ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15/09/2015 13:29 EEST | Updated 15/09/2015 16:48 EEST

Ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε σε εκδήλωση κατά της λιτότητας στο Λονδίνο: Ο εξόριστος διανοούμενος επέστρεψε

YouTube

Μπορείς να βγάλεις τον Γιάνη Βαρουφάκη από έναν «ροκ σταρ» ρόλο, αλλά δεν μπορείς, σε καμία περίπτωση, να βγάλεις τον πραγματικό ροκ σταρ μέσα από τον Γιάνη Βαρουφάκη. Κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα τις προάλλες, όταν ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας εμφανίστηκε σε ένα συλλαλητήριο κατά της λιτότητας στο Λονδίνο.

Η εκδήλωση «Fighting for our Future: The alternative to Austerity, Humanitarian Disaster and Market Meltdown» διοργανώθηκε από την καμπάνια People's Assembly και έλαβε χώρα το βράδυ της Δευτέρας στο Westminster, με κεντρικό ομιλητή τον «δικό μας», Γιάνη. Και, αν νομίζατε πως ο κόσμος τον έχει ξεχάσει από τότε που έπαψε να παίζει βασικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους, πλανάστε πλάνην οικτρά.

Σύμφωνα τα ξένα ρεπορτάζ, αλλά και τα διάφορα vine videos που ανέβηκαν στα social media, το κοινό της εκδήλωσης αντιμετώπισε τον Βαρουφάκη όπως οι Bielebers τον Justin Bieber. Όπως σχολιάζει μια ρεπόρτερ, «αυτοί που βρίσκονταν δίπλα του ήταν στα όρια των δακρύων» από τη συγκίνηση, ενώ μια γυναίκα από το ακροατήριο ακούστηκε να τον αποκαλεί «dreamboat» (κάτι σαν το δικό μας «μανούλι»). Μετά το τέλος της ομιλίας του, το κοινό σηκώθηκε όρθιο και ξέσπασε σε ασταμάτητα χειροκροτήματα για αρκετή ώρα. Όχι, αλήθεια, υπάρχουν ντοκουμέντα.

Μπορείτε να πάρετε μια ιδέα από την ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη στο βίντεο που ακολουθεί. Εμείς θα μείνουμε σε μια χαρακτηριστική ατάκα του από τον «εμψυχωτικό» λόγο που έδωσε στο συλλαλητήριο: «Σας έχω νέα -η λιτότητα είναι χάλια. Αν η λιτότητα ήταν φοιτητής, θα κοβόταν. Προτείνω να χρησιμοποιήσετε την Ελλάδα. Μη μας αποφεύγετε, χρησιμοποιήστε μας (για να αποδείξετε πως η λιτότητα δεν λειτουργεί). Η Ελλάδα είναι ένα εργαστήριο παραγωγής λιτότητας».

Έχετε σηκωθεί κι εσείς και χειροκροτάτε ε;