ΔΙΕΘΝΕΣ
15/09/2015 10:20 EEST | Updated 15/09/2015 10:20 EEST

ΙΟΜ: Όσο καθυστερεί η ΕΕ στη μεταναστευτική πολιτική θα αυξάνονται οι νεκροί και η πίεση προς την Ελλάδα

ASSOCIATED PRESS
A Syrian man swims in front of a dinghy full of refugees that suffered engine failure as they approached Lesbos island, Greece, Friday, Sept. 11, 2015. While migrants for years have taken death-defying trips across the Mediterranean to reach the relative peace and comfort of the Europe Union, the flow has hit record proportions this year - notably with an influx of Syrians, Afghans and Eritreans fleeing trouble back home.(AP Photo/Petros Giannakouris)

Όσο καθυστερούν οι πολιτικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης θα έχουμε περισσότερους θανάτους στο Αιγαίο και επιπλέον βάρος για την Ελλάδα αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM).

Όπως μεταδίδει το Associated Press ο εκπρόσωπος του IOM Λέοναρντ Ντόιλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη πρόσθεσε ότι η απόφαση ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών για την επιβολή συνοριακών ελέγχων μπορεί να προκαλέσει ντόμινο αρνητικών εξελίξεων και να επηρεάσει χώρες όπως η Ελλάδα όπου είναι δυσκολότερο να εμποδίσουν την άφιξη προσφύγων, κυρίως Σύριων, που προσπαθούν να περάσουν από τις τουρκικές αρχές.

«Φοβόμαστε ότι η αναποφασιστικότητα στην Ευρώπη θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους στο Αιγαίο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του IOM.

Παράλληλα, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR ) εκφράζει «βαθιά απογοήτευση» από την αποτυχία των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να φθάσουν σε οριστική συμβιβαστική λύση για το σχέδιο κατανομής των 120.000 προσφύγων.

«Χρειάζεται αποφασιστική συμφωνία χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις για την αντιμετώπιση των αναγκών, καθώς και αποφασιστικές ενέργειες με βάση την αλληλεγγύη από όλες τις χώρες μέλη», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η UNHCR.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του IOM, 464.876 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διασχίσει από τις αρχές του έτους τη Μεσόγειο, από 432.000 που έδειχναν τα στοιχεία μόλις της περασμένης Παρασκευής, αριθμός διπλάσιος ήδη του συνολικού αριθμού προσφύγων και μεταναστών που έκαναν το 2014 την ίδια θαλάσσια διαδρομή.

Σύμφωνα με τον IOM, 72 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις προηγούμενες ημέρες προσπαθώντας να διασχίσουν τη θαλάσσια ζώνη ανάμεσα στα τουρκικά παράλια και τα ελληνικά νησιά. Συνολικά εκτιμάται ότι 3.840 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα στην προσπάθειά τους να διασχίσουν την Μεσόγειο.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα και η Ιταλία συμφώνησαν στη δημιουργία ενός ή περισσότερων κέντρων πρώτης υποδοχής και καταγραφής προσφύγων στο έδαφός τους κατά τη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τομας ντε Μεζιέρ, λίγο πριν από την επίσημη ολοκλήρωση της συνόδου, εκτός από την παροχή οικονομικής βοήθειας στις χώρες που βρίσκονται κοντά στην περιοχή όπου συνεχίζεται η κρίση και την Τουρκία, οι ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών συμφώνησαν στη δημιουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων (hot spots) στην Ελλάδα και την Ιταλία.

«Σήμερα η Ελλάδα ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι είναι έτοιμη να δημιουργήσει έναν ή περισσότερους καταυλισμούς υποδοχής προσφύγων. Η Ελλάδα ξεκαθάρισε επίσης ότι θα συνεργαστεί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (UNHCR), κάτι το οποίο ζητούσαμε εδώ και καιρό. Η Ελλάδα ζήτησε να λάβει οικονομική βοήθεια για τη δημιουργία τoυ hot spot, κάτι που περιλαμβάνεται στην απόφασή μας», εξήγησε ο ντε Μεζιέρ.

Ταυτόχρονα, οι υπουργοί Εσωτερικών αποφάσισαν την οριστικοποίηση του καταλόγου των χωρών της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης που θεωρούνται «ασφαλείς» και κατά συνέπεια οι προερχόμενοι από αυτές δεν δικαιούνται ασύλου. Η Τουρκία δεν περιλαμβάνεται, τουλάχιστον προς το παρόν, στον κατάλογο αυτόν, γεγονός που καθιστά αδύνατη την επαναπροώθηση ατόμων που έχουν φθάσει στο έδαφος της ΕΕ προερχόμενα από την Τουρκία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters, Associated Press)