ΕΙΔΗΣΕΙΣ
15/09/2015 15:59 EEST | Updated 15/09/2015 15:59 EEST

Μετεκλογικά θα εκδοθεί η απόφαση για το αίτημα της Ελληνικός Χρυσός να ανασταλεί η απόφαση Σκουρλέτη

Eurokinissi

Μετεκλογικά θα εκδοθεί η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, σχετικά με το αίτημα της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός και τεσσάρων σωματείων εργαζομένων, που έχουν ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να παγώσει προσωρινά η απόφαση του πρώην υπουργού Πάνου Σκουρλέτη, με την οποία ανεστάλη η λειτουργία των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές.

Παράλληλα η αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης, που έχει καταθέσει η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός και τα σωματεία εργαζομένων, θα συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 2 Οκτωβρίου 2015.

Τετράωρη ήταν η σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα κεκλεισμένων των θυρών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σχετικά με την απόφαση του πρώην υπουργού Π.  Σκουρλέτη να αναστείλει την  λειτουργία  των μεταλλείων της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στην Χαλκιδική, με το επιχείρημα ότι, παραβιάστηκαν οι όροι των τεχνικών μελετών, όπως ο όρος που ανέφερε  ότι, οι προβλεπόμενες δοκιμές των κοιτασμάτων της  Ολυμπιάδας και Σκουριών έπρεπε να γίνουν επιτόπου, εντός  των εγκαταστάσεων των μεταλλείων, ενώ αντίθετα έγιναν στο Πορί της Φινλανδίας στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Outotec.

Ο προεδρεύων του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου ζήτησε μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, οι δικηγόροι των αιτούντων να καταθέσουν υπόμνημα, ενώ από τους συνηγόρους του Δημοσίου επιπρόσθετα ζητήθηκε να απαντήσουν και σε συγκεκριμένες ερωτήσεις των δικαστών καθώς επίσης να κατάθεση ατομικά υπόμνημα και ο Φινλανδός τεχνικός lkka Veikko Kojo.

Στην σύσκεψη του Τμήματος Αναστολών του ΣτΕ, που συνεδρίασε σε σχηματισμό Ολομέλειας (διευρυμένη σύνθεση) παραβρέθηκαν οι δικηγόροι της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός  Ελένη Τροβά  και των σωματείων των εργαζομένων, που συμπλέουν με το πνεύμα της εταιρείας  Νίκος Αλιβιζάτος), δύο μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ως δικηγόροι του Δημοσίου  Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης και Γεωργία Παπαδάκη , τεχνικοί και ο Φινλανδός τεχνικός lkka Veikko Kojo   ο οποίος εκπροσωπεί την εταιρεία Outotec.

Εκτός του κ. Σακελλαρίου παραβρέθηκαν στην σύσκεψη  οι σύμβουλοι Επικρατείας Ηλίας Μάζος, ο οποίος είναι εισηγητής της υπόθεσης, η Μαρία Καραμανώφ,  ο Ιωάννης Μαντζουράνης και η Αικατερίνη Χριστοφορίδου, ενώ  παρόντες ήταν  και οι 4 βοηθοί του κ. Μάζου, οι Βασίλειος Γκέρτσος, Δημήτρης Πυργάκης, Χρήστος Νέγρης και Νικόλαος Νικολάκης.

Το ελληνικό Δημόσιο στο 45 σελίδων υπόμνημα του υποστηρίζει ότι, η απόφαση αναστολής λειτουργίας των μεταλλείων εκδόθηκε, καθώς διαπιστώθηκε ότι η υποβληθείσα τεχνική μελέτη του εργοστασίου μεταλλουργίας δεν είχε συνταχθεί ούτε καν σύμφωνα με αποτελέσματα δοκιμών που έκανε η εταιρεία Outotec  στο Πορί της Φινλανδίας.

Παράλληλα αμφισβητεί την οικονομική ζημία, που επικαλείται η  εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, με το σκεπτικό ότι, υπάρχει το μεταλλείο Στρατωνίου, στο οποίο λειτουργεί και το εργοστάσιο εμπλουτισμού προς παραγωγή εμπορεύσιμων συμπυκνωμάτων μολύβδου και ψευδαργύρου, οι εργασίες του οποίου ουδόλως θίγονται από την απόφαση  του κ. Σκουρλέτη.