ΔΙΕΘΝΕΣ
14/09/2015 09:59 EEST | Updated 14/09/2015 09:59 EEST

Μια Οργάνωση βρήκε ένα πρωτοπόρο τρόπο για να απαλλάξει τις θάλασσες από τα σκουπίδια

Brian van der Brug via Getty Images
SANTA BARBARA, CALIFORNIA - MAY 20: Oil booms are deployed on the ocean as cleanup and containment effort continues on the beach in Santa Barbara, Calif., on May 20, 2015. (Brian van der Brug / Los Angeles Times via Getty Images)

Η Φύση δεν είναι καταδικασμένη εάν δράσουμε γρήγορα.

Αυτό είναι η βασική σκέψη που δίνει ώθηση στο «The Ocean Cleanup», μια οργάνωση που έχει στόχο να καθαρίσει τον Ειρηνικό ωκεανό από πλαστικά σκουπίδια την επόμενη δεκαετία.

«Η ιστορία είχε πάντα ως εξής: Δεν μπορούμε να το καθαρίσουμε, επομένως το μόνο που μπορούμε να κάνουμε ή να χειροτερέψουμε την κατάσταση», δήλωσε στην Huffington Post ο Boyan Slat, ιδρυτής του «The Ocean Cleanup».

«Κατά την γνώμη μου αυτό είναι λυπηρό», πρόσθεσε.

Είναι όντως λυπηρό. Φανταστείτε τη γη σαν ένα σωρό σκουπιδιών που βράζει, με όλους να κλείνουν τα ρουθούνια τους λόγω της μυρωδιάς. Πολλοί ίσως κάνουν ό,τι μπορούν για να μην γίνει ο σωρός μεγαλύτερος, όμως πόσοι θα προσπαθήσουν να τον κάνουν μικρότερο;

Ο Slat πιστεύει πως η ομάδα του μπορεί.

Η «Ocean Cleanup», η οποία χορηγείται κατά ένα μεγάλο μέρος από επιχειρηματίες όπως ο Marc Benioff της Salesforce, πρόσφατα συνέλεξε πληροφορίες για τα πλαστικά σκουπίδια στον βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό για την «Μεγάλη Αποστολή». Τριάντα πλοία χρησιμοποίησαν εφαρμογή για κινητά και άλλα εργαλεία για να εποπτεύσουν τα πλαστικά αντικείμενα που παρατήρησαν στο νερό. Ο Slat χρειάζεται τις πληροφορίες για να πραγματοποιήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο: την δημιουργία ενός μεγάλου φράγματος που θα συγκεντρώνει τα σκουπίδια, ώστε να περισυλλέγονται ευκολότερα.

«Είναι η πρώτη φορά που κάποιος υπολόγισε την μεγάλη καταστροφή – πράγματα όπως κιβώτια, μπουκάλια, σημαδούρες και δίχτυα», δήλωσε ο Slat στην Huffington Post, συμπληρώνοντας πως τα μεγάλα σκουπίδια είναι πολύ περισσότερα από τα μικρά.

Τα καλά νέα: Ενώ ο αριθμός των πλαστικών σκουπιδιών σοκάρει, το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί. Το 2020, η «The Ocean Cleanup» ετοιμάζει την τοποθέτηση ενός οικοδομήματος που θα εκτείνεται για 62 μίλια από την Χαβάη στην Καλιφόρνια και θα συγκεντρώνει τα σκουπίδια σε συγκεκριμένο σημείο.

Παρόλο που είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, η ιδέα φαίνεται εύκολη σε θεωρητικό επίπεδο: Το τείχος θα χρησιμοποιεί τα ρεύματα για να συγκεντρώσει γύρω του τα σκουπίδια. Στην συνέχεια, πλοία θα μεταφέρουν τα σκουπίδια σε χώρους ανακύκλωσης. Η Οργάνωση εκτιμά πως κατά αυτό τον τρόπο θα έχει αφαιρεθεί ένας σημαντικός αριθμός σκουπιδιών μέσα σε μια δεκαετία.

Φυσικά, θα πρέπει ο υπόλοιπος πλανήτης να βρει βιώσιμες λύσεις για να μην ξαναγεμίσουν οι θάλασσες με σκουπίδια, τα οποία καταναλώνονται πολλές φορές από ζώα. Οι εταιρείες επί παραδείγματι θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν βιοδιασπώμενα υλικά στα προϊόντα τους.

«Είναι σαν μια βόμβα που πρόκειται να εκραγεί από στιγμή σε στιγμή. Τα πράγματα δεν φεύγουν μόνα τους. Πρέπει να καθαριστούν και σύντομα», τόνισε ο Slat.

*Το κείμενο αρχικά δημοσιεύτηκε στην αμερικανική έκδοση της Huffington Post.