνη την ώρα είναι μπροστά τους με την κάμερα του κινητού.

«Ποιος σε έφερε; Με ποιον συνεννοηθήκανε» ακούγεται στο βίντεο να ρωτάει ο διακινητής τους πρόσφυγες. «Ομάρ Αμπού Ντανιάλ και Αμπού Σάαντ» είναι οι απαντήσεις που λαμβάνουν από τους πρόσφυγες που συμμετέχουν στα διαφημιστικά σποτάκια ντροπή.

Το κάλεσμα

Σε κάποιο μάλιστα από τα βίντεο τα οποία έχουν αναρτηθεί στο facebook, ένας διακινητής απευθύνει ανοικτά κάλεσμα σε όσους πρόσφυγες θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα.

«Μην ξεχνιόμαστε επτά μέτρα κύμα και το σκάφος κοστίζει 2.500 δολάρια ως την Ελλάδα. Θέλω να κάνουμε ένα γκρουπ όπως κάνανε οι Σύροι, να συναντηθούμε στην Τουρκία όχι λιγότερα από 500 άτομα. Θα έχουμε και δημοσιογράφους μαζί μας και οικογένειες και θα περάσουμε. Η συνάντησή μας θα είναι Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου του 2015. Θα είμαστε έτοιμοι και θα έχουμε μαζί μας (θα φέρετε ) φακούς και θα υπολογίζετε ότι είναι 9-10 ώρες περπάτημα από Ανδριανούπολη προς την πρώτη ελληνική πόλη. Και τότε θα πάρουμε λεωφορείο ή τρένο να πάρουμε χαρτιά. Μετά προς τη Μακεδονία (FYROM) και τώρα είμαστε 50 άτομα και θέλουμε να πάρουμε μαζί μας άλλες οικογένειες για να μην μείνουμε κολλημένοι στην Τουρκία».

Σε άλλο βίντεο το ταξίδι προς την Ελλάδα διαφημίζεται σαν τουριστική κρουαζιέρα.

Βίντεο που αναρτήθηκε στις 25 Αυγούστου ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η εκδρομή του ιστιοπλοϊκού από Μπόντρουμ προς Κάλυμνο. Δόξα τω Θεώ φτάνουμε σιγά σιγά. Όλα καλά. Σκάφος γεμάτο πρόσφυγες», αναφέρεται.

Sponsored Box