ΚΟΙΝΩΝΙΑ
15/09/2015 10:43 EEST | Updated 15/09/2015 10:45 EEST

Καθήκοντα αρχηγού ΓΕΕΘΑ ανέλαβε ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης

ΓΕΕΘΑ

Καθήκοντα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ανέλαβε σήμερα Τρίτη ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, σε εκτέλεση απόφασης του ΚΥΣΕΑ.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν εισφέρει τα μέγιστα. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους», διεμήνυσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ιωάννης Γιάγκος, από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, όπου έγινε η αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, από τον στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο στον ναύαρχο Αποστολάκη.

Ο απελθών αρχηγός ΓΕΕΘΑ συμπλήρωσε ότι εάν υποχωρήσουμε από ένα όριο «μπορεί τα πράγματα τα γίνουν χωρίς επιστροφή». Μετά από τέσσερα χρόνια στην ηγεσία του ΓΕΕΘΑ και 41 χρόνια υπηρεσίας στον ελληνικό στρατό, ο κ. Κωσταράκος αποχωρεί για να ξεκινήσει «μία δεύτερη πορεία στην Ευρώπη» και αναλαμβάνει τα καθήκοντα του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ από την 6η Νοεμβρίου.

Ο κ. Γιάγκος σχολίασε ότι η τοποθέτησή του στη συγκεκριμένη θέση τιμά όχι μόνο τον ίδιο, τιμά τις Ένοπλες Δυνάμεις, τιμά την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Κωσταράκος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «αποσυνδέσαμε την εθνική αποστολή μας από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης». Αναφερόμενος στα τεκταινόμενα επί της διοίκησής του, στάθηκε στην ενίσχυση της διακλαδικότητας, τη διατήρηση και ενίσχυση των παραδόσεων και την ποιοτική αναβάθμιση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων μέσα από την εκπαίδευση, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στους μαθητές των παραγωγικών σχολών καθώς «από εκεί ξεκινούν όλα». «Φύλαξα, με τη βοήθεια των ανδρών και γυναικών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα 131.957 τ.χλμ και τα 28.753 τχλμ νησιά βραχονησίδες, χωρίς να χαθεί ούτε μία σπιθαμή γης», κατέληξε ο απελθών αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ έπλεξε το εγκώμιο του κ. Κωσταράκου, λέγοντας ότι παραλαμβάνει αξιόπιστες Ένοπλες Δυνάμεις με άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό σε ένα περιβάλλον αστάθειας, που απαιτεί ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις. Επίσης, ο κ. Αποστολάκης διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για περαιτέρω ενίσχυση της διακλαδικότητας, ώστε η χώρα μας να διατηρηθεί πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και την ανατολική Μεσόγειο.

Βιογραφικό

Ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1957. Εισήλθε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1976 και αποφοίτησε το 1980 με το βαθμό του Μάχιμου Σημαιοφόρου ΠΝ.

Παρακολούθησε όλα τα σταδιοδρομικά σχολεία εσωτερικού και είναι απόφοιτος της Ναυτικής Σχολής Πολέμου. Επιπρόσθετα, έχει αποφοιτήσει από το Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) καθώς και από τα σχολεία Advanced Mine Warfare School (Βέλγιο) και Amphibious Warfare School (ΗΠΑ).

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες του Αρχηγείου Στόλου, μεταξύ των οποίων Αντιτορπιλικά (Α/Τ), Ναρκαλιευτικά (Ν/Α) καθώς και πλοία της Διοίκησης Πλοίων Αποβάσεως (ΔΠΑ) ως Αξιωματικός Επιστασιών, Διευθυντής Διευθύνσεων και Ύπαρχος. Επιπρόσθετα, έχει υπηρετήσει στη ΔΥΚ ως Επιστολέας και Διοικητής.

Τοποθετήθηκε ως Κυβερνήτης στο Ν/Α ΑΤΑΛΑΝΤΗ από το 1990 έως 1991, στο Ν/Α ΚΙΣΣΑ από το 1992 έως το 1993, καθώς και στη Φ/Γ ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ από το 2003 έως το 2004.

Έχει υπηρετήσει επίσης στο ΣΓ/Υ.ΕΘ.Α, στη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου (ΝΔΑ) ως Αρχιεπιστολέας, στο Ναύσταθμο Κρήτης (ΝΚ) ως Υποδιοικητής, στο STRIKEFORNATO ως Deputy COS, στο ΓΕΝ ως Διευθυντής Β' Κλάδου, στο Αρχηγείο Στόλου ως Υπαρχηγός Στόλου, καθώς και στο ΓΕΕΘΑ ως Επιτελάρχης και Υπαρχηγός.

Σε εκτέλεση απόφασης του ΚΥΣΕΑ από 7 Μαρτίου 2013, παρέλαβε καθήκοντα Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.